Γούτος – Έχασε τη δημοτική Επιτροπή – “Δεν συνεργάζομαι με κανέναν” – Κερδισμένος ο Σπηλιόπουλος με υψηλό πολιτικό ήθος – “Στόχος μου η πρόοδος του Δήμου” 

Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2024, το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, στο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου, για την εκλογή μελών και συγκρότηση προεδρείου δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας.

Η δημοτική αρχή πρόσφερε γλυκά στους δημοτικούς συμβούλους και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος προσφώνησε τους αντιδημάρχους που αναλαμβάνουν καθήκοντα έως  τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε ότι “προμετωπίδα του στόχου μας είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μέτωπου του Αιγίου και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό. Ευχήθηκε καλή χρονιά και ζήτησε τη συνεργασία όλων για την πρόοδο της Αιγιάλειας”.

Ο κ. Γούτος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η αρχή του χρόνου μας γεμίζει ελπίδα για καλύτερες μέρες στο δήμο μέσα από τη συνεργασία, αρκεί να το εννοείται γιατί στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο δεν το κάνατε πράξη”.

Ο κ. Σπηλιόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε: “Εύχομαι καλή χρονιά, καλή συνεργασία και ο δήμος μας να κάνει γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Θα είμαστε θετικοί σε κάθε καλό και επικριτικοί όπου χρειάζεται. Προαπαιτούμενο για εμάς είναι η συνεργασία, να μπουν στην άκρη οι αποκλεισμοί, ώστε να έχουμε θετικό πρόσημο σε αυτήν την 5ετία”.

Στη συνέχεια ακολούθησε εκλογή μελών και συγκρότηση προεδρείου δημοτικού συμβουλίου.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ομόφωνα έγινε δεκτή η πρόταση του Δημάρχου Αιγιάλειας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου, για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, εκ νέου, την κ. Μαρία Γιδά. Το νέο δ.σ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Μαρία Γιδά (παράταξη Καλογερόπουλου)
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Τσερεντζούλιας (παράταξη Γούτου)
Γραμματέας: Παρασκευάς Σπυροπουλος (παράταξη Σπηλιόπουλου).

ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – 

“Αδιάβαστος” ο Γούτος – Έχασε τη Δημοτική Επιτροπή

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα κυλούσε ομαλά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η ένταση δεν άργησε να έρθει, μετά την ψηφοφορία μελών της δημοτικής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη επιτροπή συστήνεται για πρώτη φορά, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο καταργούνται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Η δημοτική επιτροπή θα απαρτίζεται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από έξι μέλη, 4 μέλη τακτικά και 4 αναπληρωματικά  από την πλειοψηφία (Καλογερόπουλος) και 2 μέλη τακτικά και 2 αναπληρωματικά από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και οι σύμβουλοι ψήφισαν σε δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια: ένα ψηφοδέλτιο, ψήφισαν από την παράταξη του δημάρχου τα πρόσωπα που πρότειναν και ένα κοινό από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ψήφισαν από τις παρατάξεις Γούτου-Σπηλιόπουλου, τα πρόσωπα που πρότειναν.

Ωστόσο  η παράταξη Γούτου, ψήφισε και τα τέσσερα πρόσωπα που πρότεινε, δύο τακτικά και δύο αναπληρωτικά και τα ψηφοδέλτια δεν προσμετρήθηκαν κατά την καταμέτρηση, καθώς θα έπρεπε να είχαν ψηφίσει μέχρι δύο ονόματα.

Ο κ. Γούτος και η κ. Ψυχράμη, κατηγόρησαν ευθέως την Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου γιατί δεν ανέγνωσε τη σχετική εγκύκλιο που αφορούσε την ψηφοφορία, ώστε να γνωρίζουν πώς έπρεπε να ψηφίσουν, καθότι φάνηκε ότι μόνο η συγκεκριμένη παράταξη, δεν είχε μελετήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Σε αντίθεση με τον κ. Σπηλιόπουλο και τους συμβούλους του και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καλογερόπουλου, οι οποίοι ήταν “διαβασμένοι”.

Η κ. Γιδά ανέφερε πως δεν είναι υποχρεωμένη να αναγνώσει τη σχετική εγκύκλιο που αφορά τη διαδικασία εκλογής, αλλά είναι υποχρέωση όλων των δημοτικών συμβούλων να την γνωρίζουν. Χαρακτηριστικά είπε: “Με κατηγορείτε και με μαλώνετε που δεν σας διάβασα την εγκύκλιο, ενώ θα έπρεπε να σας μαλώνω εγώ που ήρθατε να ψηφίσετε χωρίς να έχετε διαβάσει;”

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:  “Στόχος μου η πρόοδος του Δήμου” 

Ωστόσο, πριν την ψηφοφορία ο κ. Σπηλιόπουλος είχε προτείνει στον κ. Γούτο να μπουν σε ψηφοφορία ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος από τις παρατάξεις τους, έτσι ώστε να υπάρχει η “φωνή” όλων  στην Επιτροπή, κάτι όμως που ο κ. Γούτος δεν δέχτηκε.

Μετά από την εξέλιξη της ψηφοφορίας των μη έγκυρων ψηφοδελτίων της παράταξης Γούτου και της άγνοιας του νόμου που φάνηκε ότι είχαν όσον αφορά τη διαδικασία σταυροδοσίας των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) ο κ. Σπηλιόπουλος επανέφερε την πρότασή του, με το σκεπτικό, αφού ούτως ή άλλως ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία των τεσσάρων μελών, να ορίσουν οι δύο επικεφαλής Γούτος, Σπηλιόπουλος από ένα πρόσωπα που θα στελεχώσει την Επιτροπή και να λήξει το θέμα.

Όμως ο κ. Γούτος δεν δέχτηκε τη συνεργασία που αρχικά ο ίδιος είχε ζητήσει και είπε χαρακτηριστικά “δεν συνεργάζομαι με κανέναν”, αφήνοντας υπονοούμενα για μεθοδεύσεις του Δημάρχου με τον κ. Σπηλιόπουλο. Ο κ. Καλογερόπουλος θεωρώντας ότι αυτός ο χαρακτηρισμός τον προσβάλει, ζήτησε από τον κ. Γούτο να είναι πιο προσεκτικός και “διαβασμένος” λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν θα σας πάρω από το χέρι για να σας πω, πώς θα ψηφίσετε”!

Η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιδά, σε επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους νομικούς της παράταξης, (μετά από δύο διακοπές της συνεδρίασης) προχώρησε “ως ορίζει ο νόμος”, όπως είπε χαρακτηριστικά σε κλήρωση των αναπληρωματικών μελών από την παράταξη Γούτου. Τα αναπληρωματικά μέλη που κληρώθηκαν ήταν οι κ.κ. Γούτος – Ψυχράμη, οι οποίοι όμως δεν αποδέχτηκαν την όλη διαδικασία της κλήρωσης, και ίσως υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Έτσι η νέα Δημοτική Επιτροπή Αιγιάλειας που προέκυψε, απαρτίζεται από τους:

Από την δημοτική αρχή εκλέγονται 4 μέλη τακτικά οι Τάκης Ανδριόπουλος, Δημήτρης Φιλιππάτος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος και δύο από την παράταξη του κ. Σπηλιόπουλου οι Σωτήριος Ταξιαρχόπουλος και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