Ιστορική μέρα για την Αιγιάλεια η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ.κ. Ιερωνύμου

Ιστορική μέρα για την Αιγιάλεια, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος τη σημερινή ημέρα ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, που τελέστηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλήθους ιεραρχών, αξιωματούχων και πιστών από όλη τη χώρα, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κοντά στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφερείας επί της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών στο ύψος της Ακράτας, όπως ορίζει το τυπικό και ακολούθως η πομπή έφτασε στο Αίγιο, για την τελετή υποδοχής στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στον νέο Μητροπολίτη μιλώντας για έναν εξαίρετο κληρικό με κύρος και πνευματική καλλιέργεια, γέννημα-θρέμμα του Αιγίου και καταξιωμένο ηγούμενο της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

  • «Η σχεδόν ομόφωνη εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο καταδεικνύει την αξία της προσωπικότητάς σας και τα χαρίσματα που σας διακρίνουν. Είμαι βέβαιος πως οι πιστοί που σήμερα έχουν κατακλύσει την πλατεία Αγίας Λαύρας και τους δρόμους της πόλης, βλέπουν στο πρόσωπό σας τον Καλό Ποιμένα και σας καλοδέχονται στον τόπο σας, την ιδιαίτερη πατρίδα σας, ως Αρχιερέα και Επίσκοπο με εκτίμηση και αγάπη. Παρακαλούμε να σταθείτε κοντά στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους δυσχερείς καιρούς που ζούμε και κυρίως κοντά στους νέους μας. Είμαστε έτοιμοι να συμπορευτούμε μαζί σας, να βοηθήσουμε αλλά και να εμπνευστούμε από το σπάνιο ήθος σας. Ευχόμαστε η εδώ ποιμαντορία σας να είναι πολυχρόνιος και καλλίκαρπος, ώστε να χαράξετε τη δική σας ελπιδοφόρα πορεία και να γράψετε λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

Ο κ. Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρώην Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, σημειώνοντας:

  • «Σεβασμιώτατε κ. Ιερώνυμε, διαδέχεστε έναν άξιο εκκλησιαστικό ηγέτη, έναν ακαταπόνητο και αγωνιστή Ιεράρχη, ο οποίος αφήνει πίσω του πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Υπηρέτησε για πάνω από 41 έτη τη Μητρόπολή μας με αυταπάρνηση και αποχώρησε οικειοθελώς με σθένος και μεγαλείο ψυχής. Ευχαριστούμε όλοι τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και τον διαβεβαιώνουμε πως θα είναι πάντα χαραγμένος στην καρδιά μας ως φιλόστοργος πατέρας και δυναμικός ιεράρχης».

Ακολούθως, ο κ. Καλογερόπουλος πρόσφερε στον νέο Μητροπολίτη Ιερώνυμο, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και του λαού της πόλης, έναν σταυρό ευλογίας ως δώρο τιμής και καλωσορίσματος, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κράτησε και ευλόγησε το πλήθος με χαρά και συγκίνηση.

Η τελετή ενθρόνισης του κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα.