21 πράγματα που δεν ξέρατε για τα αυγά

Με τα αυγά μπορούμε να φτιάξουμε το πιο γρήγορο και χορταστικό πρωϊνό. Περιέχουν πολλή πρωτεΐνη και λειτουργούν σαν ένα φυσικό συνδετικό προϊόν, καθώς χρησιμοποιούνται για να δένουν οι συνταγές. Ρίξτε μια ματιά σε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτή την τόσο ευέλικτη τροφή.

Τα αυγά είναι η τέλεια θεραπεία για το hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κυστείνη, ένα αμινοξύ που περιέχουν τα αυγά, διασπά την ακεταλδεΰδη που προκαλεί τη δυσάρεστη αίσθηση μετά από υπερβολική κατανάλωση ποτού. Τα αυγά επίσης βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες που σωρεύονται από το αλκοόλ.

Μπορείτε να υπολογίσετε το πόσο παλιό είναι ένα αυγό από το ασπράδι του. Το φρέσκο αυγό έχει ένα διαφανές ασπράδι ενώ στα πιο μπαγιάτικα αυγά το ασπράδι είναι έντονα λευκό.

Η Αϊόβα είναι η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ στην παραγωγή αυγών με 15 δισ. αυγά κάθε χρόνο. Η εν λόγω βιομηχανία απασχολεί περίπου 8.000 εργαζόμενους.

Όσο πιο φρέσκο είναι ένα αυγό τόσο πιο δύσκολα καθαρίζεται γιατί το κέλυφος απομακρύνεται από το εσωτερικό του όσο περνά ο καιρός.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων τα βιολογικά αυγά δεν περιέχουν ορμόνες, αντιβιοτικά, λιπάσματα ή χημικά φυτοφάρμακα και οι κότες θα πρέπει να εκτρέφονται με τροφές μη γενετικά τροποποιημένες. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που κοστίζουν σχεδόν τα διπλά.

Τα αυγά εκτός από πρωτεΐνη περιέχουν και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α, Β12, D, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, φώσφορο και χολίνη.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτή η λεπτή διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τον κρόκο; Λέγεται χάλαζα και βοηθά τον κρόκο να αιωρείται μέσα στο κέλυφος.

Στην επιφάνεια κάθε αυγού υπάρχουν περίπου 7.000 με 17.000 μικροσκοπικοί πόροι που απορροφούν τις μυρωδιές. Γι’ αυτό το λόγο, όταν βάζετε τα αυγά σας στο ψυγείο βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βάλει μέσα στην χαρτονένια τους συσκευασία.

Στην Κίνα παράγεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αυγών, περίπου 28,8 τόνοι κάθε χρόνο.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το αυγό είναι φρέσκο είναι να το βάλετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το φρέσκο αυγό θα επιπλεύσει, ένδειξη ότι ο κρόκος του είναι υγιής. Το μπαγιάτικο αυγό, από την άλλη, θα βουλιάξει, απόδειξη ότι ο κρόκος έχει συρρικνωθεί και το αυγό έχει γεμίσει αέρα.

Ένας πρώην εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αυγού, ο Howard Helmer, έχει τρία ρεκόρ φτιάχνοντας ομελέτες. Έχει καταφέρει να ετοιμάσει 427 ομελέτες σε 30 λεπτά και την πιο γρήγορη ομελέτα σε 42 δευτερόλεπτα. Έχει επίσης καταφέρει να γυρίσει ομελέτα 30 φορές σε 34 δευτερόλεπτα.

Θέλετε να ελέγξετε εάν ένα αυγό είναι βρασμένο χωρίς να το σπάσετε; Γυρίστε το πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια. Το ωμό αυτό θα περιστραφεί ακανόνιστα ενώ το βρασμένο θα γυρίσει πιο γρήγορα και αρμονικά.

Το χρώμα του κρόκου δεν αποτελεί ένδειξη της διατροφικής του αξίας. Το χρώμα του εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες που περιέχει η τροφή.

Τα αυγά δεν είναι μόνο λευκά ή καφέ. Κάποια είναι μπλε, κοκκινωπά και κάποια έχουν και στίγματα.

Μια κότα γεννά κατά μέσο όρο περίπου 250 με 279 αυγά το χρόνο.

Το ασπράδι του αυγού περιέχει το 57% της συνολικής πρωτεΐνης του αυγού. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνετε ολόκληρο το αυγό.

Τα λευκά αυγά έχουν την ίδια διατροφική αξία με τα καφέ. Το χρώμα του κέλυφους υποδεικνύει απλώς τη ράτσα της κότας και τίποτα παραπάνω.

Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν ένα σύμπλεγμα της βιταμίνης Β που ονομάζεται χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και τους νευροδιαβιβαστές.

Δεν τρώγονται μόνο τα αυγά της κότας. Μπορούμε να τρώμε επίσης και τα αυγά της πάπιας, της χήνας, της στρουθοκαμήλου, του ορτυκιού και πολλών άλλων.

Μην πετάτε τα αυγά μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Τροφίμων και Φαρμάκων, τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και τρεις έως πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής τους.

Μην σιχαθείτε εάν δείτε ένα μικρό κόκκινο στίγμα μέσα στο αυγό. Είναι από κάποιο διαρρηγμένο μικροσκοπικό αγγείο στον κρόκο και μπορείτε να το φάτε άφοβα.