Προτάσεις της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Αιγιαλείας

Προτάσεις για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Αιγιάλειας παραθέτει η “Ποιοτική Αιγιάλεια” και σε επιστολή της αναφέρει:

 • “Αγαπητέ συνάδελφε, σε απάντηση της υπ ‘αριθ. 14007/27-4-2021 επιστολής σας, σας αποστέλλουμε τις προτάσεις της παράταξής μας που αφορούν τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και την ανάπτυξη του Δήμου Αιγιαλείας.

Προτάσεις για το  Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αιγιαλείας για τα έτη 2021 2023

Α) Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης

Η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στον Δήμο Αιγιαλείας , όπως αυτή παρουσιάζεται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής είναι γενικόλογη και όσον αφορά ιδιαιτέρως την τοπική οικονομία, είναι εξαιρετικά ελλιπής.

Π.χ. δεν αναφέρονται οι τοπικές επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα και το οικονομικό αποτύπωμά τους στην περιοχή.

Δεν αναφέρεται ο αριθμός των επιχειρήσεων εν γένει και η κατηγορία στην οποία ανήκουν ( π.χ ξενοδοχιακές, εμπορικές, εστίασης κ.ά)

Δεν αναφαίρονται τα έσοδα του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου.

Θεωρούμε τα παραπάνω άκρως απαραίτητα στοιχεία για την αποτύπωση της τοπικής οικονομίας μας.

Β)

Διοικητικός τομέας:

Προτείνουμε επιπροσθέτως:

 

1) Τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων.

2) Δυνατότητα σε όσους υπαλλήλους έχουν τα προσόντα να τίθενται σε αξιολόγηση για την κατάληψη θέσεων ευθύνης

3)  Ίδρυση αυτοτελούς γραφείου κοιμητηρίων( υπό τον δήμαρχο) και ψήφιση ενιαίου κανονισμού διαχείρισης κοιμητηρίων.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες στο θέμα αυτό και με τον προτεινόμενο τρόπο, θεωρούμε ότι θα πάψουν να υφίστανται.

4) Επανεξέταση του διαχωρισμού της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς είναι δύο νευραλγικοί τομείς του Δήμου, που δεν θα είναι εφικτό να τις επιβλέπει ένας διευθυντής.

5) Προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του Γενικού γραμματέα του Δήμου από πτυχιούχο της σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιστήμονες αυτοί είναι οι πλέον κατάλληλοι να οργανώσουν τις υπηρεσίες του δήμου , να μετρήσουν την  αποτελεσματικότητά τους και να κάνουν βελτιωτικές προτάσεις και ενέργειες.

 

Γ)

Τομέας κοινωνικής πολιτικής και εκπαίδευσης

Προτείνουμε επιπρόσθετα:

1) Περαιτέρω στήριξη των ευπαθών ομάδων

2)Ανέγερση δημοτικών κτιρίων για την στέγαση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ( Κ.Δ.ΑΠ) του Δήμου Αιγιαλείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά με την ένταξή μας σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα και την αξιοποίηση δημοτικών οικοπέδων που μένουν ανεκμετάλλευτα

3) Διεκδίκηση της παραμονής της σχολής φυσικοθεραπείας

4) Διεκδίκηση της ίδρυσης της σχολής Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο. Θυμίζουμε ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ήδη εξαγγείλει την ίδρυση αυτής της σχολής.

 

Δ)

Τομέας ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος

Θεωρούμε κομβικής σημασίας τις εξής ενέργειες:

 • Πραγματοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας door to door για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.

Ιδιαίτερη έμφαση στην μέθοδο της κομποστοποίησης μπορεί να δοθεί στις τοπικές κοινότητες που έχουν αυλές, κήπους και κτήματα.

 • Ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας ενεργειακού σκοπού στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ηΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας καθώς και τοπικές επιχειρήσεις και ενδεχομένως και ο Δήμος Καλαβρύτων.

Θα πετύχουμε με αυτόν τον τρόπο πολλαπλά οφέλη για τους δημότες, καθώς και λελογισμένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 • Ασφαλής πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλους τους δημόσιους χώρους.

 

Ε)

Τομέας ανάπτυξης και οικονομίας

 

Προτείνουμε:

 • Ένωση παραλίας Ακράτας με την παραλία της Αιγείρας ( απαιτείται απαλλοτρίωση)
 • Ένωση της Ροδιάς με τα Νικολαίικα ( κατασκευή μιας μικρής γέφυρας)
 • Ένωση της παραλίας Αλυκής με των Διγιελιωτίκων ( απαιτούνται απαλλοτριώσεις).

Υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο που καλύπτει και απαλλοτριώσεις.

 • Ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου Αιγιαλείας.
 • Ανακατασκευή των υπολοίπων κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου.
 • Αλλαγή χρήσης του λιμένα Αιγίου σε καταφύγιο μικρών σκαφών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποπερατωθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις και ο λιμενοβραχίονας που δεν έχει κατασκευαστεί. Αυτό το έργο θα προσελκύσει επισκέπτες αλλά και επενδυτές στην περιοχή.

Με τις παραπάνω κινήσεις, θεωρούμε ότι η Αιγιάλεια θα κάνει την επανεκκίνηση που έχει ανάγκη, θα προοδεύσει και θα αναπτύξει θέσεις εργασίας για την νέα γενιά, που τα τελευταία χρόνια μεταναστεύει.

 • Αγορά οικοπέδων στις τοπικές κοινότητες του Δήμου που «ασφυκτιούν» από την έλλειψη κοινοχρήστων χώρων ( πλατείες, χώρους στάθμευσης, παιδικές χαρές) . Αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση της οδοποιίας θα κάνει τα χωριά μας λειτουργικά και ελκυστικά και για τους κατοίκους και για τους επισκέπτες.
 • Συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάπλαση των εισόδων της πόλης του Αιγίου. Πρέπει να καταστούν κήρυκες ομορφιάς.
 • Συνεργασία με την Ολυμπία οδό για την καλαίσθητη εικόνα των round about στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας, που αυτήν την στιγμή έχουν εικόνα εγκατάλειψης. ( με φύτευση, τοποθέτηση γλυπτών στοιχείων κ.ά )

Με συγκεκριμένη στόχευση, συνεργασία όλων μας και πολλή δουλειά θα αποκτήσει η Αιγιάλεια την πρόοδο και την ανάπτυξη που της αξίζει. Και της αξίζει διότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα υψηλής αξίας, που ακόμα, δυστυχώς, δεν έχουν αξιοποιηθεί.

 

Αίγιο 30 -5-2021

 

 Για την δημοτική παράταξη ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, η επικεφαλής

 

Βασιλική Ψυχράμη