8 λόγοι για να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας

Ζώντας όλοι μας σε μια εποχή με πολλές υποχρεώσεις συνήθως δεν βρίσκουμε χρόνο για να ασκηθούμε. Και όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε να πηγαίνουμε με τις ώρες στον χώρο ενός γυμναστήριου αλλά το απλό περπάτημα ή και ακόμη το ελαφρύ jogging.

Αναφέρουμε δυο παραδείγματα απλής αεροβικής άσκησης που δεν είναι χρονοβόρα (30 λεπτά την ημέρα), είναι ανέξοδη (50 eurw κοστίζει ένα αθλητικό παπούτσι για τρέξιμο ή περπάτημα που θα κρατήσει τουλάχιστον 1 χρόνο) και προσφέρει ανεξαρτησία διότι μπορούμε να περπατήσουμε σε όποιον χώρο μας αρέσει (είτε σε ανοικτό ή και σε κλειστό χώρο με την βοήθεια ενός διαδρόμου). Επιπλέον, είναι ένα είδος άσκησης που δύσκολα μπορεί να τραυματιστεί κάποιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση και μια οργάνωση χρόνου.

Σίγουρα, το επάγγελμα που ασκούμε είναι αυτό του διαιτολόγου – διατροφολόγου αλλά οφείλουμε να τονίζουμε συνέχεια τον σημαντικό ρόλο της άσκησης τόσο στον έλεγχο βάρους όσο και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών (και επαναλαμβάνουμε πως όταν λέμε άσκηση εννοούμε περπάτημα ήπιας μορφής ή ακόμη και jogging).

1. Διαβήτης τύπου ΙΙ

Το περπάτημα έχει φανεί πως προστατεύει από διαβήτη τύπου ΙΙ κυρίως μέσω της αύξησης της ευαισθησίας της ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός. Κάθε ώρα έντονου περπατήματος/ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 34%.

2. Εγκέφαλος

Η καθημερινή άσκηση επηρεάζει και τον εγκέφαλο. Ολοένα και περισσότερες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η καθημερινή άσκηση βοηθά σε γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και μάλιστα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνο για άνοια και νόσο Alzheimer.

3. Καρδιαγγειακά νοσήματα

Περπάτημα και πρόληψη από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι εδώ και πολλά χρόνια συνδεδεμένα. Η καθημερινή άσκηση είναι δυνατόν να μειώσει την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση (σε ποσοστό ανθρώπων εώς και 75%) και να αυξήσει την λεγόμενη καλή χοληστερόλη (HDL).

4. Καρκίνος

Ολοένα και περισσότερα δεδομένα από έρευνες δείχνουν πως η φυσική δραστηριότητα είναι δυνατόν να προστατέψει από καρκίνο ειδικά από καρκίνου του παχέως εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πόση ώρα χρειάζεται; 30-60 λεπτά μέτριας έντασης περπατήματος καθημερινά.

5. Οστεοπόρωση

Ακόμη το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μέσω της προστασίας της οστικής μάζας ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με κάποιες ασκήσεις φόρτισης και ενδυνάμωσης των μυών του κορμού και των άνω και κάτω άκρων.

6. Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που ασκούνται καθημερινά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και μάλιστα μπορούν να βοηθηθούν και τα άτομα που ήδη νοσούν από κατάθλιψη. Μία πιθανή εξήγηση της ενισχυτικής επίδρασης του καθημερινού περπατήματος και γενικότερα της άσκησης στον ψυχισμό αποτελεί η ενίσχυση της εικόνας του σώματος, η κοινωνική στήριξη από τα υπόλοιπα άτομα που ασκούνται και η απόσπαση από τις καθημερινές ανησυχίες. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μέσω αλλαγής της κυκλοφορίας κάποιων νευροδιαβιβαστών όπως είναι η σεροτονίνης, η νορεπινεφρίνη και οι ενδορφίνες.

7. Ανοσοποιητικό σύστημα

Καθημερινό περπάτημα μέτριας έντασης 30-45 μπορεί ακόμη να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα έχει φανεί από πρόσφατη έρευνα πως είναι δυνατόν να μειωθούν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

8. Απώλεια βάρους

Τέλος, σαν διαιτολόγοι δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε πως η καθημερινή άσκηση βοηθάει σε μια μεγαλύτερη απώλεια βάρους και ειδικά λίπους. Μάλιστα, φαίνεται πως παχύσαρκα άτομα στο παρελθόν που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα ιδανικό βάρος χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά ήπιας έντασης περπατήματος καθημερινά για να διατηρήσουν αυτό το βάρος.

Βέβαια, για να μπορέσει ο απλός καθημερινός πολίτης να εντάξει την άσκηση θα πρέπει να βρει και τους κατάλληλους χώρους όπως πάρκα και γενικότερα χώρους πρασίνου. Αν και οι χώροι του πρασίνου στην Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστοι, εμείς κατορθώσαμε και τρέξαμε στην παραλία της πόλης.

 • Κωνσταντίνος Κούτσικας
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΑΣΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μ.Sc.

  Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

   

 • Πάρης Παπαχρήστος
  ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

  Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».