1ο ΓΕΛ Αιγίου: Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA201 “PROBOT : PROgramming ROBots”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα PROBOT : PROgramming ROBots, στο οποίο το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου συμμετείχε ως εταίρος. Το πρόγραμμα, ενταγμένο στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ201, ήταν τριετούς διάρκειας (2018 – 2021) και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, εκτός από το 1ο ΓΕΛ Αιγίου, οι :

  1. University of Silesia in Katowice, Πολωνία (Συντονιστής)
  2. Edu-Res Foundation, Πολωνία
  3. Akademicki Zespół Szkół Ogólnokształcących, Πολωνία
  4. Istituto d’Istruzione Superiore “Erasmo da Rotterdam” – Ιταλία
  5. Grammar School Jurija Vege Idrija, Σλοβενία
  6. SOU Jane Sandanski Strumica, Β. Μακεδονία
  7. KTU Lyceum of Engineering, Kaunas, Λιθουανία

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πέντε διεθνικές συναντήσεις εκπαιδευτικών. Η συνεργασία με συναδέλφους με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, χαρακτήρα και βιώματα, αλλά και η χαρά και η ομορφιά του ταξιδιού πλούτισαν τα διδακτικά μας εργαλεία μα και τις εμπειρίες της ζωής μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 145 μαθητές και 54 εκπαιδευτικοί. Το σχολείο μας πήρε μέρος με 30 μαθητές και 4 εκπαιδευτικούς. Την παιδαγωγική ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανέλαβαν οι καθηγητές Διαμαντόπουλος Νίκος (συντονιστής) και Σπανός Ηλίας.

Στόχος του προγράμματος ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων καινοτόμου χρήσης των Lego EV3 kit, Python και STEAM (ScienceTechnologyEngineeringArtMathematics) για την τεχνολογική υποστήριξη διδασκαλίας και εκμάθησης βασικών εννοιών των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας και της Τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι καθηγητές επιμορφώθηκαν στο Lego EV3 kit και την γλώσσα προγ/σμού Python καθώς και στη διδακτική αξιοποίηση της μεθοδολογίας STEAMμέσα στην τάξη, λαμβάνοντας μέρος σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων, που υλοποιήθηκαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συναντήσεων.

Οι δραστηριότητες, το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε και τα συμπεράσματα του προγράμματος καταγράφηκαν με την παραγωγή πνευματικών προϊόντων, όπως τα «Φύλλα εργασίας μαθητή», οι «Οδηγοί για εκπαιδευτικούς» και ο προσομοιωτής (simulator) του Lego EV3 kit, τόσο στα Ελληνικά (https://probot-gr.smcebi.edu.pl/) όσο και στα Αγγλικά (https://probot.smcebi.edu.pl/learning-resources).

Για πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τις κινητικότητες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και για ελεύθερη πρόσβαση στα πνευματικά προϊόντα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου (https://probot.smcebi.edu.pl/home).

Η γενική αξιολόγηση του προγράμματος υπήρξε πολύ θετική και άφησε ικανοποιημένους όλους τους εταίρους. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το πρόγραμμα, τους συναδέλφους μας και τους μαθητές μας για την όμορφη συνεργασία τους. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus+ διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας κάνει καλύτερους ως καθηγητές, μαθητές  και ως ανθρώπους.