Ιερώνυμος: “Χρησιμοποιήστε τον Αγιασμό, μην τον κρατάτε στα προσκυνητάρια, αλλά κρατήστε τον σαν εφόδιο στην καθημερινή σας ζωή”

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης τον πανηγυρικό Όρθρο, την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος μαζί με τον πολιό Γέροντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, παρουσία του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημητρίου Καλογεροπούλου, φορέων του Δήμου και της Περιφερείας, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλών χριστιανών, μάλιστα νέων ανθρώπων, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, γεγονός που ιδιαίτερα υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του, εκφράζοντάς τους τις θερμές ευχαριστίες του για την αθρόα συμμετοχή τους.

Λίγο πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο Αγιασμός είναι το μεγάλο δώρο που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν σε Αυτόν, με σκοπό να τον χρησιμοποιούν για να προστατεύονται από τις επιδρομές του Διαβόλου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού αναφέρει: «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό (το ηγιασμένο ύδωρ…) προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον», και δή και «δαίμοσιν ολέθριον, ταίς εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον».

Με τον Μεγάλο Αγιασμό έχουμε ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο – φάρμακο, διδόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τον ραντισμό ή την πόση του εκδιώκονται από τις καρδιές μας αλλά και από κάθε τόπο τα πονηρά πνεύματα, οι δαιμονικές φαντασίες και οι αισχροί λογισμοί, θεραπεύονται ή ανακουφίζονται άνθρωποι με ασθένειες και δίδεται ψυχική και σωματική υγεία. Όλοι όσοι τον δέχονται με πίστη παίρνουν αγιασμό, θεραπεία και ευλογία. Γι’ αυτό μπορεί μεν να φυλάσσεται στο σπίτι με επιμέλεια και ευλάβεια, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται και να πίνουν απ’ αυτόν οι πιστοί σε καιρό ασθένειας, δυσκόλων προβλημάτων ή για την αποτροπή της βασκανίας και κάθε σατανικής ενέργειας,  και φυσικά για να αγιάσουν τους οίκους, τα χωράφια και τις περιουσίες τους.

Και προέτρεψε πατρικώς τους πιστούς: «Χρησιμοποιήστε τον Αγιασμό, μην τον κρατάτε στα προσκυνητάρια και τα εικονίσματά σας, αλλά κρατήστε τον σαν εφόδιο στην καθημερινή σας ζωή. Έχοντας τον Αγιασμό ως πνευματικό όπλο, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν!». Ευχήθηκε σε όλους καλή, αγιασμένη, ευλογημένη και φωτισμένη χρονιά, καταυγασμένη από το φως του Κυρίου, το οποίο είθε να λάμψει στις καρδιές όλων μας. Και ολοκλήρωσε με την καρδιακή πατρική έκφρασή του «Χρόνια πολλά σε όλους τους Αιγιώτες».

Στη συνέχεια, κλήρος και λαός μετέβησαν στην προβλήτα του λιμένος Αιγίου, κάτω από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, όπου πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω του σφοδρού ανέμου και της πολύ έντονης θαλασσοταραχής, εξαιτίας της οποίας έγινε μόνο μία ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα, είκοσι συνολικά τολμηροί νέοι και νέες με ψυχική δύναμη και σθένος βούτηξαν στα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την θερμή πίστη τους προς τον Επιφανέντα Κύριο καθώς και την μεγάλη τους αγάπη και αφοσίωση προς την Εκκλησία και τα έθιμα της πατρίδας μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τους συνεχάρη θερμώς, τους ευχήθηκε κάθε αγαθό του Θεού στη ζωή τους και τους προσέφερε μία ευλογία σε ανάμνηση της συμμετοχής τους.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