“Ανταποδοτικά τέλη 2022: Χαράτσωμα των δημοτών υπέρ των εργολάβων”

Από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας” σχετικά με τα δημοτικά τέλη για το 2022 που έρχονται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 2 Μαρτίου ανακοινώνονται τα εξής:

– ” Εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 2/3/22, η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε στην Οικονομική Επιτροπή την μείωση των δημοτικών τελών του 2022, μόνο κατά 5% για νοικοκυριά και καταστήματα.

Τα νούμερα που παρουσιάζονται στην εισήγηση αποτυπώνουν τις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες που ιεραρχεί η Δημοτική Αρχή. Αποτυπώνουν τη λειτουργία ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τις διαδοχικές Κυβερνήσεις.
Δε λαμβάνει υπόψη μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και
δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά της πλειοψηφίας του λαού.
Υπάρχουν ζώνες φτώχειας στο Δήμο μας . Περιοχές της πόλης που ζουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που δεν βγάζουν το κάθε μήνα. Mικροεπαγγελματίες που στενάζουν από την αναδουλειά και τη φορομπηξία. Βιοπαλαιστές αγρότες με τις μειωμένες τιμές στα προϊόντα τους και την ακρίβεια στα καλλιεργητικά μέσα, που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Η Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ανάσα σε αυτόν τον κόσμο με μεγάλη ριζική μείωση του οικιακού συντελεστή στα δημοτικά τέλη, μεγάλη ριζική μείωση στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αντίθετα, δεν κάνει ούτε αυτό.

Κι΄ όμως στον γειτονικό μας Δήμο, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που είναι Δημοτική Αρχή προχωρεί σε αλλεπάλληλες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών τα τελευταία χρόνια.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο Αιγιαλείας καταψηφίζει την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής γιατί είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων, αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής:

– Μια πολιτική που επιβάλει, από το 2019, αυξημένα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα και μειωμένα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Επικαλείται κάθε χρόνο, την αναγκαιότητα του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες, με αυξημένα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη τους εργολάβους μεταφοράς των απορριμμάτων και τους εργολάβους ηλεκτροφωτισμού. Τα κονδύλια για την μεταφορά των απορριμμάτων και του ηλεκτροφωτισμού ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Είναι ένας μόνιμος βραχνάς για τον χρονιάτικο Δημοτικό Προϋπολογισμό.

– Δεν διεκδικεί δυναμικά από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση για την μεταφορά των απορριμμάτων.

– Παρέδωσε τον ηλεκτροφωτισμό σε εργολάβους ενώ μπορούσε να τον εξυπηρετεί και να τον αναβαθμίσει με ίδια μέσα.

Οι «εναλλακτικές προτάσεις» των τριών της αντιπολίτευσης, έχουν και αυτές διαμορφωθεί στη βάση του λογιστικού ισοσκελισμού εσόδων –εξόδων. Δηλαδή των εσόδων, από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, και των εξόδων, αυτά που εισπράττουν οι κάθε είδους εργολάβοι. (μεταφοράς απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού κ.λ.π.). Αποδέχονται δηλαδή και αυτοί τον αντιλαϊκό νόμο της ανταποδοτικότητας των δημοτικών τελών.

Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ όπως επανειλημμένα έχουν κατατεθεί σε δημοτικά συμβούλια είναι :

– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών, για τα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα. Μόνο έτσι θα δοθεί μια πρώτη ανάσα εν μέσω ενεργειακής φτώχιας και οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας.

– Αύξηση στον ενιαίο ανώτατο συντελεστή 11.85 ευρώ/τμ σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η ετήσια συμμετοχή τους στους συνολικούς δημοτικούς πόρους. Σήμερα, η συμμετοχή τους είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό, με ευθύνη όλων των παρατάξεων που άσκησαν εξουσία. Είναι ανεξήγητη η διαχρονική επιμονή όλων των μέχρι σήμερα Δημοτικών Αρχών, στη μη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Αιγιαλείας.

– Ψηφίζει υπέρ, στις προτάσεις ανακούφισης των ευαίσθητων ομάδων του Δήμου μας (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ΚΕΑ, κ.λ.π.) με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη από 50% έως και 100%. Ψηφίζει, φυσικά, υπέρ στις προτάσεις για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Δήμο. Απαιτεί απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες της Πλατείας Αγίας Λαύρας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η ανάπλαση της.

H ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται στους δημότες της Αιγιαλείας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση να διεκδικήσουν μαζικά και οργανωμένα :

– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες. Nα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

– Δυναμική διεκδίκηση, από την κυβέρνηση των αναγκαίων κονδυλίων, για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας, να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.

-Επαναφορά του ηλεκτροφωτισμού στην ευθύνη του Δήμου”