6 αντικείμενα στην κουζίνα σας που χρειάζονται αντικατάσταση

Η κουζίνα μας είναι ίσως από τα πιο βρώμικα δωμάτια του σπιτιού. Ποια αντικείμενα, όμως, πρέπει να αντικαθιστούμε τακτικά;

Θεωρητικά, περνάμε αρκετό χρόνο στην κουζίνα μας. Το να ετοιμάζουμε μόνοι μας όλα μας τα γεύματα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στο να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε, αλλά και να ελέγχουμε καλύτερα την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού μας. Η κουζίνα, όμως, είναι από τα πιο βρώμικα δωμάτια του σπιτιού, αν αναλογιστούμε πόσες δουλειές κάνουμε εκεί μέσα. Το να χρησιμοποιούμε παλιά εξαρτήματα αυξάνει τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης, αλλά και πολλών ασθενειών. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα που έχουμε στην κουζίνα μας και πρέπει να αλλάζουμε τακτικά…

Αντικολλητικό τηγάνι

Από τα πιο χρήσιμα εξαρτήματα, καθώς μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε κάθε είδους φαγητό, και μετά δεν χρειάζεται υπερβολικό καθάρισμα. Πρέπει να προσέχετε, όμως, να μην τοποθετείτε ποτέ το τηγάνι σε θερμοκρασία πάνω από 260 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπορεί να βγάλει τοξικές αναθυμιάσεις, ειδικά αν το τηγάνι σας έχει χρησιμοποιηθεί πολύ, και αν το έχετε τρίψει με συρματάκι.

Η βούρτσα του γκριλ

Αναγκαίο αξεσουάρ για να καθαρίζουμε την σχάρα, αλλά πρέπει να το αντικαθιστούμε συχνά. Πέρα από τις τοξίνες που μαζεύονται πάνω στην μεταλλική βούτσα, είναι πολύ πιθανό να πέσουν μικρά κομμάτια, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αν κατά λάθος καταλήξουν στο φαγητό μας. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια βούρτσα για περισσότερους από τρεις μήνες.

Τα πλαστικά τάπερ

Ειδικά τα παλιότερα τάπερ μπορεί να περιέχουν την τοξίνη BPA, η οποία μπορεί να περάσει στο φαγητό, και έχει συσχετιστεί με προβλήματα όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η παχυσαρκία. Μην χρησιμοποιείτε τα τάπερ για πολλά χρόνια, και προσπαθήστε να αγοράσετε καινούρια που δεν περιέχουν BPA.

O δίσκος κοπής

Οι δίσκοι που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε πάνω τους κάθε είδους τρόφιμο, είτε είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, είτε από ξύλο, πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά. Είναι εύκολο να απομακρύνουμε τα βακτήρια που έχουν  στην επιφάνεια με σαπούνι και νερό, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάπως πιο… βαθύ. Συγκεκριμένα, οι χαρακιές που αφήνει με την χρήση το μαχαίρι μας πάνω μπορεί να κάνουν τον καθαρισμό πολύ πιο δύσκολο, και τα βακτήρια εκεί μέσα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Το σφουγγάρι

Είναι πορώδες και σχεδόν συνέχεια βρεγμένο—δηλαδή, το πλέον κατάλληλο μέρος για να παγιδεύσει βακτήρια και να τα βοηθήσει να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα. Πρέπει να αλλάζετε το σφουγγάρι που πλένετε τα πιάτα κάθε δύο εβδομάδες.

Η πετσέτα που στεγνώνετε τα πιάτα

Όπως και με τα σφουγγάρια, οι πετσέτες μπορεί να γίνουν το σπίτι εκατομμυρίων βακτηρίων, ειδικά αν με την ίδια πετσέτα σκουπίζετε και τον πάγκο ή τα χέρια σας. Πρέπει να πλένετε και να αλλάζετε τις πετσέτες της κουζίνας συχνά.