Tιμήθηκε στη Ρακίτα Αχαΐας ο διεθνούς φήμης νευροχειρουργός Απόστολος Σταθόπουλος

Ένα διαφορετικό Κυριακάτικο πρωινό ξεχωριστό από τα άλλα ζήσαμε σήμερα στη Ρακίτα Αχαΐας. Μέσα σε μια δύσκολη διαδρομή, αλλά συνάμα πανέμορφη, με τον τρύγο στο αποκορύφωμά του και το θρόισμα από τα έλατα να σε νανουρίζουν βρεθήκαμε στο πανέμορφο χωριό στη Ρακίτα με τον άνεμο να λυσσομανά και τη ζακέτα να κρίνεται απαραίτητη.

Αφήνοντας πίσω μας την πόλη του Αιγίου, παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ρακίτας όπου ήταν κατάμεστος, όχι τυχαία βέβαια.

Ο τοπικός σύλλογος Ρακίτας – Μαζαρακίου είχε την εξαιρετική ιδέα να προσκαλέσει και να βραβεύσει για την προσφορά του, τον διεθνούς φήμης νευροχειρουργό κ. Απόστολο Σταθόπουλο, ο οποίος εξειδικεύεται στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Παιδί απλής οικογένειας γεννημένος στο Βόλο, κατόρθωσε να φύγει με υποτροφίες και να σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, να γίνει γνωστός και να μπορεί να μιλάει  για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες του κόσμου που κάνει με την ομάδα του, για τον καρκίνο του εγκεφάλου που βασίζεται στην ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιμανδρίτης και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αναφέρθηκε στο έργο του λαμπρού αυτού επιστήμονα, τονίζοντας ότι το βασικό χαρακτηριστικό  που τον διακρίνει είναι κυρίως η ΑΝΘΡΩΠΙΑ του. Παιδί μιας φτωχής, τίμιας οικογένειας, με καταβολές από τον πατέρα του από το Μαζαράκι, κατάφερε να διαπρέψει και να ξεχωρίσει.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Νικολάου, ο οποίος εξήρε το έργου του ιατρού, ενώ λεπτομερή αναφορά στην πορεία του διεθνούς φήμης νευροχειρουργού έκανε η συντοπίτισσά του Αλεξοπούλου Ρένα, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας προσέφερε στον κ. Σταθόπουλο μια τιμητική πλακέτα, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής, όπως ονομάζεται και ο ναός που έγινε η μικρή τελετή στη Ρακίτα και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαζαρακίου ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Το λόγο πήρε κατόπιν, ο τιμώμενος κ. Σταθόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το μυστικό της επιτυχίας του είναι η πίστη στον εαυτό του. Χαρακτηριστικά είπε, ότι όταν ανέφερε στο  Harvard την ιδέα του για το εμβόλιο, όλοι του έλεγαν ότι ήταν ακατόρθωτο. Επίσης το ίδιο του έλεγε και το 99% του ιατρικού κόσμου, αλλά αυτός δεν το έβαλε κάτω, γιατί είχε πίστη στο στόχο του και τίποτα δεν τον σταματούσε.

Τελικά η μέθοδος του έχει γίνει αποδεκτή από το Harvard Medical School, John Hopkins.

Επίσης τόνισε πολλές φορές, ότι για να φτάσει κανείς στην κορυφή, απαιτείται δουλειά πολλών ωρών και ανέφερε ότι οι ώρες που εργάζεται είναι ατέλειωτες καθώς έχει υπό την εποπτεία του ερευνητικές ομάδες στο Harvand, στην Αμερική, στην Καλιφόρνια, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Αυστραλία, στη Γερμανία κ.ά. Συγκεκριμένα :

  • (MD, PhD: Founder & CEO •Head of Department of Neurosurgery (Vivalia Hospitals – Province de Luxembourg – Belgium)
    •Clinical Assistant Professor at the University of Southern – California (USC)
    •PhD in Immunology of the Wageningen University (The Netherlands) in 2012
    •ERC Belgium Brain Cancer company founder in 2008
    •Graduated as Neurosurgeon from University of Liege in 2006 (Belgium)
    •Neuro-Oncology fellowship certificate from USC in 2005
    •Received its M.D. from the Free University of Brussels (Belgium)

Στο τέλος όλοι οι συντοπίτες του έσπευσαν να τον συγχαρούν και ο κ. Σταθόπουλος ανταπέδωσε στον καθένα ξεχωριστά με έναν σφιχτό εγκάρδιο χαιρετισμό.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η Κυριακή μας αυτή, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Γιατί γνωρίσαμε έναν εξαιρετικά απλό άνθρωπο και καταλάβαμε για άλλη μια φορά, πως μόνο όταν έχεις πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, μπορείς να φτάσεις ψηλά και να πετύχεις.

Και φυσικά όταν μιλάμε για τον Απόστολο Σταθόπουλο μιλάμε για ένα εξαιρετικά λαμπρό ελληνικό μυαλό που – δυστυχώς τι άλλο; – διαπρέπει εκτός Ελλάδος! ΄Αλλωστε δεν είναι ο μόνος!!!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο νευροχειρουργός Απόστολος Σταθόπουλος, ο οποίος είναι γιος του Παναγιώτη Σταθόπουλου από την Πάτρα και της Βολιώτισσας Μαρίας Μαρμαρινού γεννήθηκε το 1971 στο Βόλο. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Αναργύρων και στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο στη Νεάπολη του Βόλου. Υπήρξε για πολλά χρόνια αθλητής – ποδοσφαιριστής των τμημάτων του Μαγνησιακού μέχρι που έφυγε για σπουδές στις Βρυξέλλες. Η μητέρα του Μαρία Μαρμαρινού εξακολουθεί να εργάζεται ως νοσοκόμα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και ο εξαιρετικά ταλαντούχος επιστήμονας την επισκέπτεται όποτε το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του το επιτρέπει.

