Γεγονός η ίδρυση Μουσείου Σταφίδας σε παλιά σταφιδαποθήκη στην παραλία Αιγίου

ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ

Ένα όνειρο ετών, η δημιουργία Μουσείου Σταφίδας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και προβολής της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού και κυρίως της σπουδαίας διατροφικής αξίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο ως super food, παίρνει σάρκα και οστά μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου. Ειδικότερα, έπειτα από διαβουλεύσεις με σταφιδοπαραγωγούς, εμπόρους, εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και διαφόρων συλλόγων αγροτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, διαμορφώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία ενός Μουσείου-Εκθεσιακού Κέντρου αφιερωμένου στη σταφίδα, σε πρώην σταφιδαποθήκη στην παραλία Αιγίου που παραχωρήθηκε γι’ αυτό το σκοπό από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, στο Μουσείο αυτό θα φιλοξενηθεί η πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή της οικογένειας Κουνινώτη, που παραχωρεί στο Δήμο Αιγιαλείας δωρεάν για 30 χρόνια όλα τα σπουδαία ιστορικά κειμήλια που αφορούν στην καλλιέργεια, στην ξήρανση, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εμπορία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, όπως και το μουσειακό εξοπλισμό των σταφιδεργοστασίων του συγκροτήματος «Κουνινώτη» από το έτος 1850 έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλος δήλωσε σχετικά ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου στην παραλία της πόλης του Αιγίου, με την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση μιας παλαιάς σταφιδαποθήκης, θα έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθότι το ιδιαίτερο αυτό προϊόν κατέχει διαχρονικά αξιοσημείωτη θέση στην τοπική και εθνική οικονομία. «Το Μουσείο αυτό θα αναδείξει τον κυρίαρχο ρόλο που είχε και συνεχίζει να έχει η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα, στο πλαίσιο ουσιαστικής και ωφέλιμης αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος.