Φορητό ηλεκτρονικό βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη

Ένα νέο ηλεκτρονικό βραχιόλι στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη μέσω της θεραπείας με φως. Οι πηγές φωτός OLED μπορούν να εκπέμπουν φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος για να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Πρόσφατη έρευνα έχει διερευνήσει τη χρήση των OLED σε ιατρικές εφαρμογές, με επίκεντρο τη θεραπεία με φως. Αυτός ο τύπος θεραπείας φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), η οποία είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι το χειμώνα. Οι προσβεβλημένοι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται κουρασμένοι, λιγότερο υποκινούμενοι και κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τον κανονικό πληθυσμό.


Μερικοί ιατροί σημειώνουν ότι τα φώτα OLED είναι κατάλληλα για θεραπεία φωτός. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northumbria και την PolyPhotonix ανέπτυξαν μια νέα «μάσκα ύπνου» που βασίζεται σε OLED και μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της απώλειας των οραμάτων χωρίς επέμβαση. Επιπλέον, το 2008 προτάθηκε η OLED ως θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος.

Η Fraunhofer FEP παρουσίασε πρόσφατα ένα βραχιόλι OLED που φοριέται στη σύμβαση Wearables Europe 2018, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 12 Απριλίου στο Βερολίνο της Γερμανίας. Ο στόχος, μέσω των κόκκινων και κίτρινων OLEDs, είναι να δημιουργηθεί μια θετική επίδραση μέσω του θερμού OLED φωτός για να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η Fraunhofer FEP στοχεύει να εισαγάγει σύντομα ένα νέο είδος βραχιολιών OLED. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα φορητά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο με εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά. Το Fraunhofer FEP επεξεργάστηκε την απόθεση ανόδου στον ιστό φραγμού και την εναπόθεση OLED χρησιμοποιώντας διαδικασίες εξάτμισης. Μετά από αυτό, η φινλανδική εταιρεία VTT ενσωμάτωσε το έτοιμο OLED σε βραχιόλι. Το VTT διαμόρφωσε επίσης τη συμπαγή παροχή ρεύματος για το πλήρες σύστημα.


Μιλώντας με τον Smart2Zero, ο Markus Tuomikoski της VTT, περιγράφει περαιτέρω τη διαδικασία ενσωμάτωσης: «Χρησιμοποιήσαμε δομικά κατασκευασμένα ηλεκτρονικά για την ενσωμάτωση του OLED. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας φορητής συσκευής, ήταν απαραίτητη η σύλληψη και η υλοποίηση ενός συμπαγούς συστήματος τροφοδοσίας. »
Προσθέτει: «Στο τέλος πραγματοποιήσαμε ένα συνδυασμό εύκαμπτων ηλεκτρονικών και εύκαμπτων OLED μέσα στο πλαστικό  βραχιόλι μας.»