ΕΟΠΥΥ Αιγίου: “ΟΧΙ στη κατάργηση δομών και το κλείσιμο φαρμακείων ΕΟΠΥΥ – Απεργία στις 5 Οκτωβρίου”

Ημέρα Απεργίας για τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ στις 5/10/22 με θέμα την απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού, που από ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ το 2012 δεν έχει οργανόγραμμα…..

ΝΑΙ στο απαραίτητο, ορθό και λειτουργικό διοικητικό οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ , ΟΧΙ στη κατάργηση δομών και το κλείσιμο φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, 14 περιφερειακών διευθύνσεων, 111 τμημάτων και σημείων διανομής φαρμάκων που είναι φαντάσματα από ιδρύσεως ΕΟΠΥΥ και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν την ευθύνη να μοιράζουν φάρμακα υψηλού κόστους!!!!

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ : που προβλέπει η κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία , διοικητικοί υπάλληλοι να διακινούν φάρμακα και μάλιστα υψηλού κόστους για πολύ σοβαρές παθήσεις;;;;;;

Στις 21/7/22 ψηφίστηκε από το Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ και 8/9/22 τροποποιήθηκε κάτω από διαμαρτυρίες και πιέσεις ασθενών και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ ορισμένων περιοχών της χώρας, ( Καλαμάτα, Λασίθι… ), το φαρμακείο όμως ΕΟΠΥΥ Αιγίου παραμένει στην ανυπαρξία…..και στο τέλος θα κλείσει……

Καλούμε την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ την κ. Καρποδίνη που επισκέφθηκε το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στο Αίγιο, στις 18/2/22, για αυτοψία και δεσμεύτηκε ότι θα λύσει άμεσα το θέμα και θα το εντάξει στο οργανόγραμμα να το κάνει πράξη.

Αναρωτιόμαστε, τελικά σε ποια υπηρεσία εργαζόμαστε ….. φαρμακείο, σημείο διανομής, αποκεντρωμένο γραφείο ή στο τίποτα …….

Το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αιγίου διαχειρίζεται 800 ασθενείς με εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις και φάρμακα υψηλού κόστους και άλλοι τόσοι μεταβαίνουν στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Πάτρας για να πάρουν άμεσα τα φάρμακά τους.

 Η υπηρεσία μας, Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αιγίου, καλύπτει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, με ανομοιογένεια, από νομό Κορινθίας, Δήμο Αιγιάλειας, Δήμο Καλαβρύτων, Κλειτορίας με μέση χιλιομετρική απόσταση τα 80 χιλιόμετρα.

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ασθενών, η νεφρολογική κλινική της περιοχής, τα Εκκλησιαστικά ιδρύματα χρόνιων πασχόντων, που εξυπηρετούνται με φάρμακα υψηλού κόστους, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους άμεσα, γιατί η διοικητική πράξη σύστασης του φαρμακείου, από την  Διοίκηση εκκρεμεί. Για αυτό το λόγο  δεν  μπορούμε να έχουμε απόθεμα φαρμάκων ώστε αυτά να είναι ετοιμοπαράδοτα στους ασθενείς.

Είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί υπάλληλοι, φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου, στον ΕΟΠΥΥ σε όλη στην Ελλάδα  που δεν μπορούμε να εκτελούμε συνταγές γιατί δεν μας επιτρέπουν να έχουμε απόθεμα φαρμάκων στην υπηρεσία μας  στο Αίγιο.

Αντ’ αυτού μεταφέρουμε και εκτελούμε τις συνταγές στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Πάτρας κατά την εφημερία μας εμείς οι ίδιοι υγειονομικοί του Αιγίου, ενώ αυτό θα έπρεπε να γινόταν στο Αίγιο.

Οξύμωρο μεν αλλά πραγματικό, Στο Αίγιο είμαστε σημείο διανομής αλλά στη Πάτρα είμαστε φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου με δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών. Δηλαδή τα καθήκοντά μας δεν συνάδουν με την ειδικότητά μας αλλά με την έδρα της υπηρεσίας μας.

Παρά τις προσπάθειές μας επί σειρά ετών, δεν έχει ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία (της μιας υπογραφής) από την Διοικήτρια για να  γίνουμε αυτόνομο φαρμακείο, ενώ έχουμε πλήρης υποδομή. Και αυτό δεν έγινε ούτε και κατά την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε και παραδίδουμε φάρμακα για 3 μήνες ενώ υπήρξαν αντίστοιχες διοικητικές πράξεις για άλλα φαρμακεία του Οργανισμού.

Για τη σύσταση του φαρμακείου έχουν ενημερωθεί εγγράφως και με προσωπική παράσταση ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη η οποία έκανε αυτοψία στην υπηρεσία μας στο Αίγιο στις 18/2/2022,    έχουμε ενημερώσει μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού…… τι άλλο μπορούν να κάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί;

Σύμφωνα με το άρθρο 103 του συντάγματος παρ. 1, οι δημόσιοι υπάλληλοι ως εκτελεστές της βούλησης του κράτους είναι επιφορτισμένοι να υπηρετούν το λαό.

Εμείς που ζητάμε να εξυπηρετήσουμε άμεσα τους πολίτες ασκώντας τα νόμιμα (και όχι αλλότρια) καθήκοντά μας, εισπράττουμε την απραξία της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε ισότιμοι υπάλληλοι του Οργανισμού σε αντίθεση με άλλες δομές του Οργανισμού που υπηρετούν ακόμα και επικουρικοί φαρμακοποιοί αλλά με τη δυνατότητα να λειτουργούν φαρμακείο και να εκτελούν συνταγές.

Δεν ζητάμε προσωπική χάρη ή κάποιο ρουσφέτι από τον Υπουργό αλλά ζητάμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της υπηρεσία μας, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις όπως γίνεται στην υπόλοιπη επικράτεια που υπηρετούν υγειονομικοί.

 

 

Με εκτίμηση

Χρυσοβαλάντης Μενεγάκης

φαρμακοποιός MSc

φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αιγίου

τηλ. 6978692426

Φάκου Μαρία

βοηθός φαρμακείου

φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αιγίου

τηλ. 6948270814