Ψήφισμα διαμαρτυρίας των καταστηματαρχών της Μητροπόλεως

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Των καταστηματαρχών – επαγγελματιών και εμπόρων του ιστορικού κέντρου της πόλεως Αιγίου και της οδού Μητροπόλεως από το ύψος της οδού Ρωμανιώλη έως και την οδό Σολωμού.

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ-ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ – ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αγαπητοί συμπολίτες, κύριε Δήμαρχε, επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, κύριοι σύμβουλοι.

Με την παρούσα διαμαρτυρόμεθα εντόνως και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγωνία μας, εξ΄ αφορμής των υπ΄ αριθμ. 45/28-04-2021 και 47/17-05-2021 αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αιγιαλείας, δια των οποίων εκτός άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έλαβε στα πλαίσια εφαρμογής του αρ. 65 του Ν 4688/2020 και του αρ. 60 του Ν 4795/2021 και ειδικότερα «ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», έλαβε και την απόφαση πεζοδρόμησης της οδού Μητροπόλεως από το ύψος της οδού Μελετοπούλων ώς και το ύψος της οδού Ρωμανιώλη, έναντι του πάρκου των Υψηλών Αλωνίων.

Τις ανωτέρω αποφάσεις θεωρούμε κατάφορα άδικες, όλως πρόχειρες και καταχρηστικές εις βάρος των επιχειρήσεων μας και ημών ως επαγγελματιών και δημοτών.

Μετά από δύο (2) περίπου μήνες κατά το έτος 2020 και με αφορμή την από 18/03/2020 αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης στη χώρα μας, ως ένα από τα κατεπείγοντα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του και στην συνέχεια της νέας αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου για τέσσερις (4) μήνες ήτοι από αρχές Νοεμβρίου του έτους 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, με ένα μεσοδιάστημα 20 ημερών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θέλουμε να εκφράσουμε τη θέση μας ως επαγγελματίες αγωνιώντες για το μέλλον των επιχειρήσεων μας, της αγοράς, της οικονομίας της πόλεως μας και των οικογενειών μας. Το Ελληνικό Εμπόριο τέθηκε επί μήνες σε καθεστώς υποχρεωτικής παύσης εργασιών, συντασσόμενο με την εθνική προσπάθεια ανάσχεσης του κύματος της πανδημίας. Παρά τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους εμπόρους και τις οικογένειές τους, συναινέσαμε άπαντες ομόθυμα στην κυβερνητική απόφαση για το lockdown της οικονομίας, η οποία, εκ του αποτελέσματος μέχρι σήμερα, φαίνεται πως απέτρεψε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και περιόρισε δραστικά τις ανθρώπινες απώλειες. Όχι μόνο οι έμποροι, αλλά ολόκληρη η Αιγιώτικη και η Ελληνική κοινωνία απέδειξε σε αυτή την υγειονομική κρίση πως μπροστά σε έναν μεγάλο κίνδυνο ξέρει να ενώνεται και να υποτάσσει το ατομικό όφελος, μπροστά στο συλλογικό. Το λιανεμπόριο ήταν από τους κλάδους της οικονομίας και της αγοράς που δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Η κρίση επηρέασε τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων μας και φυσικά αμέσως μετά υπήρξε πλήρης και ολοκληρωτική καθίζηση του τζίρου μας, τις  ημέρες της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας. Χάθηκε για τα εμπορικά καταστήματα η εορταστική περίοδος του Πάσχα του 2020, χάθηκαν σχεδόν τα Χριστούγεννα του 2020 και χάθηκαν και οι εκπτώσεις του έτους 2021.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των εμπορικών μας καταστημάτων, συμμορφούμενοι  απόλυτα στις συμβουλές των ειδικών και στις επιταγές της ελληνικής πολιτείας, οικοδομήθηκε μέρα τη μέρα σε νέες βάσεις η σχέση εμπιστοσύνης εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτών. Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών, ο μειωμένος τζίρος, συν η ανασφάλεια που γεννά η πανδημία, είναι συνισταμένες που προκαλούν ασφυκτικές καταστάσεις και απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας σε αυτές. Άλλαξαν οι αγοραστικές μας συνήθειες και η επισκεψιμότητα, παρόλαυτα προσπαθούμε καθημερινά με αγωνία να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να τηρούμε όλα τα μέτρα προκειμένου να μην επανέλθουμε για τρίτη φορά στο ίδιο καθεστώς. Ευελπιστούσαμε και ευελπιστούμε με το άνοιγμα της αγοράς να εισέλθουμε και πάλι σε μια κανονικότητα.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα -γνωστά σε όλους μας- πέρασε η εορταστική περίοδος του Πάσχα, με μειωμένους τζίρους σε σχέση με άλλες χρονιές και έχουμε ήδη ετοιμαστεί άπαντες να εισέλθουμε στην θερινή περίοδο προκειμένου να «ανασάνουμε» οικονομικά και να αποκτήσουμε μια ροή πελατείας και πάλι. ‘Όλως ξαφνικώς την Δευτέρα 10/05/2021, τόσο εμείς όσο και όλοι οι συμπολίτες μας και αφού είχε προηγηθεί η υπ΄ αριθμ. 35/2021 απόφαση της Κοινότητας Αιγίου και η υπ αρ. 45/2021 απόφαση της Επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Αιγιαλείας, τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας είδαμε έκπληκτοι καθολικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλεως (οδός Μητροπόλεως) και συγκεκριμένα μερική πεζοδρόμηση της οδού Μητροπόλεως από το ύψος της οδού Παναγιωτοπούλων έως και την Δεσποτοπούλων στο δεξί ρεύμα, από την οδό Γ. Παναγοπούλου έως και την Μελετοπούλων και πάλι στο δεξί ρεύμα και μετατροπή του τμήματος από Μελετοπούλων έως και Ρωμανιώλη σε πεζόδρομο με παράλληλη εκτροπή κυκλοφορίας μέσω των οδών Μελετοπούλων και Αθ. Φαραζουλή. Οι παρεμβάσεις αυτές -κατά το σκεπτικό των ανωτέρω αποφάσεων- έγιναν υποτίθεται στα πλαίσια και το πνεύμα του αρ. 65 του Ν 4688/2020 και του αρ. 60 του Ν 44795/2020, η οποία σκοπό έχει την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας για απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα με την λήψη προσωρινών μέτρων και ρυθμίσεις για την αύξηση του χώρου για την εξυπηρέτηση πεζών και με ισχύ έως και την 31/10/2021.

Δυστυχώς ενώ η ως άνω τροπολογία κατατέθηκε και στηρίχθηκε στο σκεπτικό τόνωσης των καταστημάτων εστίασης και σε λόγους αντιμετώπισης του κινδύνου δημόσιας υγείας, πρωτοβουλίες τις οποίες και χαιρετίζουμε, στην πόλη μας οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν αυθαίρετα, ελήφθησαν «εν μια νυκτί», εμφανίζουν προχειρότητα, ως προς τον τρόπο λήψης τους, τις προϋποθέσεις και εν τέλει τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης. Και τούτο διότι στον εμπορικότερο δρόμο της πόλεως, έναν δρόμο ευρείας κυκλοφορίας οχημάτων και ανάπτυξης του εμπορικού ιστού της πόλεως, δημιουργείται σωρεία κινδύνων για την ασφαλή διέλευση των πεζών, των καταναλωτών, των ευπαθών ομάδων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κοκ. Η τοποθέτηση πλαστικών κώνων, η έλλειψη θέσεων στάσεων ανεφοδιασμού, θέσεων στάθμευσης μόνιμων κατοίκων, υποτυπώδους εξυπηρέτησης των καταστημάτων για τροφοδοσία, χρηματαποστολών κοκ θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία τόσο των κυκλοφοριακών συνθηκών όσο και των καταστημάτων μας. Η έλλειψη μελέτης και συντονισμού ενέχει κινδύνους μεγαλύτερους από τον σκοπό για τον οποίο ελήφθησαν τα μέτρα. Ταυτόχρονα από την εφαρμογή της -διαπιστωμένα πλέον μετά από τρείς (3) εβδομάδες εφαρμογής τους-, το τμήμα της οδού Μητροπόλεως από την οδό Ρωμανιώλη έως και την οδό Σολωμού, έχει υποστεί ολοκληρωτική μεταβολή του εμπορικού του χαρακτήρα ώς τμήματος της ανωτέρω οδού, μιας και έχει εν τοις πράγμασι σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων, άλλως έχει ελαχιστοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 80%. Παράλληλά η δήθεν πρόνοια Σας για την αντιμετώπιση του συνωστισμού και του κινδύνου διασποράς του κορωνοιού, με τα ανωτέρω ληφθέντα μέτρα πρόληψης και τα προσωρινά κυκλοφορικά μέτρα όπως προσπαθήσατε να τα επιβάλετε, έχει επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και δει του απόλυτου συνωστισμού στο τμήμα από την οδό Μελετοπούλων έως και την οδό Ρωμανιώλη.

Ειδικότερα, η εκτροπή της κυκλοφορίας από την οδό Μητροπόλεως και η δια των οδών Μελετοπούλων και Αθ. Φαραζουλή ροή της, έχει επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τμήμα της οδού Μητροπόλεως από την Ρωμανιώλη έως και την Σολωμού. Ουδείς από τους διερχόμενους οδηγούς και οχήματα δεν μπαίνει στην διαδικασία να κάνει κύκλο δύο (2) οικοδομικών τετραγώνων προκειμένου να εισέλθει και πάλι στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης, παρά είτε φεύγει δια της οδού Μελετοπούλων προς τις καθοδικές οδούς της Β. Κωνσταντίνου και της Ρήγα Φερραίου, είτε δια της ΑΘ. Φαραζουλή ή Αιγιαλέως ανεβαίνει προς την οδό Σολωμού, αφού για να επανέλθει και πάλι στην οδό Μητροπόλεως πρέπει να περάσει από τρείς (3) δρόμους με ένθεν και ένθεν παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία δυσκολεύουν την ροή κυκλοφορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μηδενική ροή οχημάτων στο μέρος όπου και δραστηριοποιούμαστε και την εξ αυτού του λόγου τραγική μείωση του τζίρου μας, σε ποσοστό άνω του 80%, σε κάθε είδος επιχείρησης. Το ανωτέρω καθίσταται σαφές και αυτονόητο, καθώς ουδείς θα επιλέξει να εισέλθει σε έναν κυκλοφοριακό λαβύρινθο για να φθάσει εν τέλει στα μαγαζιά μας, μα θα καλύψει της πάσης φύσεως ανάγκες του σε επιχειρήσεις άλλων συναδέλφων μας,  όπου έχει εύκολη πρόσβαση, στάση και στάθμευση. Έτσι πέραν της επισκεψιμότητας χάσαμε παντελώς ακόμη και την δυνατότητα να περάσει ο καταναλωτής να δει μια βιτρίνα, να σταματήσει, να εισέλθει στο κατάστημα έστω για να ρωτήσει για ένα προιόν κοκ. Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν είμεθα εξαρχής αντίθετοι  σε αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Είμεθα όμως αντίθετοι σε  αποφάσεις που λαμβάνονται ελλείψει διαλόγου, κατά το δοκούν και αιφνιδίως. Καθένας από εμάς έχει επενδύσει χρήματα και αγώνα ζωής, για να στήσει την επιχείρηση του, επιλέξαμε να βρισκόμαστε στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως και στον εμπορικότερο δρόμο της, επενδύοντας χρήματα στα καταστήματα μας για να είμεθα ανταγωνιστικοί, αναγκασμένοι να καταβάλουμε συχνά υπέρογκα μισθώματα λόγω της εμπορικότητας της οδού, να προβαίνουμε ανα τακτά διαστήματα σε ανακαινίσεις προκειμένου τα καταστήματα μας να είναι καλαίσθητα ως έχοντα πρόσωπο στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, αποκτήσαμε και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε μια πελατεία που μας επιτρέπει δεδομένων των συνθηκών να είμεθα βιώσιμοι και έρχεται ξαφνικά ο Δήμος όλως αυθαίρετα, εν μια νυκτί και ανατρέπει όλη την εμπορική αξία των καταστημάτων μας και του χαρακτηρισμού της κεντρικότερης οδού.

