«Αιγιάλεια τώρα»: Παρουσίασε το πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση και μέσα σε ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στην καφετέρια CITYZEN (παραλία Αιγίου), η εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε γυναίκες, του δημοτικού συνδυασμού «αιγιάλεια τώρα» του υποψηφίου Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Ο κ. Καλογερόπουλος, αφού καλωσόρισε τις γυναίκες, ανέφερε ότι στο πρόγραμμά της παράταξης το δίχτυ κοινωνικής προστασίας Ευάλωτων και Ευπαθών κοινωνικών ομάδων κατέχει υψηλότατη θέση στις προτεραιότητες της, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής και ο συντονισμός πολιτικών για τη στήριξη των αδυνάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Με την κοινωνική πολιτική του συνδυασμού μας, ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας των αδύναμων (Ευάλωτες και Ευπαθείς κοινωνικές Ομάδες) με την επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται στη γυναίκα, στο παιδί, στα ΑμεΑ, στην οικογένεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, της κοινωνικής ανισότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή και αποτρέπουμε κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού, ενισχύοντας το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Το στοίχημά μας είναι η ευχάριστη καθημερινότητα για όλους, με κάλυψη των αναγκών σε όποιους και όταν υπάρχει ανάγκη, διασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν τη δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών προόδου και ευημερίας προς όλους. Κανένας συμπολίτης μας, κανένας ηλικιωμένος, να μην βρίσκεται στο περιθώριο. Καμία ειδική ιδιαιτερότητα να μην γίνεται εμπόδιο στη ζωή».

Το πρόγραμμα για την κοινωνική πολιτική και την ισότητα των φύλων, παρουσιάστηκε αναλυτικά από την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου, η οποία επισήμανε ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού «αιγιάλεια τώρα» του υποψήφιου Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, απαντά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στα επιπρόσθετα σύνθετα και επείγοντα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σε κατάσταση κοινωνικού κινδύνου βρίσκονται στην Αιγιάλεια, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μετανάστες, ορισμένες κατηγορίες γυναικών κ.ά.. Πολλές οικογένειες που χρειάζονται κοινωνική προστασία. Οι νέοι μας, αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα, οικονομικά, ανεργία, και γενικότερα προσανατολισμού, με αποτέλεσμα ως πλέον αναγκαία λύση να εγκαταλείπουν το δήμο μας προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακά ομάδες όπως οι γυναίκες, δυσκολεύονται να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη προσωπική τους πρόοδο και ανέλιξη, διότι οι υποχρεώσεις τους σε εξαρτώμενα κυρίως μέλη (παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς κλπ.) είναι κυρίαρχες.

Η κοινωνική προστασία στο δήμο Αιγιαλείας είναι ελλιπής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχουν στοχευμένες στρατηγικές προστασίας των ατόμων σε κατάσταση ανάγκης και κοινωνικού αποκλεισμού, ούτε ολοκληρωμένες ενεργητικές δράσεις εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μέχρι σήμερα περιορίζονται είτε στην περιστασιακή λήψη επιδοματικών παροχών, χωρίς προοπτικές ανεξαρτητοποίησης από τη δημόσια συνδρομή, είτε παραπέμπονται σε αναχρονιστικές μορφές ιδρυματικής περίθαλψης με κίνδυνο «υψηλού στιγματισμού».

Τέλος, ο κ. Καλογερόπουλος κλείνοντας την εκδήλωση, δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση όλων όσων αναφέρονται στο πρόγραμμά του για την Κοινωνική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων.

Ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στην ηλεκτρονική σελίδα www.dimitriskalogeropoulos.gr, στην ενότητα «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ».