Παρέμβαση της «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» για την υποστελέχωση της Δ.Ο.Υ. Αιγίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στο μείζον πρόβλημα της υποβάθμισης της Δ.Ο.Υ. Αιγίου (Αιγίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας) εξαιτίας της διαρκούς αποδυνάμωσής της από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της Υπηρεσίας στο Αίγιο, παρεμβαίνει η δημοτική παράταξη «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ». Με επιστολή τους στους βουλευτές Αχαΐας, τους ζητά την άμεση ενεργοποίησή τους ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος… λουκέτου στην τοπική Υπηρεσία, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους φορολογούμενους και κυρίως στους επαγγελματίες.

Η επικεφαλής της «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» Βασιλική Ψυχράμη πιάνοντας τον παλμό των πολιτών, εφιστά την προσοχή προς κάθε κατεύθυνση και κάθε αρμόδια αρχή, καλώντας τους βουλευτές να προασπίσουν και να προφυλάξουν τους πολίτες από την επικείμενη ταλαιπωρία να μετακινούνται στην Πάτρα για την εξυπηρέτησή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

Κύριοι Βουλευτές,

Οι φορολογούμενοι των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων που εξυπηρετούνται από την Δ.Ο.Υ. Αιγίου (Αιγίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Κλειτορίας), έρχονται αντιμέτωποι με μία σταδιακή και κάθε χρόνο σταθερή υποβάθμιση της Υπηρεσίας, εξαιτίας της υποστελέχωσής της.

Η Δ.Ο.Υ. Αιγίου πριν από μια επταετία μετρούσε πάνω από πενήντα υπαλλήλους. Πλέον, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αρκούν 31 οργανικές θέσεις ήτοι 31 υπάλληλοι, αριθμός που βέβαια μόνο στα χαρτιά μένει, διότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν 22 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 3 εξυπηρετούν τα ΓΕΦ των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας, ο ένας εξ αυτών, λόγω του ότι είναι αιρετός (αντιδήμαρχος στον Δήμο Καλαβρύτων) θα απουσιάζει από την εργασία του για τουλάχιστον ένα χρόνο και μία ακόμα υπάλληλος συνταξιοδοτείται τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι τέλος του 2021 θα συνταξιοδοτηθούν από τους υπάρχοντες, ακόμα 6 εργαζόμενοι. Βλέπετε λοιπόν ότι οι ενεργοί υπάλληλοι είναι οι μισοί από αυτούς που προβλέπει το υπουργείο.

Παρά τις οχλήσεις και επισημάνσεις του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., υπουργείο και Α.Α.Δ.Ε. δεν έχουν φροντίσει να αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν και συνεχίζουν να δημιουργούνται.

Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι οι εναπομείναντες υπάλληλοι να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον όγκο των φορολογούμενων και των υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώνουν καθημερινά, πολλές φορές καλύπτοντας ένας υπάλληλος δύο τμήματα, διότι δυστυχώς παρόλο που πολλά γίνονται ηλεκτρονικά, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλος όγκος φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. Για παράδειγμα αποδοχές κληρονομιάς, χειρόγραφες δηλώσεις εισοδήματος θανόντων ή αναδρομικών, κατάθεση πινακίδων, ενάρξεις, μεταβολές και διακοπές εργασιών επαγγελματιών, υποθέσεις μητρώου, δηλώσεις χαρτοσήμων, βεβαιώσεις και επιστροφές φόρων, επιστροφή ΦΠΑ αγροτών και άλλες πολλές που δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κατώφλι της Δ.Ο.Υ. Αιγίου περνούν καθημερινά κατά μέσο όρο 100 φορολογούμενοι, η Δ.Ο.Υ. δε, εξυπηρετεί γύρω στους 50.000 φορολογούμενους.

Η ανάγκη για στελέχωσή της με επιπλέον προσωπικό, ώστε να φτάσουν τουλάχιστον τις 31 οργανικές θέσεις που προβλέπει το υπουργείο, είναι επιτακτική. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο άμεσο μέλλον, είτε στην πλήρη αποδυνάμωση της, είτε στο αναγκαστικό κλείσιμο και μεταφορά της Δ.Ο.Υ. σε κάποια από τις δύο Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν στην Πάτρα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι οι 100 κατά μέσο όρο φορολογούμενοι που εξυπηρετούνται καθημερινά και προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Αίγιου, των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας θα πρέπει να κάνουν το δρομολόγιο μέχρι την Πάτρα και πάλι πίσω, αυτό σημαίνει οι μεν Αιγιώτες θα χρειάζεται να διανύσουν 80χλμ με χρόνο μία ώρα, οι Καλαβρυτινοί 174χλμ και χρόνο δύο ώρες και σαράντα λεπτά και όσοι κατοικούν στην Κλειτορία θα χρειάζεται να διανύουν 224χλμ με χρόνο τρεις ώρες και πενήντα λεπτά, χωρίς να υπολογίσουμε μέσα σε αυτό τον χρόνο, την αναμονή για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους.

Το κόστος δε της μετακίνησης είναι δυσβάσταχτο είτε κινηθούν με δικό τους όχημα είτε με την συγκοινωνία.

Και δεν είναι μόνο η μερίδα των πολιτών που θα ταλαιπωρείται, είναι και οι επαγγελματίες που θα σπαταλούν χρόνο και χρήμα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, επαγγελματίες όπως οι λογιστές, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι που καθημερινά μεταβαίνουν στη Δ.Ο.Υ. για διάφορες υποθέσεις.