1ο Γ.Ε.Λ. Αιγίου: 2ο βραβείο στην Κοινωνική Τράπεζα Απορριμμάτων – “Εικονική Επιχείρηση”

Το δεύτερο βραβείο και τον τίτλο της «2ης Kαλύτερης Εικονικής Επιχείρησης» κατέκτησε το σχολείο μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Life Skills: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες” που διοργανώνει κάθε χρόνο το British Council και ο οποίος φέτος λόγω της πανδημίας διοργανώθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

Το 2ο βραβείο συνοδευόταν και από μια δωροεπιταγή 400€ για τους μαθητές μας και 200€ για τον εκπαιδευτικό μας από τους  χορηγούς του προγ/τος που ήταν ο ΟΑΕΔ και η τράπεζα HSBC. H κριτική επιτροπή του προγράμματος εξέτασε πάνω από 80 υποψηφιότητες από σχολεία όλων των τύπων (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, ΣΔΕ) όπου υλοποιούνται προγράμματα επιχειρηματικότητας και ξεχώρισε για τον τελικό οκτώ (8) σχολεία μεταξύ των οποίων και το δικό μας το οποίο τελικά κατάκτησε την 2η θέση.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης Βάλια Καρακάση, Μάριος Κατεργάρης, Άγγελος Κάσα και Βασίλης Αργυρόπουλος υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής Διαμαντόπουλου Νίκουεμπνεύστηκαν την δημιουργία της  εικονικής επιχείρησης KOI.T.A (ΚΟΙνωνική Τράπεζα Απορριμμάτων), σκοπός της οποίας είναι η δημιουργίας ενός συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία.

Η κεντρική φιλοσοφία της ΚΟΙ.Τ.Α είναι να δίνει δουλειά σε μακροχρόνια ανέργους της πόλης μας ώστε να συλλέγουν/μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα ανόργανα απορρίμματα από σημεία υψηλής παραγωγής ανακυκλώσιμων (εστίαση, δημόσιες υπηρεσίες, χώρους συνάθροισης κοινού, κλπ.) και από σπίτια ηλικιωμένων σε πράσινα σημεία της επιχείρησής μας. Οι κάτοικοι της πόλης μας μπορούν να φέρνουν τα ανακυκλώσιμά τους στα πράσινα σημεία μας και ως ανταπόδοση εμείς θα τους δίνουμε ένα συμβολικό αντίτιμο σε κουπόνι που θα μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο στις τοπικές επιχειρήσεις ώστε το χρήμα να παραμένει στην πόλη μας. Με την ανταπόδοση (κουπόνια) που παρέχουμε στους κατοίκους δίνουμε ένα πρόσθετο κίνητρο να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανακύκλωσης. Θέλουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να αποκτήσουν συμβολική αξία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρησή μας μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο:https://www.facebook.com/watch/184795288650/932534130879174 ο οποίος περιέχει το βίντεο με την παρουσίαση που έκαναν όλοι οι μαθητές στον διαγωνισμό.

Η εισαγωγή της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ως καινοτομίας στο σχολείο μας, με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων στους μαθητές και στις μαθήτριες αποτελεί βασικό στόχο από την περσινή χρονιά με δεδομένο άλλωστε ότι το σχολείο μας συμμετέχει από πέρυσι στο σχετικό Ευρωπαϊκό Erasmus+ KA229 πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας «Be Europe: Be Social” με εταίρους άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.

Από την πρώτη στιγμή όλοι οι μαθητές αγκάλιασαν την προσπάθεια και ήθελαν με κάθε τρόπο να συνεισφέρουν στην δημιουργία της εικονικής επιχείρησης.

Το βραβείο αυτό αποτελεί μια ηθική ανταμοιβή για την προσπάθεια του σχολείου και κυρίως των μαθητών, που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν απέδειξαν ότι όταν κάτι το αγαπάμε και το θέλουμε πολύ, γίνεται. Το σχολείο μας αγκαλιάζει όλες τις καινοτόμες δράσεις και έχει την ισχυρή πεποίθηση πως η επιχειρηματική εκπαίδευση  δημιουργεί ένα νέο δρόμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δυνατού σχολείου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.