Άγιο Φως: Η πρωτόγνωρη αφή στα Ιεροσόλυμα – Με μάσκες και γάντια η τελετή στην εποχή του κορωνοϊού

Με τρόπο πρωτόγνωρο για την ιστορία της παράδοσης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα.   Τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, άφησαν την πόλη άδεια, ενώ οι εικόνες με τους ιερείς να βγαίνουν από το ναό φορώντας μάσκες αναδημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο.

Κανονικά, τα Ιεροσόλυμα σήμερα θα ήταν γεμάτα ομάδες Ορθόδοξων Χριστιανών προσκυνητών, αλλά, oι συνθήκες φέτος απέτρεψαν κάθε ταξίδι.   Κατά τη διάρκεια της τελετής, λίγοι ιερείς που φορούσαν μάσκες προσώπου και γάντια συνόδευαν τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’, καθώς εμφανίστηκε με τη φλόγα από την κρύπτη του Παναγίου Τάφου. Οι καμπάνες ηχούσαν σε όλη την πόλη ενώ σε πολλά σημεία η αστυνομική δύναμη ήταν ισχυρή.

Τα τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν Έλληνες, Αρμενίους και Κόπτες Ορθόδοξους κληρικούς, ντυμένους με μαύρα να στέκονται έξω από την ξύλινη πόρτα του σφραγισμένου τάφου. Όλοι κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους.   Φέτος, έγιναν ειδικές ρυθμίσεις με τις ισραηλινές αρχές που επιτρέπουν στα αεροπλάνα να παραλάβουν τη φλόγα από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν – υπό την προϋπόθεση ότι κανένας επιβάτης δεν θα αποβιβαστεί για να αποφύγει την παραβίαση των κανόνων καραντίνας.

Από την σχεδόν έρημη πόλη της Ιερουσαλήμ, το Άγιο Φως ταξίδεψε και στην Ελλάδα και στις 18:00 έφτασε στην Αθήνα με ειδική πτήση. Όμως το Άγιο Φως φέτος δεν θα διανεμηθεί στους πιστούς.   Αεροσκάφος της Aegean αναχώρησε για το Ισραήλ με μόνο επιβάτη τον ο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό μαζί με έναν βοηθό του.

Χωρίς να κατέβουν από το αεροπλάνο παρέλαβαν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα και το αεροσκάφος επιστρέφει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».   Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ενώ φέτος θα γίνει μια λιτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα. Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί.

Πηγή: www.lifo.gr

 

 

Πηγή: www.lifo.gr