Προβολή της επίκαιρης ιστορικής ταινίας «ΠΕΝΤΕ 5 – Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης» στον «Απόλλωνα»

Ο Δήμος Αιγιάλειας στα πλαίσια του τριημέρου εορτασμού για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμα την προβολή της δραματικής πολεμικής ταινίας «ΠΕΝΤΕ 5 – Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης», το βράδυ της τοπικής εορτής, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και ώρα 21.15 στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλωνα» στο Αίγιο.


Η προβολή -αφιέρωμα στην τοπική επέτειο της ταινίας παραγωγής του 2023, διοργανώνεται από το παράρτημα Αιγίου του πολιτιστικού σωματείου-κινηματογραφικού φορέα ΑΡΑΤΟΣ και αποτελεί την τρίτη και τελευταία αριστουργηματική ταινία εθνικού ενδιαφέροντος από την τριλογία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 του προέδρου του και πρωτεργάτη σκηνοθέτη ιστορικών ταινιών Βασίλη Τσικάρα, μετά τις ταινίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία».

Το «Πέντε 5» παρουσιάζει τα αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης τον Σεπτέμβριο του 1821 αφού ξεσηκώθηκε το νησί εναντίον των Οθωμανών καθώς και τους πέντε Αγίους Νεομάρτυρες.
Στην πλοκή της υπόθεσης οι Αιγιαλείς θεατές θα συγκινηθούν από τις ομοιότητες των διλημμάτων των δημογερόντων του νησιού στην δική τους μικρή συνέλευση για τις συνέπειες του ξεσηκωμού τους, όπως ακριβώς ταλαντεύτηκαν και οι σύνεδροι στην Βοστίτσα πριν τις αποφάσεις, αλλά και ο τρόπος που τελικά επαναστατούν ξεκινά με την άρνηση πληρωμής των φόρων θυμίζοντας το φονικό χτύπημα του Ν.Σολιώτη στους φοροεισπράκτορες που πυροδότησε την έναρξη του Αγώνα, με την διαφορά ότι η στάση των κατοίκων κατέληξε σε σφαγή χιλιάδων αμάχων που αποδίδεται κινηματογραφικά με συγκλονιστικό τρόπο.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και τους Γιάννη Αϊβάζη, Βύρωνα Κολάση, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Δημήτρη Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Καρμάτη, Μανώλη Σαββίδη, Αντώνη Σιώπκα, Κωνσταντίνο Καραθωμά και Σπύρο Μπιμπίλα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μια ομάδα ανθρώπων που κινεί τα νήματα, με τη συμμετοχή των 5 δημογερόντων, της οικογένειας Βισβίζη, ενός οπλαρχηγού από τη Σάμο κι ενός μυστηριώδη ξένου άντρα με το όνομα Αράν. Στα τέλη Αυγούστου, η Σαμοθράκη κυκλώνεται από τουρκικά πλοία. Ο καθένας από τους ήρωες θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό που έρχεται. Ο μεγάλος αγώνας για επιβίωση ξεκινά…

Δείτε το trailer:

https://youtu.be/rjrhS5obvHI

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ: με κουπόνι 7 ευρώ ενίσχυσης του σωματείου ΑΡΑΤΟΣ για νέες παραγωγές ταινιών – προπώληση 6 ευρώ (διάθεση ταμείο δημ.κιν/φου «Απόλλωνα» και περίπτερο Ζόμπος, τρίγωνη πλατεία).
Επικοινωνία -Δημόσιες σχέσεις ΑΡΑΤΟΥ Βασίλης Γεωργαντάς vostitsa200@gmail.com