Χειροτονία σε Πρεσβύτερο και χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του Αρχιδιακόνου π. Νήφωνος Χαλκιόπουλου

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής λαμπρότητας τελέσθηκε, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, με την ευκαιρία της επετείου της κοιμήσεως του Εθνεγέρτη Ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού, του οποίου το ιερό Μνημόσυνο ετελέσθη μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας π. Νήφωνος Χαλκιοπούλου.

Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο π. Νήφων αναφέρθηκε στην ιερότητα και τη σημασία του μυστηρίου της Ιερωσύνης, μέσα από τους λόγους συγχρόνων οσίων Γερόντων, καθώς και στα χαρακτηριστικά του ιερέως, την προσευχή, την ταπείνωση, το θυσιαστικό και ασκητικό πνεύμα και την ιεροπρέπεια, μέσα από τα οποία θα πρέπει να εμπνέει τον λαό του Θεού και να τον οδηγεί στη Βασιλεία Του. Εν συνεχεία, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, τους συμπαρισταμένους Αρχιερείς, τον σεβαστό Γέροντά του και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Σπανό για την πνευματική του στήριξη και καθοδήγηση, το πλήθος των ιερέων που προσήλθαν από το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Πάτρα, την Πρέβεζα και τον Πειραιά για να μοιραστούν τη χαρά του και να συμπροσευχηθούν για τη νέα πορεία της ζωής του στην ιερατική οικογένεια, τους κατά σάρκα γονείς του, ο οποίοι συνέδραμαν στην εκπλήρωση της ιερατικής του κλίσεως, αλλά και τον ευσεβή λαό που ήταν παρών.

Τον π. Νήφωνα προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που από σήμερα αναλαμβάνει και την υψίστη τιμή που δέχεται ο άνθρωπος εν γένει από τον Θεό, υπηρετώντας στο ιερό Θυσιαστήριο. Επεσήμανε, επίσης, τις δυσκολίες που πιθανόν να συναντήσει στην ιερατική του πορεία, καθώς και το πνεύμα ταπεινώσεως και προσευχής που πρέπει να τον διακατέχει και τον κάλεσε να διαφυλάξει την ιερά παρακαταθήκη, το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, που θα λάβει από τα σεπτά χέρια του Επισκόπου.

Με ευλογία του Ποιμενάρχου μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος χειροθέτησε τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο σε Αρχιμανδρίτη.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στη χαρά του νεοχειροτονηθέντος και της Ιεράς Μονής, τους ιερείς και όλο τον ευλαβή λαό. Κατόπιν, απευθυνόμενος στον π. Νήφωνα, τον κάλεσε με τα πνευματικά εφόδια που του έδωσε η Εκκλησία να διαφυλάξει την ιερά παρακαταθήκη που έλαβε άσβεστη και αναλλοίωτη, να παραμείνει πιστός στην ορθόδοξη πίστη στις παραδόσεις της Εκκλησίας και τις αξίες της πατρίδος μας και να συμβάλλει, ακολουθώντας το μεγαλείο της ψυχής των προγενεστέρων μοναστών της Αγίας Λαύρας και αγωνιζόμενος θυσιαστικώς στη μοναστική και ιερατική του πορεία, στη διαφύλαξη και τη μεταλαμπάδευσή τους στις ψυχές των πιστών, που θα του εμπιστευθεί η Εκκλησία.

Στην Ιερά Μονή παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δημητσάνης κ. Ευστάθιος Κούλης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Συλλόγων και τοπικών Φορέων

Τέλος, ο νέος Αρχιμανδρίτης μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές όλων των πιστών, που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν το χαρμόσυνο αυτό γεγονός και να αναφωνήσουν το «Άξιος!».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως