Χριστούγεννα ήρθαν πάλι …

…το γλιτώσαμε, ευτυχώς ,το εν λόγω τραγουδάκι, φέτος, απ’ τα μεγάφωνα του Δήμου ! Ωραία ,χριστουγεννιάτικη μουσική ακούγεται χαμηλόφωνα σ όλους τους κεντρικούς δρόμους της στολισμένης πόλης μας ! Το Πάρκο των Χριστουγέννων είναι πράγματι χάρμα ιδέσθαι , οι βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων φωτισμένες και στολισμένες περιμένουν με κλίκ αγουέι και δελεαστικές προσφορές τους υποψήφιους πελάτες !

Ο ιός  χτύπησε ύπουλα την πιό καταναλωτική εορτή του χρόνου και μας κάνει να ζούμε τα πλέον περίεργα Χριστούγεννα της ζωής μας ! Περιορισμοί παντού ! Βαρεθήκαμε ν ακούμε πόσα άτομα θα χει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πότε , πού και εάν θα επιβληθούν σκληρότερα μέτρα … κι από πάνω μας αιωρείται μια μετάλλαξη του ιού που τον καθιστά 50 τοις εκατό πιο κολλητικό ! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα …δεν μπορείτε να πείτε !
Μακάρι να ταν όμως μόνον αυτές οι έγνοιες μας ! Επιδερμικές κι ανεπαίσθητες !
Αυτό που  ενοχλεί, αφάνταστα, είναι πως εν γνώση τους οι κυβερνήσεις ετούτου του κόσμου στερούν  από μια ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα του λαού  την δυνατότητα να εργαστεί και να βγάλει τα πρός το ζήν και γι αυτό δεν γίνεται κουβέντα πουθενά …περνάει στα ψιλά ! Το να δώσεις ένα επίδομα ή και πολλά επιδόματα δεν αντικαθιστά την υλική μήτε την ηθική απώλεια !
Πώς θα κοιτάξει στα μάτια το παιδί του ο γονιός όταν βλέπει πως είναι ανίκανος να το θρέψει ; Ισοπεδώνονται τα πάντα και μπροστά στον φόβο της αρρώστιας δεν μιλά κανείς ! Θα μου πείτε , στο δακρύβρεχτο το πάς και θα μοιάζεις σαν κακή βερσιόν  μυθιστορήματος του ‘Αντερσεν ! Τώρα ανακάλυψες το ταξικό χάσμα ;
Όχι , αλλά όσο πάει γίνεται και πιό βαθύ  και πλέον νομίζω το συνειδητοποιούμε ,όλοι ,όλο και πιό πολύ !
Ζούμε στο Αίγιο ,μια επαρχιακή πόλη ,που θα λεγε κανείς πώς μέσες άκρες θα μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους της και να μην υπάρχει κανείς που να πεινά ! Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν μεσημέρια και βράδια φαγητό μες τους κάδους των σκουπιδιών , άλλοι που αναγκάζονται να δανειστούν για να επιβιώσουν αυτοί και η οικογένειές τους ,κι ας κανουν δυο και τρείς δουλειές ,δε μπορούν να ξεχρεώσουν και βυθίζονται στην απελπισία ! Υπάρχουν άνθρωποι που μετράνε με το κουτάλι το λάδι στο φαγητό τους …όχι επειδή τους το συνέστησε κάποιος διατροφολόγος …αλλά επειδή γι’ αυτούς είναι απλησίαστη η αγορά ενός τενεκέ λαδιού ! Κι όλα αυτά συμβαίνουν μια ανάσα δίπλα μας …όχι κάπου μακριά κι όχι μια στο τόσο !
Δε ξέρω πραγματικά που πάει αυτός ο κόσμος …αυτός ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι  τώρα … το κατά διαβόλου νομίζω είναι ευφημισμός ! Τί θα μας σώσει ; Ένα θαύμα ! Ευοίωνο ; Πα ντι τού !  που λένε και η Γάλλοι !Για να το μεταφράσουμε στα ελληνικά …αν είσαι στην εντατική και πουν στους συγγενείς  σου “ο Θεός είναι Μεγάλος” …. αυτό πάει να πεί ,πως ο Άγιος Πέτρος στρώνει κόκκινο χαλάκι να σε υποδεχθεί !
Πως θα τ αποφύγουμε αυτό το “ταξιδάκι ” μιας και για εκεί οι πτήσεις δεν σταματούν ποτές ;
Ο μόνος τρόπος είναι να σπάσουμε τα τείχη του καλά οχυρωμένου και προστατευμένου μικρόκοσμού μας ! Ν’ αρχίσει να μας αφορά ο άλλος , ο διπλανός …ο  ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ! Να νοιαστούμε και να αλληλοβοηθηθούμε … Να μην επαναπαυόμαστε στο ότι “αυτά συμβαίνουν ” … Όλοι μας ,απ’ τον πιο φτωχό στον πλέον πλούσιο ,είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας …
Αν κάποιοι “σπάσουν” η δυναμική της αλυσίδας θα αποδυναμωθεί και στο τέλος η ίδια αυτή θ’ αχρηστευθεί !Γι αυτό πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε και ν αρχίσουμε , ποτέ δεν είναι αργά , να μαχόμαστε για όσα μας αναλογούν και μας αξίζουν !
Εύχομαι σ’ όλους ένα νέο ,ανατρεπτικό και ζωογόνο έτος !
ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ” 24/12/2020