Παράλληλα στο τμήμα που πεζοδρομήσατε ολοκληρωτικά. επικρατεί ο απόλυτος συνωστισμός, με τις επιχειρήσεις εστίασης να έχουν καταλάβει το μισό πεζοδρόμιο εξ αριστερών της οδού Μητροπόλεως και να έχουν επεκταθεί και στα 2/3 του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο από τραπεζοκαθίσματα και θαμώνες, ενώ στο τμήμα της οδού που έχει απομείνει και εξυπηρετεί αποκλειστικά πεζούς επικρατεί και εκεί συνωστισμός καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας, αφού καθένας μας όπως είναι λογικό θέλει να κάνει την βόλτα του όπου υπάρχει κόσμος, κίνηση και επισκεψιμότητα. Με τον τρόπο αυτό όχι απλά δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός της λήψης των αποφάσεων Σας, αλλά τουναντίον επιβαρύνεται ένα συγκεκριμένο τμήμα της πόλης, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του υιού. Με άλλα λόγια με δυο αποφάσεις φέρατε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία υποτίθεται είχατε κατά νου και δικαιολογήσατε την λήψη τους.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  αποτελούν προϊόν μελέτης, συνεργασίας ειδικών επιστημόνων και διαβούλευσης. Μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της πόλης μας, αλλά και άλλων  ελληνικών πόλεων σε ζητήματα χωροταξίας και μεταφορών, είναι η έλλειψη στρατηγικής και συνολικού σχεδιασμού. Οι παρεμβάσεις που γίνονται και έγιναν με τις ανωτέρω και τις κατά καιρούς αποφάσεις σας για να αντιμετωπίσουν τα σχετικά προβλήματα είναι σημειακές και αποσπασματικές, κόβοντας στα δύο την κυκλοφοριακή ροή και διχοτομώντας την αγορά της πόλης. Παράλληλα ξεπερνούν τα όρια του θεμιτού ανταγωνισμού της αγοράς, δημιουργώντας επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων και κατατάσσουν τους επιχειρηματίες και εμπόρους στους «μέν και τους δε».

Όλοι μας οραματιζόμαστε την πόλη μας κυκλοφοριακά βιώσιμη, ανοιχτή στον τουρισμό και τις νέες συνθήκες κινητικότητας. Για να συμβεί αυτό όμως απαιτείται εμπιστοσύνη στους ειδικούς, μελετητές, συγκοινωνιολόγους, πολεοδόμους και χωροτάκτες. Ακόμη και ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων θα πρέπει να θωρακίζεται από μέτρα ασφάλειας και με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση των δημοτών, των καταναλωτών και της αγοράς.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι ουδέν των ανωτέρω συμβαίνει. Ο εμπορικός κόσμος έχει διανύσει μια σκληρή δεκαετή λιτότητα και θα βάλει όλες του τις δυνάμεις να αντεπεξέλθει στη νέα μεγάλη πρόκληση της πανδημίας. Ωστόσο, κανένας κλάδος της οικονομίας δεν μπορεί μόνος του να αντέξει τις πολύπλευρες συνέπειες της επερχόμενης ύφεσης. Πολιτεία, επιχειρήσεις και καταναλωτές πρέπει να συστρατευθούμε.

Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε εντόνως.

Ζητάμε με αγωνία να κατανοήσετε και να αφουγκραστείτε την θέση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Απαιτούμε ως επαγγελματίες και δημότες, την ύστατη ώρα, την αναθεώρηση των ανωτέρω αποφάσεων Σας κατά τρόπο ώστε να μην είμεθα κυκλοφοριακά αποκομμένοι από το εμπορικό κέντρο της πόλης και αναμένουμε ο Δήμος να εξετάσει προσεκτικά τις θέσεις μας και με τις ενέργειες του να δώσει έγκαιρα και δίκαια τις λύσεις που περιμένει η αγορά. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδωθεί σε όλους το απαραίτητο αίσθημα αισιοδοξίας.

 

Αίγιο, 25/05/2021

Οι υπογράφοντες