Οι εγγραφές ξεκίνησαν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Αιγιαλείας

Οι εγγραφές ξεκίνησαν! Κλείστε θέση για τη φιλοξενία των μικρών σας στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Αιγιαλείας.

Η πλατφόρμα των αιτήσεων ανοίγει τις προσεχείς ημέρες και στο πλαίσιο αυτό μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου γίνονται «προεγγραφές» στα γραφεία του ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» (Ν.Πλαστήρα 11) για την ένταξη στο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει και την επόμενη χρονιά στο δήμο μας στα πλαίσια στήριξης οικογενειών της περιοχής μέσω Δημιουργικής Απασχόληση των παιδιών τους τις απογευματινές ώρες.

Συγκεκριμένα το ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» θα λειτουργήσει και την ερχόμενη χρονιά τα επτά συνολικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με στόχο τα παιδιά να εξελιχθούν μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνοντας τον κόσμο των μεγάλων.

«Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης έρχονται να «στηρίξουν» παιδιά και γονείς. Η φροντίδα που παρέχεται στα ΚΔΑΠ του δήμου μας που λειτουργούν υπ`ευθύνη μας είναι υψηλών προδιαγραφών και μόνον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα ΚΔΑΠ ξεκίνησαν με 38 παιδιά το 2016, την χρονιά που πέρασε είχαμε 136 παιδιά κι ολοένα αυξάνονται οι αιτήσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ΄.Παναγιώτης Ανδριόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι: «Στα ΚΔΑΠ του ΝΠΔΔ απασχολούνται 24 συνολικά εξειδικευμένοι εκπαιδευτές από την περιοχή μας που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά μας».

Ποιούς αφορά το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου μέσω ΕΣΠΑ και αφορά στην παροχή ΔΩΡΕΑΝ θέσεων φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 5 – 12 ετών στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Οι οικογένειες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε εργασιακά, είτε να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις-ανάγκες μιας και τα Κ.Δ.Α.Π. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από Δευτέρα έως Παρασκευή, απογευματινές ώρες 16:30 έως 20:30 και το Σάββατο πρωινές ώρες 10:00 έως 14:00 με δυναμικότητα είκοσι «20» παιδιών έκαστο.

Τι είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Αιγιάλειας και πως λειτουργούν 

_Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Αιγιαλείας είναι κέντρα παιδικών δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης για νήπια και παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, στα οποία αναπτύσσουν την ομαδικότητα, συνεργάζονται, επικοινωνούν, μαθαίνουν, δημιουργούν και διασκεδάζουν!

_Λειτουργούν στις αίθουσες δημοτικών σχολείων του δήμου μας. Τα παιδιά βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και αισθάνονται ασφάλεια, ενώ οι προδιαγραφές των αιθουσών είναι εξ ολοκλήρου προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών.

_Στελεχώνονται από άρτια καταρτισμένους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα παιδιά όλη την ώρα παραμονής τους στα ΚΔΑΠ και φροντίζουν τα παιδιά στα ολιγομελή τμήματα των ΚΔΑΠ.

_Το ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» απασχολεί συνολικά «24» άτομα στα ΚΔΑΠ αρμοδιότητάς του. Μουσική, Εικαστικά, Γυμναστική, Χοροδιαδασκαλία, Θεατρική αγωγή, Πληροφορική είναι ορισμένες μόνο από τις δραστηριότητες που απασχολούνται τα παιδιά στα ΚΔΑΠ του δήμου μας ενώ στις ειδικότητες των εργαζομένων περιλαμβάνονται και Λογοθεραπεία,, εργοθεραπεία και κοινωνικός λειτουργός που βρίσκονται πάντα κοντά στα παιδιά και τους γονείς για την ορθή διαχείριση ιδιαιτεροτήτων και την στήριξη των οικογενειών της Αιγιάλειας.

_Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, την ενισχυτική διδασκαλία και υποστήριξη στα σχολικά μαθήματα μέσα από το παιχνίδι, την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Τι προσφέρουν στα παιδιά τα ΚΔΑΠ

Ψυχαγωγία, γνώση, κοινωνικοποίηση, δημιουργικότητα και πάνω απ’όλα παιχνίδι που τόσο έχουν ανάγκη για τη σωστή δόμηση του χαρακτήρα τους!

