Ενέργειες για να θεσπιστεί η 26η Ιανουαρίου ως ηµέρα ιστορικής µνήµης – Έγινε χθες η παρουσίαση του νέου βιβλίου

Στην αίθουσα της ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκη Αιγίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ» πραγµατοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (ανήµερα της Εθνικής Επετείου) η παρουσίαση του βιβλίου «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», µόνο για τους δηµοσιογράφους και λίγους εκλεκτούς συµπολίτες που έχουν ασχοληθεί εκ βαθέων µε το θέµα της «Μυστικής Συνέλευσης».

Το βιβλίο έγραψαν η κ. Βάνα Μπεντεβή (φιλόλογος, ιστορικός και Πρόεδρος της ΙΛΕΑ) µαζί µε το φιλόλογο Μάριο Χριστόπουλο, ενώ την έκδοση ανέλαβε ο ∆ήµος Αιγιάλειας. Την ηλεκτρονική επιµέλεια είχε η Ιωάννα Μαρδά, ενώ η εκτύπωση έγινε στο τυπογραφείο του Αιγίου «ΤypOffset» Ευφρ. και Μαρίας Στιβαχτοπούλου. Ο ∆ήµαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, πριν ακριβώς ένα χρόνο είχε δεσµευτεί ότι θα βοηθούσε το έργο της ΙΛΕΑ, προκειµένου να εκδοθεί το βιβλίο, κάτι που αυτή τη στιγµή έγινε πραγµατικότητα.

ΒΑΝΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ: «Θα µείνει στην ιστορία  η σηµερινή ηµέρα.  Είναι κάτι σηµαδιακό  να αρχίσει  αυτό το έργο ένας Παναγόπουλος  και το ολοκληρώσει ένας Παναγόπουλος»

Συγκινηµένη η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Μπεντεβή ευχαρίστησε τον ∆ήµαρχο, αφού ήταν ο µόνος που αµέσως υλοποίησε το «όνειρο» της ΙΛΕΑ, µιας και οι προηγούµενοι ∆ήµαρχοι «αρκέστηκαν µόνο στα λόγια».

Όπως ανέφερε η κ. Μπεντεβή, «η αποψινή βραδιά και η  συγκεκριµένη στιγµή  είναι ακράδαντα ιστορική. Και θα καταγραφεί στην ιστορία γιατί ένας αείµνηστος ∆ήµαρχος συνονόµατός σας ο Γεώργιος Παναγόπουλος, το 1971, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο «Η Εν Αιγίω Μυστική Συνέλευση 26-30 Ιανουαρίου 1821».

Τελικά, ο αείµνηστος Παναγόπουλος µε την προσπάθεια που έκανε  κατόρθωσε από το επίσηµο κράτος να υιοθετηθεί ως ∆ΙΕΘΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΗΜΟ «Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ», το χαρακτικό του Κλουβάτου και κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσµο. Τα δε δηµόσια κτίρια και τα Υπουργεία είχανε στην είσοδο τον πίνακα αυτόν.

Πήρα µια παρακαταθήκη από τον τ. ∆ήµαρχο να συνεχίσω αυτό το έργο και επί 40 συναπτά έτη ασχολούµαι µε αυτό. Το όνειρό µου ήταν να βγάλουµε ένα βιβλίο, υπαρχει του Παναγόπουλου, αλλά προχωρήσαµε βήµατα µπροστά ως προς την πληροφόρηση και τις πηγές οι οποίες είναι καθοριστικές. Η ύλη που έχω συγκεντρώσει είναι για 1000 σελίδες, αλλά εµείς η οµάδα (Μάριος Χριστόπουλος, Ιωάννα Μαρδά) επιλέξαµε και συγκεντρώσαµε τα πιο ουσιαστικά.

