Αναφορά – καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου για τα απορρίμματα στην Αιγιάλεια

Αναφορά – καταγγελία κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αιγίου κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου διά του Προέδρου του Γιώργου Μπέσκου, όπου ζητά  να επιτευχθεί η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε άμεσο και πρόδηλο κίνδυνο.   Η αναφορά – καταγγελία αναλυτικά αναφέρει:

” Ενώπιον της κας Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αιγίου

ΑΝΑΦΟΡΑ– ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ», εδρεύοντος εις το Αίγιο Αχαϊας, οδός Κορίνθου και Θέμιδος αριθ.1, νομίμως εκπροσωπουμένου ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Κοινοποιούμενη

Κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Κο Εισαγγελέα Εφετών Πατρών

Κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιαδας

———————————-

Κα Εισαγγελέα

Δυνάμει του άρθρου 90 παρ ζ του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.4194/2013 ως ισχύει τροποποιηθείς σήμερον) οι δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα άσκησης παρεμβάσεων, αγωγών, μηνύσεων , αναφορών, και λοιπών ενδίκων βοηθημάτων και μέσων αναφορικά με οιοδήποτε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ως είναι γνωστόν, ο Δήμος Αιγιαλείας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων. Λόγο της κατάστασης αυτής έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σε όλη την Αιγιάλεια.

Ήδη η κατάσταση είναι απελπιστική και επίκειται άμεσος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες. Σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία λόγω της θερινής περιόδου επίκειται άμεσος κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες ,παιδιά ,ηλικιωμένους. Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ.

Η συσσώρευση των αποβλήτων εντός του αστικού ιστού εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με την εκδήλωση επιδημικών νόσων να κατέχει την πρώτη θέση, ενόψει και της άνοιξης και της εντεύθεν αύξησης της θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη εντόμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και την προσέλκυση τρωκτικών

Όλα τα παραπάνω καθίστανται ακόμη πιο προβληματικά, εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα απορρίμματα διασκορπίζονται από αδέσποτα ζώα και από τυχόν αλλαγή καιρικών φαινομένων (άνεμος- βροχή) που τα παρασύρουν κατά μήκος των οδών και προκαλούν τη φραγή των φρεατίων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων».
Επιπρόσθετα η επί μακρόν παραμονή αυτού του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων εντός του αστικού ιστού, δίπλα σε σχολεία και σε πολυσύχναστα μέρη, ρυπαίνει σοβαρότατα και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ταυτόχρονα, δε, δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων τής πόλης.

Λόγω της ανωτέρω κατάστασης εξεδόθσανη η υπ’ αριθ. 64413/28-03-2018 και η 78264/18 αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δυνάμει της οποίας τα αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Αιγιαλείας θα διατίθενται σε ΧΥΤΑ εντός της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και συγκεκριμένα σε ΧΥΤΑ που συγκεκριμένως ορίζονται στη σελίδα 13053 αριθ. 1 του Τευχους Β 1174.02-04-2018 στο οποίο δημοσιεύθηκε η ανωτέρω απόφαση. Μάλιστα στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση παράλειψης εφαρμογής της απόφασης αυτής καταλογίζονται ποινικές ευθύνες στον υπεύθυνο για τη μη εφαρμογή φορέα , όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ από την έναρξη ισχύος της απόφασης μέχρι και σήμερα ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση της συσσώρευσης των απορριμμάτων.

Η ανωτέρω άρνηση αντιβαίνει ευθέως στα ορισθέντα και διαταχθέντα δυνάμει της ανωτέρω απόφασης και επισύρει ως αναφέρουμε ανωτέρω ποινικές ευθύνες. Δεν υφίσταται διακριτική ευχέρεια κανενός οργάνου ή Υπηρεσίας αναφορικά με την αποδοχή ή μη και εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης, ούτε μπορεί να γίνεται επίκληση τεχνικών λόγων αφού ήδη με την άνω απόφαση έχει ήδη κριθεί η καταλληλότητα και προσφορότητα των αναφερομένων χώρων υποδοχής.

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε τη συνδρομή σας ως και κάθε συναρμόδιας εισαγγελίας των χώρων υποδοχής των απορριμμάτων με βάση τα ανωτέρω ΦΕΚ, ώστε να επιτευχθεί η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς η υγεία των πολιτών βρίσκεται σε άμεσο και πρόδηλο κίνδυνο. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί οποιαδήποτε μορφή άρνησης εφαρμογής της άνω αποφάσεως από εσάς και τις συναρμόδιες εισαγγελίες, ζητούμε την άμεση άσκηση ποινικής διώξεως κατά των υπευθύνων και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας λαμβανομένου υπ’ όψιν και του άμεσου κινδύνου που υφίσταται η δημόσια υγεία.

Προσκομίζουμε και επικαλούμεθα τις σχετικές αποφάσεις του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ο οποίος οφείλει σε κάθε περίπτωση να μεριμνήσει για την εκτέλεση της απόφασής του και τον έλεγχο εκτέλεσης αυτής.

Αίγιο, 10- 06-2019

Εκ του Δ.Σ Αιγίου

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Μπέσκος