Γαβρόγλου: Τον Ιούνιο το σχέδιο για κατάργηση των Πανελλαδικών

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, για αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο και για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα δημοσιοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας”. Εξήγησε ότι στόχος είναι να μπορούν περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν αυτό που θέλουν, “σήμερα αυτό το ποσοστό είναι μόλις 30%”. Και πρόσθεσε: “Υπάρχει αυτόνομη παιδευτική διάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι αποκλειστικός σκοπός να βρει κανείς δουλειά αφού τελειώσει ένα πανεπιστήμιο”.

Ο κ. Γαβρόγλου ευχήθηκε καλή επιτυχία στα παιδιά που θα δώσουν σε λίγες μέρες πανελλαδικές και ψυχραιμία στους γονείς τους. “Εχουμε αυξήσει τον αριθμό εισακτέων όπως και τον αριθμό όσων μπορούν να πάνε από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ”, ανέφερε.

“Προχωράμε στις συνέργειες ανάμεσα στα ΑΕΙ κ τα ΤΕΙ χωρίς να πανεπιστημιοποιούμε τα ΤΕΙ ούτε να τα συνενώνουμε” ανέφερε ο υπουργός Παιδείας διευκρινίζοντας: “Κάνουμε μια συνέργεια επί της ουσίας με νέο προσωπικό και πρόσθετη χρηματοδότηση”.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε επίσης δύο εξαγγελίες: “από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα επιμορφώσης των εκπαιδευτικών, πρώτα του λυκείου και μετά οι υπόλοιποι.

Από Σεπτέμβρη θα έχουμε στα σχολεία στην Γ’ Γυμνασίου μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου δωρεάν μαθήματα για πληροφορική και για αγγλικά που θα οδηγούν σε κρατικά πιστοποιητικά”.

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων είπε: “Τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε το σχέδιο και τον αριθμό των διορισμών στην εκπαίδευση σε βάθος τριετίας. Συζητάμε με τους θεσμούς το σύστημα πρόσληψης, θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία. Από τον Σεπτέμβριο του 19 θα έχουμε κάθε Σεπτέμβριο μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα σχολεία. Δώσαμε 1.000 θέσεις στα ΑΕΙ κ διαπιστώσαμε ότι πολλά πανεπιστήμια αργούν ενώ δεν επέλεξαν καμία από τις υποψηφιότητες”.

Για το πρόβλημα της παραπαιδείας ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι “πρέπει να συζητηθεί με την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε τρίτη λυκείου ή όχι; Ενισχύουμε θεσμούς εκτός σχολείου. Πρέπει το σχολείο να αποκτήσει στη συλλογική συνείδηση το κύρος που είχε”.

http://www.news247.gr/politiki/gavrogloy-ton-ioynio-to-schedio-gia-katargisi-ton-panelladikon.6616397.html?utm_source=NEWS247+Newsletter&utm_campaign=24b841947b-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_27&utm_medium=email&utm_term=0_11a0ec29ff-24b841947b-393837333