Ταυτόχρονα όμως με τη βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτών τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν τα μαθήματα της επόμενης μέρας

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις αισθητικές και καλλιτεχνικές δεξιότητές τους, να εκφράσουν την φαντασία τους, να εξερευνήσουν τα ταλέντα τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και την έκφραση των συναισθημάτων τους. Παράλληλα τα ΚΔΑΠ καλύπτουν την ανάγκη των σύγχρονων οικογενειών για απασχόληση των παιδιών σ’ ένα περιβάλλον ασφαλές και δημιουργικό.

Που λειτουργούν τα ΚΔΑΠ του ΝΠΔΔ ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας»

Τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν μέσω του ΝΠΔΔ στο δήμο μας είναι τα εξής:

Α΄ΚΔΑΠ Αιγίου (Ρωμανιώλη 43 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου).

Β΄ΚΔΑΠ Αιγίου (Στράβωνος 28 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου)

Γ΄ΚΔΑΠ Αιγίου (Σταφιδάλωνα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου)

ΚΔΑΠ Ακράτας (Λεωφόρος Αιγαίου 14α στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας)

ΚΔΑΠ Διακοπτού (το Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού)

ΚΔΑΠ Συμπολιτείας (στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου)

ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Αιγίου (στο 1ο Ειδικό Σχολείο Αιγίου- 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου)

*ΤΟ ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Το Νομικό Πρόσωπο, με γνώμονα πάντα τη θετική παρέμβαση και στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. που  απευθύνεται σε παιδιά με νοητική και κινητική αναπηρία.

Το Κ.Δ.Α.Π. –ΜΕΑ προσφέρει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κάθε παιδί και σκοπός του θα είναι η δημιουργική απασχόληση, η κοινωνική ένταξη, η στήριξη των οικογενειών και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του παιδιού.

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στελεχώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και περιλαμβάνει ειδικότητες όπως αυτές του Κοινωνικού Λειτουργού, Ψυχολόγου, Εργοθεραπευτή κτλ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ 

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

Για όλες τις αιτούσες:

-Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης με ημερομηνία Μαΐου 2020.

-Κωδικοί TAXISNET της αιτούσας

-Φωτοτυπία της ταυτότητας

-ΑΜΚΑ των γονέων και των παιδιών που θα εισαχθούν στο πρόγραμμα

-Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) και των δύο γονέων.

Δικαιολογητικά απασχόλησης αιτούσας

**Εάν η μητέρα είναι μισθωτή:

Βεβαίωση εργοδότη από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) και 2. αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της.

**Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα:

Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. και 2. Βεβαίωση από τον Ε.Φ.Κ.Α. ότι είναι ασφαλισμένη και 3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

**Εάν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα: Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ε.Φ.Κ.Α.

**Εάν η μητέρα είναι άνεργη ή εργάζεται χωρίς να είναι εγγεγραμμένη στον Ε.Φ.Κ.Α.: Αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή αντίγραφο Αποδεικτικού Ανανέωσης της Κάρτας Ανεργίας από το Διαδίκτυο.

*Σε περίπτωση έκδοσης νέου Δελτίου Ανεργίας, αυτό θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο έως και τις 22/05/2020 Εάν η μητέρα λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ., και παραμένει άνεργη: Αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

*Εάν η ενδιαφερόμενη μητέρα ανήκει στην ομάδα των ΑμEΑ ή/και ένα από τα τέκνα της ή/και ο σύζυγος.

1. με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω για τη μητέρα ή/και για ένα από τα τέκνα της: Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής.

2. με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω για το σύζυγό της: Βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής ή Βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

Σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη μητέρα:

Τελεί σε διάσταση: Αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης.

Είναι διαζευγμένη: Αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Είναι ανάδοχη μητέρα: Αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου.

Είναι χήρα: Ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

***Για τους αλλοδαπούς το Π.Ο.Κ. θα πρέπει ναείναι μεταφρασμένο στα ελληνικά. (Πρωτότυπο).

-Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου της μητέρας και Άδεια Διαμονής σε ισχύ εάν η μητέρα είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες. (Ευκρινές Φωτοαντίγραφο).  Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος Υπόχρεου & Συζύγου για το φορολογικό έτος 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Στο ισόγειο του κτιρίου επί της οδού Ν.Πλαστήρα 11 όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας». Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 -13.00 Τηλ. 26910.26694