Ψηφίζεται τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Στην τελική ευθεία προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, οδεύει το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που αφορά τη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας στο ΣΜΑ Τεμένης.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Παναγόπουλος τονίζει ότι αυτό είναι το τελευταίο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα που υπάρχει. Υπήρχαν σκέψεις να βρούµε νέους χώρους ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις που χρειαζόµαστε, κάτι όµως που µας δεσµεύει χρονικά, αφού όταν εµείς θα έχουµε καταφέρει να πάρουµε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, δεν γνωρίζουµε αν θα υπάρχουν τα χρήµατα προκειµένου να τις υλοποιήσουµε.

Με αυτά τα δεδοµένα, καταγράψαµε τις υποδοµές και τις ποσότητες των παραγόµενων απορριµµάτων και κάναµε το σχεδιασµό, έτσι ώστε να υπάρχει ισοκατανοµή των βαρών σε όλες τις τοπικές κοινότητες.

Το µεγαλύτερο µέρος των απορριµµάτων υπάρχει στο Αίγιο

Το µεγαλύτερο µέρος των απορριµµάτων το έχει το Αίγιο. Στο Αίγιο υπάρχει ο ΣΜΑ, ένας χώρος ο οποίος είναι αδειοδοτηµένος, χωροθετηµένος και εκεί θα γίνει η Μονάδα ∆ιαλογής και ∆ιαχείρισης των Απορριµµάτων.

Ο δεύτερος χώρος είναι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος µπορεί να αξιοποιηθεί. Είναι αλήθεια ότι από το Μάιο, όλα τα απορρίµµατα της Αιγιάλειας κατέληγαν εκεί, αφού η εταιρία που είχε αναλάβει τη µεταφορά των απορριµµάτων σε ΧΥΤΑ, εκτός νοµού, κήρυξε πτώχευση.

Μόλις υπογράψουµε νέα σύµβαση µε εταιρία µεταφοράς, θα σταµατήσουν να πηγαίνουν εκεί όλα τα απορρίµµατα εκτός της Αιγείρας και της Ακράτας. Στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ θα γίνουν κατάλληλες εργασίες, έτσι ώστε να αναβαθµιστεί και να γίνει ΧΥΤΥ.

Όσον αφορά το ΧΥΤΑ «Παπανικολού» ο οποίος τελεί υπό αναστολή εργασιών, θα πρέπει να περιληφθεί στον τοπικό σχεδιασµό. Αποφασίσαµε να τον περιλάβουµε µε την µορφή Κ∆ΑΥ (Κέντρο ∆ιαχείρισης Αδρανών Υλικών).

Είναι µια µορφή ηπιότερης χρήσης του χώρου και µόνο για συγκέντρωση ανακυκλώσιµων υλικών και πράσινου (κλαδιά).

Πρέπει να υπάρξει  κοινωνική αποδοχή για να υλοποιηθούν όλα αυτά

Για να πραγµατοποιηθούν όµως όλα αυτά πρέπει να υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Πρέπει να καταλάβουµε όλοι µας ότι είναι δικά µας τα σκουπίδια και όχι της Πάτρας, της Τρίπολης, της Κορίνθου. Είναι δικό µας το πρόβληµα και εµείς πρέπει να το διαχειριστούµε».