Από μικρός ήθελε να γίνει φυσικός επιστήμονας. Τα οικονομικά περιθώρια ανύπαρκτα. Οι θέσεις στα πανεπιστήμιά μας περιορισμένες. Δεν αρκούσε να ’χεις άριστες επιδόσεις, αν δεν διαθέτεις γνωριμίες η πολιτικά μέσα για να  επιτύχεις κάποια προσοχή ή υποτροφία. Για την πραγμάτωση του στόχου του ανοιγόταν μόνο ο δρόμος της μακρινής φυγής.
Οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας μπορούν μόνον αυτοί να επιβεβαιώνουν ότι το 24ωρο περιλαμβάνει μέχρι και 16 ώρες σκληρής δουλειάς. Για το νεαρό Απόστολο ήταν 14 ώρες σπουδές και μελέτη και 6 ώρες οποιαδήποτε εργασία για την επιβίωση και τις σπουδαστικές του δαπάνες.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Ξεκίνησε το 1990 στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Ειδικεύτηκε στη νευροχειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και αργότερα στην Αμερική στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες.
Ένα τυχαίο συμβάν μετέβαλε τον ίδιο προς στιγμήν σε πειραματόζωο και τον οδήγησε στην ανακάλυψή του. Κατά την εγχείρηση που έκανε σε ασθενή πριν λίγα χρόνια, ένα κομμάτι κακοήθη όγκου του χειρουργικού πεδίου πετάχτηκε στο μάτι του. Σκέφτηκε τότε ότι αφού το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνώρισε έναν ξένο κακοήθη όγκο, άρα υπάρχει τρόπος το κάθε ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και το δικό του όγκο. Προσπάθησε τότε με συνεργάτες του να βρει χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση της απαραίτητης έρευνας στη Ευρώπη, αλλά γρηγορότερα ανταποκρίθηκαν οι Αμερικανοί και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, όπου μετέβη και όπου τα πειράματα που έκανε σε αρουραίους είχαν πλήρη επιτυχία, αφού τα ποντίκια ανέπτυξαν ανοσία απέναντι σε ιδίου τους τύπο καρκίνο.
Ο πιο επικίνδυνος καρκίνος που είναι και εξαιρετικά ανθεκτικός στις διάφορες θεραπείες είναι το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, που είναι και η συχνότερη μορφή πρωτογενούς εγκεφαλικού καρκίνου στους ενήλικες.
Ξεκίνησε λοιπόν τη θεωρία του –μετά από αυτά τα πειράματα – από τη βάση ότι ό,τιδήποτε μπορεί να αφυπνίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διεγείρει τη μνήμη εναντίον της ίδιας παθολογικής επίθεσης, πρέπει να αποτελεί εμβόλιο. Στην προκειμένη περίπτωση του καρκίνου του εγκεφάλου πιστεύει ακράδαντα (αφού άλλωστε αποδείχθηκε στο πειραματικό στάδιο με τους αρουραίους) ότι η λύση για τον καρκίνο αυτό πρέπει να βασίζεται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σύνολο των στοιχείων που θα εισχωρούν στον οργανισμό θα χορηγούνται υπό μορφή υποδορίων ενέσεων που θα ενισχύουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα του ασθενούς για να αναγνωρίσουν τα καρκινικά πεπτίδια και να τα αποβάλλουν.
Ο κ. Σταθόπουλος είναι βέβαιος ότι μετά τη έρευνα θεραπείας του εγκεφαλικού καρκίνου, η ίδια σχεδόν μεθοδολογία θα ακολουθηθεί για τη διερεύνηση και του καρκίνου όλων των μορφών.
Εντυπωσιακές είναι οι γενικότερες απόψεις του νευροχειρουργού Σταθόπουλου για την αποστολή της ιατρικής. Βαθύτερό του πιστεύω είναι ότι «ο θάνατος και η γήρανση θα μπορούν να αντιμετωπισθούν στο μέλλον σαν ασθένειες». Έχει τη γνώμη ότι η ευθανασία είναι μέσο ανεπίτρεπτο για τον επιστημονικό κόσμο. Κι ακόμη ότι εχθρός του θανάτου είναι η γεροντολογία που πρέπει να απασχολήσει ουσιαστικά την έρευνα.
Ήδη κατακλύζεται από προσφορές και προτάσεις από όλο τον κόσμο.
Ίσως η περίπτωση Σταθόπουλου, δώσει την ευκαιρία να εφαρμόσει μία νέα πολιτική η Κυβέρνηση για την επισήμανση και την αξιοποίηση του μεγαλύτερου κεφαλαίου της που εκφράζουν Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Γιατί μέχρι σήμερα οι χίλιες πολιτικές δικαιολογίες, αποτέλεσαν μίαν ασυγχώρητη αμέλεια. Όταν όμως το κράτος αδιαφορεί ακόμη και μετά τις λαμπρές τους επιτυχίες και τους αγνοεί αντί να τους αγκαλιάσει και να τους αξιοποιεί πρώτιστα για το εθνικό μας συμφέρον και ύστερα για τους ίδιους, τότε αυτό ισοδυναμεί με έγκλημα, που δίνει την ευκαιρία στους ξένους να τους προσέχουν, να τους υποστηρίζουν αλλά και να οικειοποιούνται τις ικανότητές και τις ανακαλύψεις τους.
Πηγή (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ)