Απόλυτα επιτυχής η εκδήλωση της ΙΛΕΑ και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής

Μοναδικές στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού έζησαν, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση της ΙΛΕΑ και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το περασμένο Σάββατο. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν « Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας». Οι ομιλητές κάλυψαν όλες σχεδόν τις πτυχές του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος με ενάργεια και αμεσότητα προς το ακροατήριο. Η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή στην εισαγωγική της ομιλία, αναφέρθηκε στις διεργασίες που προετοίμασαν τη Συνέλευση, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στη σύνθεσή της, που τόνισε, ότι ήταν ευρεία και αντιπροσωπευτική, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αγώνα που έκανε η ίδια και η ΙΛΕΑ, ώστε να αναγνωριστεί επισήμως-με Προεδρικό Διάταγμα- το γεγονός ως «δημόσια εορτή» με αργία .

Ο δε κεντρικός ομιλητής κ. Δ. Σταθακόπουλος, μίλησε κυρίως για τη σημασία της Συνέλευσης, την πολιτική αλλά και την στρατιωτική, ενώ τη συνέδεσε και με την σημερινή δύσκολη «συγκυρία» και επικαιρότητα, κάνοντας εκτενή αναφορά και στα «ελληνοτουρκικά» σήμερα… Ο κ. Σταθακόπουλος, βαθύς γνώστης της επαναστατικής περιόδου του 1821-καθώς είναι διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Οθωμανικής περιόδου, καθήλωσε και ενθουσίασε το κοινό με τις γνώσεις του και την ευφράδειά του-που ήταν όντως-εκλεκτό -και καταχειροκροτήθηκε..

Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί επίσημοι, αιρετοί, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, πολλοί αιγιώτες αιγιώτες, εκπρόσωποι του Συλλόγου Αιγιαλέων της Αθήνας, Καλαβρυτινών της Αθήνας, του Συλλόγου απογόνων αγωνιστών του ΄21κ.α.

Παρέστησαν δε,ο δήμαρχος Αιγιάλεια κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος και χαιρέτισε την εκδήλωση, ο βουλευτής Αχαϊας κ. ΄Αγγελος Τσιγκρής, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, κ.Τασούλα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος, ο πρ.υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής,η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαρία Τσουκαλά, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης του ΄21 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Ανδρέας Φίλιας-εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Ν.Φαρμάκη,η δημοτική σύμβουλος Δ. Αιγιάλειας κ. Μαρία Γιδά, ο σύμβουλος του κ. δημάρχου κ. Κώστας Σπηλιωτόπουλος,ο πρ.υπουργός κ. Ανδρέας ΖαΊμης,η πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Αιγιαλέων Αθήνας κ. Ελένη Λυμπεροπούλου και Βασίλειος Οπλατζάκης,αλλά και η κ.Βάνα Παπαδοπούλου,η κ. Χριστίνα Φίλιππα, η πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «Προναία Αθηνά» κ. Σοφία Μιχαλοπούλου, η υπεύθυνη του μου μουσείου΄Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου κ. Μέλπω Ρογκάλα, ο πρ.αντιπρόεδρος της ΙΛΕΑ και πρ.Νομαρχιακός σύμβουλος Αχαϊας κ. Γιάννης Μεντζελόπουλος ,ο κ. Τζαβέλλας από το σύλλογο Αγωνιστών του΄21 ,σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΛΕΑ και πολλοί συμπολίτες μας, μέλη και φίλοι της ΙΛΕΑ.

Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολη π. Ιωακείμ Βενιανάκης.

Ο στόχος της εκδήλωσης, που ήταν συμβολικός, αλλά και πρακτικός, να γίνει δηλ. ευρύτερα γνωστό το γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποτελεί το π ρ ώ τ ο εορταστικό γεγονός για τα 200 χρόνια της Επανάστασης π α ν ε λ λ η ν ί ω ,όπως τονίστηκε- εύστοχα- και σε πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ1.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας.

 

Φωτό: Από fb Marie Alexandropoulos