Φονικός σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία

Ο σεισμός διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα

Σεισμολόγοι: Τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία μπορεί να μην ήταν ο κύριος σεισμός

Το Reuters μεταδίδει ότι υπάρχουν φόβοι για 10 νεκρούς – Αγώνας για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων – Κατέρρευσαν κτίρια, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του χωριού Αματρίτσε – «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο δήμαρχος

Ολόκληρη η Κεντρική Ιταλία συγκλονίστηκε τα ξημερώματα από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει όπως φαίνεται μεγάλες ζημιές σε χωριά και πόλεις. Το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 3:36 τοπική ώρα (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) τότε δηλαδή που όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμόντουσαν δημιουργεί εύλογη ανησυχία.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν το χωριό Ακούμολι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία RAI, η δόνηση διήρκησε 20 δευτερόλεπτα και είχε εστιακό βάθος μόλις 4 χλμ! Ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5,1 και 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στην γειτονική επαρχία της Περούτζια, δηλαδή λίγο βορειότερα.

Το Reuters μεταδίδει ότι υπάρχουν φόβοι για 10 νεκρούς, ενώ η Λα Ρεπούμπλικα κάνει λόγο για 14 νεκρούς.

Επισήμως έχουν επιβεβαιωθεί δύο νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε, ενώ μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Ακκούμολι. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, δεν ακούγεται τίποτε κάτω από τα χαλάσματα. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της ιταλικής πρωτεύουσας, και ιδίως στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Ο δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, το οποίο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, δήλωσε στην RAI ότι η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. «Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», δήλωσε. «Πρακτικά, η πόλη έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα ερείπια», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. Κάτοικοι της πόλης περιγράφουν στην ιταλική εφημερίδα La Strada σκηνές πανικού, με τους πολίτες να πετάγονται από τα κρεβάτια τους στους δρόμους, συναγερμούς και σειρήνες να ηχούν, ενώ όλοι ήταν τρομοκρατημένοι.
protothema.gr
ita12 ita13