Καργάκος προς Γιάννη Ανδρικόπουλο: “Το να σε τιμά η Πολιτεία είναι ατίμωση. Τιμή για σένα είναι η αγάπη του κόσμου”

Ο Σαράντος Καργάκος, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, σε γράμμα του, για τον μεγάλο μας Αιγιώτη ποιητή Γιάννη Ανδρικόπουλο, ανέφερε τα εξής:  

“Αγαπητέ μου Γιάννη, Μπορεί τα ποτάμια της Αιγιάλειας να στερεύουν το θέρος, μόνο ένα δεν στερεύει. Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος! Μόλις έχω επιστρέψει από τις χώρες ανάμεσα στον Καύκασο και στο Αραράτ. Αλλά Ϊη Αιγιάλεια… σου, η ΪΜάνα γη σουΜ, με ανέβασε πιο ψηλά. Είσαι πάνω από τον Ανταίο. Παίρνεις την έμπνευσή σου από όπου κοιτάς, είτε προς τη θάλασσα είτε προς τα βουνά. Έχεις δώσει στα γράμματα πολλά. Σκέπτομαι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μοιράζει τόσες διακρίσεις σε ανθρώπους αξίους, αλλά και αναξίους, δεν έχει ακούσει τίποτα για σένα; Αλλά καλύτερα. Το να σε τιμά σήμερα η ελληνική Πολιτεία, συνιστά ατίμωση. Τιμή για σένα, είναι η αγάπη του κόσμου!…”.

 

ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΤΗ ΔΗΚΕΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ – ΑΠΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Φτωχότερο είναι το Αίγιο και η Αιγιάλεια, αφού ένας σπουδαίος άνθρωπός της έφυγε από τη ζωή. Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος, ο «ποιητής της ιστορίας µας», µε πολλές περγαµηνές από τους µεγαλύτερους λογοτεχνικούς κύκλους της χώρας, µπορεί να µην είναι πλέον ανάµεσά µας ως παρουσία, όµως το έργο του και η προσφορά του στον τόπο που έζησε παραµένει µεγάλη παρακαταθήκη για τις επόµενες γενιές.

Η εξόδιος ακολουθία του, τελέστηκε την Κυριακή 23/5/2021 το πρωί, (στην ενορία του, τον Ιερό Ναό Παµµεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, που τόσα πολλά πρόσφερε γι’ αυτήν, µάλιστα είχε συγγράψει και κυκλοφορήσει και ένα µικρό βιβλίο αφιερωµένο στον Ιερό Ναό), µε λιγοστό κόσµο και µε την παρουσία ανθρώπων, που είµαστε βέβαιοι, ότι και ο ίδιος θα ήθελε να παρευρίσκοντο στον τελευταίο «αντίο», αφού απέφευγε τις κοσµικότητες και αποστρεφόταν τους… παρατρεχάµενους.

Και ενώ θα περίµενε κανείς, ορδές πολιτών να τιµήσουν µε την παρουσία τους, µια τέτοια µεγάλη µορφή του Αιγίου, αυτό δεν συνέβη.

Θα µας πείτε άλλωστε, για ποιον λόγο να παραβρεθεί η δηµοτική αρχή και το δηµοτικό συµβούλιο; Ούτε ένας εκπρόσωπός της δεν έδωσε το «παρόν» για να απευθύνει δυο λόγια αποχαρετισµού, για τον σπουδαίο αυτό συµπολίτη µας που τίµησε την “Αιγιάλεια γη”, παρά µόνο το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε µια συλλυπητήρια ανακοίνωση.

Θα µας πείτε άλλωστε,  για ποιον λόγο να παραβρεθεί η ∆ΗΚΕΠΑ; Τόσα είχε προσφέρει ο Γιάννης Ανδρικόπουλος µε τα µεγάλα και συνεχή αφιερώµατά του, στην ιστορία και τον πολιτισµό του τόπου µας, που το συµβούλιο που εκπροσωπεί και πρεσβεύει τον πολιτισµό της περιοχής µας,  παρέλειψε(;) να αποχαιρετίσει, τον µεγάλο λογοτέχνη και ποιητή µας. (Ευτυχώς που το 2017 µε πρωτοβουλία της ΙΛΕΑ είχε διοργανωθεί µια εκδήλωση τιµής προς το πρόσωπό του). Πάντως µέχρι στιγµής ούτε ένα συλλυπητήριο µήνυµα δεν εξέδωσε.

Θα µας πείτε άλλωστε, για ποιον λόγο να παραβρεθεί ο ∆ήµος Καλαβρύτων; ο οποίος ευτυχώς είχε τιµήσει ως επίτιµο ∆ηµότη πριν χρόνια το Γιάννη Ανδρικόπουλο, για το ξεχωριστό και µοναδικό έργο του «Αίµα και Μύρο Νεοµαρτύρων Καλαβρυτινών» που ακόµα και σήµερα συγκλονίζει. Ούτε ένας εκπρόσωπος της δηµοτικής αρχής!

Θα µας πείτε άλλωστε, για ποιον λόγο να παραβρεθούν τέως ∆ηµάρχοι Αιγίου και τέως δηµοτικοί σύµβουλοι; Φαίνεται λησµόνησαν τις συµβουλές του από τη θέση του δηµοσιογράφου  προς αυτούς και παρέλειψαν να απευθύνουν το “ύστατο χαίρε”. 

Θα µας πείτε άλλωστε, για ποιον λόγο να παραβρεθούν οι βουλευτές του νοµού, οι οποίοι µάλλον, φαίνεται να αγνοούν την πορεία ή ακόµα κάποιοι ίσως και την ύπαρξη, του µεγάλου ποιητή του τόπου µας. Ούτε µια ανακοίνωση από κανέναν! Για την παρουσία τους ούτε λόγος!  

Θα µας πείτε άλλωστε, για ποιον λόγο να παραβρεθούν οι συνάδελφοί του δηµοσιογράφοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τόσο του Αιγίου όσο και των Πατρών; Ξέχασαν ότι η πολυγραφότατη και πολλές φορές αιχµηρή πένα του, ήταν αυτή που ανέβαζε την κυκλοφορία των φύλλων τους, ενώ από τη θέση του αρχισυντάκτη είχε πολλές επιτυχίες και αποκλειστικότητες. Κυρίως όµως οι γνώσεις και οι συµβουλές του, που τις πρόσφερε απλόχερα σε όλους ανεξαιρέτως, αποτελούν “µεγάλο σχολείο”. 

Ο Γιάννης Ανδρικόπουλος έφυγε όπως ακριβώς επιθυµούσε. Είχε δίπλα του την οικογένειά του και εκείνους που πραγµατικά ήθελε να τον αποχαιρετίσουν.

Πανηγυρίζουν οι ουρανοί από την Κυριακή, που ανάµεσα στους αγγέλους υπάρχει ένας καλός άνθρωπος και χριστιανός, µια ευαίσθητη και πολυτάλαντη φυσιογνωµία.  Οι µεγάλοι Άνθρωποι δεν φεύγουν ποτέ από κοντά µας. Και σίγουρα ο κυρ-Γιάννης µας, θα είναι εις τους αιώνες, “παρών” µέσα από το σπουδαίο έργο του. 

Ο «ποιητής της ιστορίας µας» θα παραµείνει ζωντανός στην Αιγιάλεια γη που τον γέννησε για να ξεχωρίσει. Καλό ταξίδι!

ΦΡΟΣΩ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”