ΠΙΣ: Χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει πως η πολυφαρμακία προκαλείται, σε μεγάλο βαθμό, από την ανεξέλεγκτη διάθεση σκευασμάτων.

Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό, ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου, η πανδημία ανέδειξε το θέμα με τον πλέον εμφατικό τρόπο: “Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων”, επισημαίνεται.

Ο ΠΙΣ πρωτοστάτησε στη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ζητεί η Χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα.

“Εξάλλου, η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%”, υπογραμμίζει το προεδρείο του Συλλίγου, σημειώνοντας πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.

Οι γιατροί αναφέρουν πως η πολυφαρμακία, που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με την Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Επικαλούμενοι πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σημειώνουν πως περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή: “Πιθανώς, για αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ”, τονίζουν.

Για τον λόγο αυτό, ο ΠΙΣ ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.

iatronet.gr