EKAME AIΓΙΟΥ: 3η Δεκεμβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο μέλημα του Ε.Κ.Α.ΜΕ./ΑμεΑ Αιγίου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου απέναντι στη διαφορετικότητα και ομολογουμένως ο φορέας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην μείωση των προκαταλήψεων και των ρατσιστικών φαινομένων.  Οι δράσεις του είναι πολυποίκιλες ώστε να προσεγγιστούν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και να αναδειχθεί η σημασία της διαφορετικότητας σε όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, την  Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε από το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους του Ε.Κ.Α.ΜΕ. η πρώτη επίσημη ξενάγηση των νέων εγκαταστάσεών του στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη, στον Υφυπουργό κ. Κατσανιώτη και στον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ.Καλογερόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν όλοι για την πορεία του έργου και την πιθανότερη ημερομηνία παράδοσης. Με την μετεγκατάστασή του θα γίνει και επέκταση της άδειας λειτουργίας (σε 50 άτομα) ώστε να δεχθούν επιπλέον άτομα με αναπηρίες και θα ξεκινήσει και η λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για την ολοήμερη φιλοξενία 8 ατόμων με αναπηρίες.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα για τα Άτομα με αναπηρίες, το Ε.Κ.Α.ΜΕ. θα συμμετέχει στην εκδήλωση «Πιστεύουμε στη διαφορετικότητα-Ίσες ευκαιρίες για όλους» που διοργανώνει ο Δήμος Αιγιάλειας. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» στις 11:00πμ. είναι ενημερωτικού χαρακτήρα για την αναπηρία και θα την συντονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας- αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος.

Την επόμενη μέρα (4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10:30-13:30) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου (Τέρμα Μητροπόλεως) η 12ηεθελοντική αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Ε.Κ.Α.ΜΕ., η οποία εξυπηρετεί ανάγκες των ωφελούμενών, των οικογενειών τους, των συγγενών τους, των εθελοντών μας και πολλών ακόμα ατόμων  όπως π.χ. με μεσογειακή αναιμία οι οποίοι μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με το Ε.Κ.Α.ΜΕ. αλλά έχουν ανάγκη από αίμα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η επόμενη εβδομάδα αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών (Δημοτικού-Νηπιαγωγείου) και αυτό θα επιτευχθεί με το να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Η Χιονάτη χάμστερ» που θα ανεβάσουν οι ωφελούμενοι του Κέντρου. Περισσότεροι από 1300 μαθητές θα παρακολουθήσουν σε 3 μέρες παραστάσεων (6 , 7 & 8 Δεκεμβρίου ) την προσπάθεια ατόμων με αναπηρίες να ενσαρκώσουν ρόλους και να εκτεθούν σε κοινό, δίνοντας το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τα «θέλω» του και ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν με αγάπη, ζήλο και σωστή δουλειά.

Επιπλέον, ο χώρος που φιλοξενεί τις χειροποίητες δημιουργίες των εξυπηρετούμενων  του Ε.Κ.Α.ΜΕ., ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης μας (Κλ.Οικονόμου 11), θα ανοίξει τις μέρες των εορτών και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για όσους φίλους θελήσουν να προμηθευτούν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους και παράλληλα να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Κέντρου. Ο στόχος της λειτουργίας του bazaar είναι πολύπλευρος και εξυπηρετεί την ενημέρωση των συμπολιτών μας, την εξοικείωση τους με τους ωφελούμενους αφού αυτοί εξυπηρετούν τους πελάτες, την προεπαγγελματική εκπαίδευση των εξυπηρετούμενων και ταυτόχρονα την κάλυψη των εξόδων που διατέθηκαν για αγορά υλικών ώστε να προμηθευτούν  τα υλικά τους και τη νέα χρονιά.

Όλες αυτές οι κινήσεις οργανώνονται προσεχτικά προς όφελος όλων μας, όμως πρέπει να στηριχθούν από το σύνολο των συμπολιτών μας ώστε να αποδώσουν. Γι’ αυτό το Ε.Κ.Α.ΜΕ. σας καλεί με την παρουσία σας να ενδυναμώσετε το έργο του σε κάθε δράση. Περιμένει και έχει ανάγκη την συμμετοχή όλων μας ώστε κάποια στιγμή να μην χρειάζονται οι παγκόσμιες μέρες για να κινητοποιούμαστε υπέρ των αδυνάτων  αλλά να είναι τρόπος ζωής μας.