Στην τελική ευθεία για τον προσωπικό αριθμό του πολίτη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Σε λίγους μήνες, μέσω του gov wallet, δεν θα είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικών σε ψηφιακή μορφή: απλά θα αρκεί η συναίνεση του πολίτη μέσω του wallet, για να προχωρήσουν διάφορες διαδικασίες που έχει αιτηθεί».

Αυτό υπόσχεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον αρμόδιο υπουργό (Δημήτρης Παπαστεργίου) να κρατά και άλλα «όπλα στη φαρέτρα του» ανακοινώνοντας και μια «άλλη μεγάλη αλλαγή» που ακούει στο όνομα: προσωπικός αριθμός.

«Θα είναι ο μοναδικός που θα χρειάζεται ο πολίτης για τις οποιεσδήποτε αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο» αναφέρει σε άρθρο του στα «Παραπολιτικά» με τίτλο: «Οι στόχοι μας το 2024».

Έρχεται και το τέλος των ψηφιακών πιστοποιητικών

Ο υπουργός εκτιμά πως «στις αρχές του 2024 θα είμαστε πλέον έτοιμοι να δώσουμε τον προσωπικό αριθμό και να ενοποιήσουμε πλέον όλα τα μητρώα του κράτους» χωρίς να καταργηθούν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Πρακτικά, μέσω του προσωπικού αριθμού -θα είναι ο ένας και μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε- θα διεκπεραιώνεται μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

«Στόχος είναι να καταργήσουμε πιστοποιητικά ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. Είναι τελείως αδιανόητο αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν στο κράτος και από την άλλη ένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας να πρέπει να τα φέρουμε σε pdf», δήλωνε από το πάνελ του 3ου Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ), ο κ. Παπαστεργίου.

Ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων και θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί) και θα υπάρχει και στις νέες ταυτότητες.

 

https://www.pressing.gr/ellada/stin-teliki-eftheia-gia-ton-prosopiko-arithmo-tou-politi-osa-prepei-na-gnorizete/