ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: “Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες είναι άδικα και εξοντωτικά”

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Επερώτηση τηςΔημοκρατικής Συμπαράταξης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

  • “Οι αγρότες απαιτούν από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω, το απαράδεκτο και εξοντωτικό Νομοσχέδιο της.

Το ίδιο λέμε κι εμείς. Σας το επαναλαμβάνουμε καιρό τώρα.

Αυτή η πρόταση διαλύει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, οδηγεί στην ανεργία και στη μαύρη εργασία, μετατρέπει τις συντάξεις των νέων γενιών σε φιλοδώρημα. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και στον αγροτικό τομέα, φαίνονται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους αγρότες και να τους πω: Μην επιτρέψετε να θαμπώσουν τα δίκαια αιτήματα σας οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι. Θα είμαστε στο πλευρό σας, αρκεί να κατανοήσετε ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες, που έχουν προβλήματα και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Ανοίξτε τους δρόμους. Μείνετε μακριά από τη βία και το διχασμό.

Καταδικάζουμε την βία και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης εναντίον των αγροτών.Πρώτη φορά σχεδιάστηκε τόσο εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον διαδηλωτών. Που φοβάμαι ότι θα γίνει μόνιμη τακτική της Κυβέρνησης.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βρίσκονται στους δρόμους, γιατί τους εξαπατήσατε. Άλλα τους υποσχεθήκατε προεκλογικά και άλλα κάνετε μετεκλογικά. Με την πολιτική σας υποθηκεύετε το μέλλον τους και μαζί υποθηκεύετε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής Περιφέρειας.

Αντί για λύσεις προοδευτικές επιλέξατε τη συκοφάντηση την σύγκρουση. Αυτό εννοούσατε όταν λέγατε ότι θα συγκρουστείτε με τους λίγους και ισχυρούς; Τους αγρότες είχατε στο μυαλό σας. Αναρωτηθήκατε άραγε κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ γιατί είναι τόσο έντονη και μαζική η αντίδραση των αγροτών;

Δεν έχει μέχρι σήμερα κατατεθεί καμία τεκμηρίωση γιατί πρέπει οι αγρότες;

  • να χάσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα τον ΟΓΑ που τους δίνει επαγγελματική υπόσταση.
  • να καταβάλλουν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις σημερινές 
  • να καταβάλλουν εισφορές στο 27% του εισοδήματος τους.
  • την στιγμή μάλιστα που αυξάνει δραματικά η φορολογία τους από το 13% στο 26% και η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 100%. Όλα αυτά μαζί σε λιγότερο από ένα χρόνο και δεν είναι μόνο αυτά.

Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν πια πολύ καλά τι τους επιφυλάσσετε:

  • την κατάργηση του “αγροτικού πετρελαίου” (επιστροφή E.Φ.Κ. για τους αγρότες)
  • την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
  • τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και την δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνησή δεν μπορεί να αξιολογήσει ποιοι τομείς μπορεί να αποτελέσουν τους πυλώνες για την οικονομική ανάταξη της χώρας. 

Από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη; Πώς θα παραχθεί πλούτος για να ξεφύγουμε από την σημερινή επώδυνη οικονομική κρίση; Ο Ελληνικός πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα για την διατροφή έντεκα (11) εκατομμυρίων Ελλήνων είκοσι έξι (26) εκατομμυρίων επισκεπτών και να εξάγει αγροτικά προϊόντα αξίας πέντε (5) δις ευρώ. Τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την βιομηχανία τροφίμων και ποτών που είναι ο σημαντικότερος τομέας της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Η Κυβέρνηση ασχολείται με εισπρακτικού χαρακτήρα και μόνο μέτρα, δείχνει ότι αποστρέφεται την παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα. Κι αυτή το καταλαβαίνει και της γυρίζει την πλάτη.

Δεν αναρωτηθήκατε κύριοι Υπουργοί γιατί σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν οι νέοι αγρότες το πιο καινοτόμο και ελπιδοφόρο παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής υπαίθρου;

Γιατί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί κτυπούν την παραγωγική διαδικασία εξοντώνοντας τους παραγωγούς.Δημεύεται ουσιαστικά το 60-80% του εισοδήματος για να καταβάλλουν φόρους και εισφορές. Καταδικάζετε την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.

Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται.

Δεν ξέρω εάν έχετε καταλάβει αλλά με βάση αυτά που λέτε θα βγάλετε εκτός παραγωγής τους μικρούς και τους μεσαίους που έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα από αλλού για να επιβιώσουν.

Δηλαδή χτυπάτε αυτούς που είναι στις μειονεκτικές ορεινές και νησιωτικές περιοχές και η πρώτη φορά αριστερά προσπαθεί να κάνει συμμάχους τους μεγαλοιδιοκτήτες.

Αυτό εξηγεί γιατί αυτή την στιγμή στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι που βλέπουν ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι με το παλιό και όχι με το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Οι αγρότες θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια αρκεί να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν. Και επιτέλους σταματήστε τα ψέματα, που σας εκθέτουν κύριοι της Κυβέρνησης.

Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίσθηκε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν μόνο 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο εισφορές στον ΟΓΑ, γιατί οι περισσότεροι είναι σήμερα στην 3η κατηγορία.

Όμως η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την κατηγορία οι αγρότες θα πληρώσουν 600 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, αν το ετήσιο εισόδημά τους είναι μικρότερο των 5.600 ευρώ και προσέξτε 2.150 ευρώ παραπάνω, αν το εισόδημά τους είναι 8.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε χωρίς ντροπή ότι οι αγρότες θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι στον προϋπολογισμό του 2016 η κρατική χρηματοδότηση για τον ΟΓΑ θα είναι κατά 100 εκ. ευρώ μικρότερη. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια κκ της Κυβέρνησης..

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τον αγώνα των αγροτών. Τους ζητάμε και πάλι να συνδέσουν αυτόν τον αγώνα με τις διεκδικήσεις όλης της ελληνικής κοινωνίας, κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Όπως και ζητάμε από την Κυβέρνηση να δώσει τέλος στον ολισθηρό της κατήφορο, να δεχθεί τον διάλογο από μηδενικό σημείο, αποσύροντας τα σχέδιά της. Ζητάμε από την κυβέρνηση να κυβερνήσει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υπηρετήσει με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού λαού. Εκτός κι αν έχετε αποφασίσει να δραπετεύσετε;

Αλλά και εσείς κυρίες και κύριοι της ΝΔ, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς θέλετε. Θέλετε εκλογές; Θέλετε άλλη κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως προτείνουμε εμείς; Θα συμμετέχετε σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια; Η μήπως θέλετε κι εσείς εν μέσω κρίσης, να μείνετε στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Να κάθεστε δηλαδή στην όχθη του ποταμού πετώντας πέτρες, περιμένοντας να δείτε τα πολιτικά πτώματα των άλλων να περνούν». Η πολιτική στρατηγική του ώριμου φρούτου έβλαψε πολύ σοβαρά τη χώρα.

Η Ελληνική Κοινωνία πρέπει να σταθεί ενωμένη σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση και να διαφυλάξει το ιστορικό κεκτημένο της παραμονής της χώρας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.