Τι αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου σχετικά με τα περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού

Από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με τα περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού από Ρομά:

-“Πριν μερικές μέρες, περίπου στις 21:45 το βράδυ, ζήσαμε ακόμη ένα θλιβερό γεγονός. Συνάδελφος της υπηρεσίας φύλαξης στα πλαίσια των καθηκόντων του δέχτηκε την επίθεση δύο (2) Ρομά (ένας άνδρας & μία γυναίκα). Αρχικά οι δύο Ρομά αφού δέχθηκαν την φροντίδα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, στη συνέχεια απαιτούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή και για το λόγο αυτό με νέα απαίτηση ζητούσαν από τον συνάδελφο να καλέσει ΤΑΞΙ προκειμένου να τους πάει σπίτι.  Το ίδιο γεγονός έχει ξανά καταγραφεί στο παρελθόν από άλλα άτομα και ουδέποτε πλήρωσαν το κόμιστρο του ΤΑΞΙ, και ο οδηγός ζήτησε και έλαβε τα χρήματα από τον υπάλληλο φύλαξης.

Αφού η απαίτησή τους δεν έγινε πράξη αυτοί αρχικά άρχισαν να βρίζουν τους πάντες μπροστά από την είσοδο των εξωτερικών ιατρείων, παρουσία πολλών ασθενών με covid και άλλων. Στα πλαίσια της αρμοδιότητας του και ασκώντας το καθήκον ο συνάδελφος προσπάθησε να τους ηρεμήσει και να τους πει να μην βρίζουν.  Εκείνη την στιγμή του επιτέθηκαν άγρια και οι δύο Ρομά ο άνδρας χτυπούσε τον φύλακα στο κεφάλι με ένα σιδερένιο αντικείμενο που είχε μαζί του, και η γυναίκα Ρομά του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στην δεξιά πλευρά του σώματος του.

Ο συνάδελφος διακομίστηκε αρχικά στα εξωτερικά ιατρεία για πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στην χειρουργική κλινική πραγματοποιώντας όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις ( ακτινογραφίες, αξονική, εργαστηριακές εξετάσεις).

Δυστυχώς ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο θλιβερό γεγονός στο νοσοκομείο μας χτυπώντας συναδέλφους. Στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό πάλι από Ρομά συνάδελφος στην εξωτερική πύλη του νοσοκομείου δέχθηκε άγρια επίθεση, τον γρονθοκόπησαν στο μάτι από το οποίο δεν βλέπει πια.  Γυναίκα συνάδελφος στα Τ.Ε.Π. και αυτή δέχθηκε χειροδικία ( την έπιασαν από το λαιμό και την πίεζαν ).

Χθες το μεσημέρι ένα ακόμη παρόμοιο γεγονός με επίθεση από Ρομά δέχθηκε ο μοναδικός παιδίατρος του νοσοκομείου μας. Ο παιδίατρος ασκούσε τα καθήκοντα του στο εμβολιαστικό παιδιατρικό κέντρο πραγματοποιώντας εμβόλια στα παιδάκια. Κάποια στιγμή βρέθηκε στον χώρο των Τ.Ε.Π. και εκεί τον είδε ένας Ρομά ο οποίος απαίτησε να του συνταγογραφήσει ένα φάρμακο. Ο παιδίατρος του είπε ότι δεν μπορεί σήμερα διότι είναι σε άλλη υπηρεσία.  Ο Ρομά πολίτης επιθετικά άρχισε να φωνάζει μπροστά στον υπόλοιπο κόσμο που υπήρχε στα Τ.Ε.Π., να βρίζει τον ιατρό και στο τέλος χειροδίκησε κατά του παιδιάτρου.

Συνεπώς τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Δηλαδή τι άλλο θα πρέπει να γίνει ? να θρηνήσουμε ζωές πρώτα και μετά να αφυπνιστούμε ?

Καταγγέλλουμε τα παραπάνω γεγονότα ως απαράδεκτα καθότι συνάδελφοι (φύλακες, νοσηλευτές, διοικητικοί και ιατροί) με οικογένειες πάνε στην δουλειά τους για να πάρουν ένα μεροκάματο (ασκώντας τα καθήκοντά τους ακόμη και νύχτα) και δεν ξέρουν αν θα ξανά γυρίσουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Επίσης έχουν υπάρξει στο παρελθόν και φθορές κατά δημόσιας περιουσίας στο νοσοκομείο μας (σπασμένα τζάμια, σπασμένες πόρτες, απόπειρα κλοπών κ.λ.π.).

Στο πρόσφατο παρελθόν το θέμα της ελλιπούς αστυνόμευσης έχει αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, μετά από πρωτοβουλία 21 προέδρων κοινοτήτων. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου είχε επισημάνει πως: << Είναι σαφής εκ του νόμου, η υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας να προστατεύει την ζωή και την περιουσία των πολιτών…… να σταματήσει η παρωδία που αφορά τα μέτρα αστυνόμευσης και φύλαξης στην περιοχή μας.>>.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων έχουμε επισημάνει τις παραβατικές πράξεις βίας στον Διοικητή του νοσοκομείου μας και αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του.

Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο φορέα (Πολιτεία, Αστυνομία, Δικαστική Εξουσία, Εισαγγελέα, Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, Διοίκηση νοσοκομείου) να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Να εφαρμοστούν οι νόμοι.  Ανάλογες παραβατικές πράξεις βίας κατά Δημοσίων λειτουργών σε δημόσιο χώρο και ειδικότερα νοσοκομειακών δημοσίων λειτουργών να διώκονται αυτεπάγγελτα και με την διαδικασία του αυτοφώρου. Θα παρακαλούσαμε, αν δεν υπάρχουν οι νόμοι να υπάρξουν και να είναι πιο αυστηροί (προστατεύοντας την σωματική ακεραιότητα και το δικαίωμα ασφαλούς εργασίας) οι οποίοι θα πρέπει όμως και να εφαρμόζονται και από τα αρμόδια θεσμοθετημένα για αυτό όργανα του κράτους.

Αναμένουμε την ΑΜΕΣΗ πρωτοβουλία όλων των ανωτέρω αρμόδιων φορέων

    

EK TOY Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

<< Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>