Νέα έρευνα για την τερηδόνα της πρώιμης ηλικίας

Η τερηδόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας, μια μορφή σοβαρής φθοράς των δοντιών που επηρεάζει τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, μπορεί να προκαλέσει μια ζωή οδοντικών και υγειονομικών προβλημάτων. Το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί σε τόσο σοβαρό, ώστε  η χειρουργική επέμβαση να είναι μονόδρομος.

Πρόσφατα ερευνητές από την Σχολή Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας ανακάλυψαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η τερηδόνα από την παιδική ηλικία προέρχεται από οδοντική πλάκα που περιέχει τόσα βακτήρια όσο και μύκητες που συνεργάζονται για να κάνουν το βιοφίλμ στα δόντια πιο παθογόνο και δύσκολο να αφαιρεθεί. Τώρα έχουν δείξει ότι αυτοί οι δύο τύποι μικροοργανισμών συνεργάζονται για την ενίσχυση της αντοχής του φαρμάκου, επιτρέποντας στα μυκητιακά κύτταρα να αποφεύγουν να θανατωθούν από αντιμυκητιακές θεραπείες. Ωστόσο, ταυτόχρονα η στόχευση της μήτρας που παράγεται από τα βακτήρια μαζί με τον μύκητα προσφέρει έναν τρόπο γύρω από αυτή την προστασία.

«Οι τρέχουσες αντιμικροβιακές μέθοδοι για τη θεραπεία της τερηδόνας της πρώιμης παιδικής ηλικίας έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα», λέει ο Hyun (Michel) Koo, καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδοντικής και Διευθύνσεων Παιδιατρικής Οδοντιατρικής & Κοινοτικής Στοματικής Υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Penn. «Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι σχετιζόμενες με το βιοφίλμ ασθένειες είναι πολυμικροβιακής φύσης, συμπεριλαμβανομένου ενός μίγματος βακτηριακών και μυκητιακών ειδών · επομένως, μια θεραπεία που αφορά μόνο έναν τύπο μικροοργανισμού μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Nα διαταράξει το crossfilm biofilm, μια συνδυαστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα μυκητιακά και βακτηριακά συστατικά. »

Ο Koo ήταν ο ανώτερος συγγραφέας του έργου και ο Dongyeop Kim, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής, ήταν ο πρώτος συγγραφέας. Συνεργάστηκαν με ομάδες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison σχετικά με το έργο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ISME.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η οδοντική πλάκα σε παιδιά με τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας συχνά περιείχε το Candida albicans, ένα μυκητιακό είδος που συνήθως αποικίζει τις βλεννογόνες επιφάνειες, εκτός από το Streptococcus mutans, τα βακτήρια που γενικά σχετίζονται με τη φθορά των δοντιών.

Οι εργασίες στο εργαστήριο του Koo έδειξαν ότι ένα ένζυμο που παράγεται από τα βακτήρια, που ονομάζεται GtfB, μπορεί να δεσμεύεται με Candida και όταν υπάρχει ζάχαρη (διατροφική σφραγίδα στην τερηδόνα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας) σχηματίζεται κολλώδης πολυμερική μήτρα στην κυτταρική του επιφάνεια επιτρέποντας στον μύκητα να δεσμεύεται στα δόντια και συνεργάζονται με βακτηριακά ομολόγους. Μόλις μαζί, αυτοί οι οργανισμοί συνεργάζονται για να αυξήσουν τη σοβαρότητα της φθοράς των δοντιών σε ένα μοντέλο τρωκτικών.