Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 100.960 € για την Ψηφιακή ανάδειξη της ιστορίας του 1821 στον Δήμο Αιγιαλείας

Εγκρίθηκε πρόταση που είχε κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με τον  Δήμο Αιγιαλείας, αναφορικά με τίτλο «Ψηφιακή Ανάδειξη της Ιστορίας  του 1821 στον Δήμο Αιγιαλείας», ύψους 100.960€.

Ύστερα από τη δημιουργία του Μουσείου Ψηφιακών Εκθεμάτων στο χώρο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821, η έγκριση της  πρότασης για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμπλουτισμό του μουσείου, θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη με τη μετατροπή του χώρου σε μια σύγχρονη  εγκατάσταση για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αξιοποιώντας τα πιο σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει:

  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας με ιστορικό περιεχόμενο για μαθητές και σχολεία
  • Εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας για ξεναγήσεις Τουριστών και Μαθητών.
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Προμήθεια Εξειδικευμένου εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας

Μέσα από τη συνολική αναβάθμιση του μουσείου Ψηφιακών Εκθεμάτων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη σύγχρονη ιστορία της Αιγιάλειας, μέσα από τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. Μέσω  ψηφιακών εφαρμογών,  μάσκας εικονικής πραγματικότητας, διαδικτυακής πλατφόρμας, ψηφιακών παιχνιδιών, τρισδιάστατων μοντέλων κ.α., άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν διαδραστικά στην τοπική ιστορία.

Το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων  Αιγιαλείας δημιουργήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» το Σεπτέμβριο του 2021, ενώ στεγάζεται στο πρώτο όροφο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου. Οι τρείς αίθουσες του Μουσείου αφορούν τον ρόλο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στην προετοιμασία αλλά και την έναρξη του Αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλειας και τέλος τον σπουδαίο Αγωνιστή, Ανδρέα Λόντο και αρκετούς ακόμη αγωνιστές της περιοχής.

Ωράριο Λειτουργίας Μουσείου

Καθημερινές 10:00 – 13:00 και Κυριακή 10:30 – 13:00,

 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή 18:00 – 21:00

Είσοδος Ελεύθερη