Φιλία

Ξέρω πολλοί από εσάς, βλέποντας τον τίτλο, µπορεί να σκεφτήκατε τι µπαναλιτέ! Άλλοι ν΄ αναρωτηθήκατε αν πραγµατικά υπάρχει, αλλά σίγουρα κάποιοι από εσάς, όχι πολλοί, µειδιάσατε από ευχαρίστηση κι ικανοποίηση που η ζωή σας έχει ευλογηθεί απ΄ την παρουσία της !

 Η φιλία  είναι ακριβοθώρητη στις µέρες µας, καθώς ο πολιτισµός µας ευννοεί τον εγωκεντρισµό! Ένα τεράστιο ΕΓΩ χρειάζεται δίπλα του υπηκόους, υπηρέτες ή κόλακες κι ουχί  ισότιµους, ισάξιους κι ειλικρινείς ανθρώπους!

Είναι κοµµατάκι δύσκολο να κρατηθεί µια τέτοια σχέση αλληλοσεβασµού κι αλληλοϋποστήριξης, ειλικρινών συναισθηµάτων που δεν άπτονται ιδίων συµφερόντων. Απαιτεί καθηµερινώς κοµµάτι του πολύτιµου χρόνου µας… απαιτεί κατανόηση και ανοιχτό µυαλό, διάθεση ν΄ ακούσεις και να εισακουστείς … απαιτεί  τρυφερότητα, νοιάξιµο κι αγάπη, εύθραυστη ούσα !

Για µένα οι φίλοι οικογένεια είναι! Είναι κοµµάτι αναπόσπαστο της καθηµερινότητάς µου και νιώθω πραγµατικά τυχερή! 

Το παρεάκι µου αυτό, µου δίνει τόννους χαράς, γέλιου κι αγάπης! Στους κόλπους αυτής της φιλίας βρίσκω δύναµη στις δύσκολες στιγµές και κουράγιο για να συνεχίσω, µα το ίδιο κι εκείνοι! Αυτό το αλισβερίσι µας δένει και µας κρατά γερούς και δυνατούς!

Ζούµε µαζί γεννητούρια, σχέσεις  και χωρισµούς, απογοητεύσεις, πτώσεις αρρώστιες   και  απώλειες, αλλά και επιτυχίες και χαρές  και θεαµατικές ανόδους! Απ΄ όλα έχει ο µπαχτσές! Κοινό µας χαρακτηριστικό η αισιοδοξία, η αγάπη για την ζωή και την δηµιουργία! Θαυµάζουµε ο ένας τον άλλον κι αλληλοστηριζόµαστε! ∆εν υπάρχει διαχωρισµός… Αγαπάµε  αφειδώς και είµαστε πάντα δίπλα ο ένας στον άλλον δεχόµενοι τις ιδιαιτερότητες, αλλά και την µοναδικότητα του κάθε χαρακτήρα!

Γελάµε µε τις βλακείες µας κι αυτοσαρκαζόµαστε, ενθαρρύνουµε ο ένας τον άλλον  στα  βήµατά µας στη ζωή  και πάντα βρίσκουµε την όρεξη και τον χρόνο να βρεθούµε όλοι µαζί γύρω από ένα τραπέζι να φάµε, να πιούµε και να µας βρει το ξηµέρωµα µαζί!

Αν όλα αυτά σας φάνηκαν ειδυλλιακά τότε αξίζει να επενδύσετε σ΄ αυτό που λέγεται φιλία  και κυρίως να µάθετε τα παιδιά σας να πιστεύουν σ αυτή και να την επιδιώκουν! Άλλωστε, πάντα οι παρέες ήταν εκείνες που έγραφαν ιστορία κι άλλαζαν τον κόσµο! 

Σε πείσµα των καιρών που ευννοούν την αποµόνωση, χτίστε γερούς δεσµούς και κάντε τη ζωή σας οµορφότερη!!! Ναι, υπάρχει ρίσκο στο να εµπιστευτείς και να σ΄ εµπιστευθούν ταυτόχρονα ! Ε, γι αυτό κι όταν πετύχει το « δέσιµο»  γεύεσαι το πιο εύγεστο γλύκισµα που έχεις φανταστεί ποτέ !

Αγγέλα Παπαβασιλοπούλου

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 18/2/2021