΄Ολοι οι ∆ήµαρχοι µας υπόσχονταν ότι θα κάνουν κάτι, αλλά έγινε από το νέο µας ∆ήµαρχο αυτό το κάτι. Είναι κάτι σηµαδιακό να αρχίσει  αυτό το έργο ένας Παναγόπουλος και το ολοκληρώσει ένας Παναγόπουλος»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: «∆εσµεύοµαι να καθιερώσουµε την ηµέρα αυτή  ως «ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ»

Ο ∆ήµαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος µεταξύ άλλων ανέφερε:

– «Το βιβλίο αυτό έχει µια µεγάλη ιστορική διάσταση και είναι µια καλή αφορµή να συντονίσουµε όλοι τις ενέργειές µας για να αναδείξουµε αυτό το τόσο ιστορικό σηµαντικό γεγονός για την πόλη του Αιγίου. Ένα γεγονός όχι µόνο τοπικό, αλλά ιστορικό, πανελλήνιο µε ανεκτίµητο ειδικό βάρος στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού µας αγώνα του 1821. Μπορεί ο τόπος που ζούµε να είναι µικρός σε αυτόν όµως τον τόπο υπάρχει  µεγάλη ιστορία, ισχυρή µνήµη και πολλά σηµεία αναφοράς. Η έκδοση αυτή µας βοηθάει  να ανακτήσουµε την τοπική και εθνική µας υπερηφάνια µέσα από τα τεράστια  ιστορικά αποθέµατά µας που είναι περισσότερα από αναγκαία για να έχουµε το κεφάλι ψηλά και να συνεχίσουµε να πορευόµαστε. Με  εκδηλώσεις σαν κι αυτές κρατάµε ζωντανό το ιστορικό κεφάλαιο και την ιστορική µας ταυτότητα.

Σας διαβεβαιώνω ότι έχουµε πολλά να κάνουµε. Μια µέρα πριν ένα χρόνο δεσµεύτηκα για την υλοποίηση αυτή του βιβλίου.

Επόµενη δέσµευσή µου είναι να καθιερώσουµε την ηµέρα αυτή ως «ΗΜΕΡΑ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ» µε την επικαιροποίηση της υπ’ αριθµόν 453/1998 απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου Αιγίου και καθιέρωση της σηµαίας του Ανδρέα Λόντου ως ιερό σύµβολο του Αιγίου. 

Επιπλέον να αναρτήσουµε στον ιστό τη σηµαία του τοπικού αγώνα που συµβολίζεται στο βιβλίο και να κυµατίζει µόνιµα και υπερήφανα µπροστά από το ∆ηµαρχείο.

Παράλληλα στις προθέσεις µας είναι να προχωρήσουµε στη φιλοτέχνηση γλυπτούν που θα αναδεικνύει το γεγονός και θα αποτυπώνει την ιστορική στιγµή και το οποίο θα φιλοξενηθεί στον προαύλιο χώρο της ΙΛΕΑ. 

Θα ήταν και αυτά µια ακόµα δικαίωση για τους αγώνες των προγόνων µας και µια ελάχιστη υποχρέωση για εµάς. Η διάσωση του ιστορικού µας πλούτου και η ανάδειξή του είναι πρώτη προτεραιότητα για το ∆ήµο µας. Γιατί ∆ήµος σηµαίνει και είναι και ιστορία και πολιτισµός.

Το λόγο πήραν και εξέφρασαν τις τοποθετήσεις τους η Αθηνά Σκανδάµη, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Φάνης Ζουρόπουλος, ο κ. Ιωάννης Κολλιόπουλος, ο Λευτέρης Λιµναίος, ο Κώστας Κλάγκος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Τζεραβίνης, ο Μάκης Τζουκαλάς,, ενώ και ο Αρχιµανδρίτης π. Βενιανάκης εκ µέρους του Σεβασµιωτάτου τοποθετήθηκε. Κοινός στόχος όλων το Γεγονός της «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ» να γίνει ευρέως γνωστό σε όλη την τοπική κοινωνία, ξεκινώντας εκστρατεία ενηµέρωσης στους εκπαιδευτικούς και στους µαθητές.

Το βιβλίο θα διατεθεί για το κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει κοντά στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ θα μοιραστεί και στους μαθητές των σχολείων.

Το Αίγιο έχει ιστορία και πρέπει να την µεταδώσουµε στα παιδιά µας!

ΦΡΟΣΩ  ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

DSC_6440DSC_6454 DSC_6449 DSC_6446 DSC_6445 DSC_6429