ΦΩΝΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: “Μην αφήσετε την αγορά να πεθάνει”

Ο επαγγελµατικός κόσµος και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις της Αιγιάλειας, µε συµπολίτες εκπροσώπους της Παναιγιάλειας Αγωνιστικής Επαγγελµατικής Κίνησης, ύψωσαν φωνή απόγνωσης προς την κυβέρνηση!

Από την Πάτρα, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου στην Ετήσια Συνέλευση της Κεντρικής ΄Ενωσης Επιµελητηρίων της χώρας διατυπώθηκε η οµόφωνη και η τραγική έκκληση του επαγγελµατικού κι επιµελητηριακού κόσµου, διακηρύσσοντας: – «Μην αφήσετε την Αγορά να πεθάνει. Ήδη ψυχορραγεί!».

Η Συνέλευση έγινε παρουσία του Υπουργού κ. Κατρούγκαλου, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήµατα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και ιδίως τονίστηκε στον Υπουργό ότι θα πρέπει να σταµατήσει το κλίµα αβεβαιότητας που πλανάται, να επέλθει η χρηµατοδότηση και να ενσκύψει η Πολιτεία µε το απαιτούµενο ενδιαφέρον στα τεράστια προβλήµατα της αγοράς.

Οι σύνεδροι, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα προβλήµατα που βιώνει ο καθένας στην περιοχή του, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι η Αιγιάλεια εκπροσωπήθηκε από την ΠΑΕΚ µέσω του Αντιπροέδρου του Επιµελητηρίου Αχαΐας κ. Αρίστου Τηλιγάδη.

Ο κ. Τηλιγάδης µιλώντας στον «Τ» ανέφερε: «Πράγµατι αυτή η Συνέλευση όλων των Επιµελητηρίων της χώρας έχει τεράστιο ενδιαφέρον και γίνεται κάθε 3 µε 4 µήνες και σε διαφορετική περιοχή. Ακούστηκαν πολλές απόψεις και όλοι συµφωνήσαµε ότι πρέπει να σταµατήσει το κλίµα αβεβαιό-τητας που υπάρχει έντονο το τελευταίο διάστηµα, ενώ τονίσαµε στον Υπουργό ότι πρέπει άµεσα να επέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα η χρηµατοδότηση, γιατί αγορά έχει στεγνώσει.

 Αξίζει επίσης να σας αναφέρω, ότι το παρόν έδωσε και ο  νέος ∆ιοικητής του Οργανισµού Ασφαλισµένων Ελεύθερων Επαγγελµατιών καταγόµενος από τον Πύργο κ. Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ταµειακό πρόβληµα στον Οργανισµό και πως πολλές επιχειρήσεις µπήκαν στην ρύθµιση των 100 δόσεων, κάτι που βλέπω να έχουν κάνει επίσης αρκετές επιχειρήσεις της Αιγιάλειας και στο δικό µας υποκατάστηµα του ΟΑΕΕ».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στις Συνελεύσεις που γίνονται κάθε 3-4 µήνες από το Επιµελητήριο Αχαΐας την περιοχή µας εκπροσωπούν ο κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο κ. Αρίστος Τηλιγάδης.

Στους σύνεδρους δόθηκε επίσηµο γεύµα στο «Πάτρα Παλλάς», ενώ επισκέφθηκαν την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, αλλά και τα Καλάβρυτα, το Μέγα Σπήλαιο, την Αγία Λαύρα και τη Ζαχλωρού όπου έκαναν στάση για φαγητό.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1)– Να τεθεί τέρµα στο θέµα εξασφάλισης δανεισµού της χώρας και να διαλυθούν τα σύννεφα της αστάθειας και της οικονοµικής ασφυξίας!

2)– Να εξασφαλισθεί η ρευστότητα της Αγοράς µε δάνεια άµεσης εξυπηρέτησης από τις τράπεζες.

3) – Να ψηφισθεί άµεσα, το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, µε ορίζοντα 5ετίας και µε χαµηλούς συντελεστές για τις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις!

4) – Να επιλυθεί το ταχύτερο το ασφαλιστικό σύστηµα, µε εξασφαλισµένη τη βιωσιµότητά του!

5) – Να καταπολεµηθεί η ανεργία, η αύξηση της απασχόλησης καθώς και η ριζική κι αποφασιστική καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής.

6) – Να χαλαρώσει η λιτότητα και να µη συνεχιστεί η οριζόντια εφαρµογή αντιαναπτυξιακών µέτρων.

7) – Να µελετηθούν αποτελεσµατικά µέτρα ώστε να ζωντανέψει η Αγορά και να επέλθει η ανάκαµψη στην Οικονοµία.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιµελητηρίων Ελλάδος κ. Κων/νος Μίχαλος, εκτός από τα παραπάνω βασικά αιτήµατα που διατύπωσε ως πρόεδρος της Συνόδου, παραχώρησε και συνεντεύξεις στο Πατρινό Τύπο, όπου µεταξύ άλλων τόνισε:

– «Η συνεχιζόµενη αστάθεια έχει οδηγήσει τον χρηµατοοικονοοµικό τοµέα σε πιστοληπτικό κίνδυνο της χώρας.  Έχει στεγνώσει η Αγορά κι έχουµε τεράτια προβλήµατα από την έλλειψη ρευστότητας.   Πρέπει το ∆ΝΤ και η Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το µίγµα της οικονοµικής πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια.  Να σταµατήσουν οι άστοχες νοµοθετικές ρυθµίσεις που δυσχεραίνουν την καταπονηµένη Αγορά!».

(Στη φωτό ο Πρόεδρος της ΠΑΕΚ και Αντιπρόεδρος του Επιµελητηρίου Αχαΐας κ. Αρίστος Τηλιγάδης µε τον κ. Γιάννη Κόκκα υπεύθυνο παραγωγικών τάξεων της Νέας ∆ηµοκρατίας και τον  κ. Κώστα Μίχαλο πρόεδρο του Εµπορικού και Βιοµηχανικου Επιµελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΣΤΑΥΡΙΔΗ