Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πόσο συμβάλλουν τελικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών;

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων, προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατούσε μέχρι σήμερα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίων συμβάλλουν στην πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ωστόσο, υποστηρίζει τώρα ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν 10 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν μικρή επίδραση σε όσους έπασχαν ήδη από καρδιακή νόσο ή είχαν υποστεί έμφραγμα.

Στις μελέτες είχαν λάβει μέρος σχεδόν 78.000 άνθρωποι, συνολικά, οι οποίοι είχαν πάρει συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων ή εικονικά σκευάσματα.

Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σημαντικά οφέλη από την χρήση τους ως προς την πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη αιτία.

Συνολικά, σχεδόν 2.700 απεβίωσαν από καρδιακή νόσο, πάνω από 2.200 υπέστησαν μη μοιραίο έμφραγμα και 12.000 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη μείζονα επιπλοκή του κυκλοφορικού συστήματος.

Εν τέλει, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% στους συγκεκριμένους ασθενείς και τον κίνδυνο μη μοιραίου εμφράγματος κατά 3%, ποσοστά όχι αρκετά μεγάλα ώστε να θεωρούνται σημαντικά.

«Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δεν ενισχύουν τις ισχύουσες συστάσεις για χρήση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο Δρ Ρομπερτ Κλαρκ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Ιατρικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

 

onmed.gr