1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου: Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 «inTOUR – Προσβάσιμος Τουρισμός» 3η Συνάντηση στο Αίγιο

Από τις 21 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου η 3η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ (ΚΑ2) με τίτλο «inTOUR-Προσβάσιμος Τουρισμός» και θέμα «Τεχνολογία στην Προσβασιμότητα – Μια καινοτόμος προσέγγιση για Τουρισμό και Πολιτισμό χωρίς εμπόδια». Στην συνάντηση συμμετείχαν 10 μαθητές και 3 καθηγητές από ένα σχολείο της Ρώμης καθώς και 10 μαθητές και οι 2 καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου μας, Διαμαντόπουλος Νίκος και Σπανός Ηλίας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των εφαρμογών για κινητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές τους δραστηριότητες. Οι μαθητές σε μικτές ομάδες παρουσίασαν από μια εφαρμογή για κινητά για άτομα με προβλήματα όρασης/ακοής. Πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά για ΑΜΕΑ στην ανοικτή πλατφόρμα App Inventor. Στο τέλος του εργαστηρίου οι μαθητές ανέπτυξαν μια εφαρμογή προσβασιμότητας (μεταφραστή) για κινητά Android σε δοκιμαστική έκδοση. Τέλος οι μαθητές ερεύνησαν και πρότειναν σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πόλη του Αιγίου για να καταστεί ο τουρισμός περισσότερο προσβάσιμος.

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι μαθητές και οι καθηγητές με την βοήθεια του αρχαιολόγου κ. Αντωνόπουλου Κωνσταντίνου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να θαυμάσουν από κοντά το μέρος όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα. Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό και να θαυμάσουν το υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν άμεσα και να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους από το εξωτερικό εξασκώντας την Αγγλική γλώσσα, να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα, να καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες και την συνείδηση της συμπερίληψης, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τους στόχους του προγράμματος.

Η επίτευξη της συγκεκριμένης δράσης έγινε με τη συνδρομή του Διευθυντή μας κ. Ηλία Ανδρέου και όλου του συλλόγου διδασκόντων. Η συμβολή και η συνεργασία των μαθητών και των οικογενειών τους ήταν πολύ σημαντική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Οι καθηγητές του προγράμματος θα επιθυμούσαν να ευχαριστήσουν θερμά τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ για την άριστη και αφιλοκερδή ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης: Σταθακοπούλου Ιφιγένεια, Σταμοπούλου Γεωργία, Μπομποτσιάρη Αθηνά, Παλαιολογοπούλου Κωνσταντίνα, Περσίδου Μαρία, Μπλιάγκα Μαρία, Μούζουλας Γεώργιος, Μπούρα Ειρήνη, Σταυροπούλου Νεφέλη και Φάκου Ελένη.