Αρχική Επικαιρότητα Ειδήσεις Ύπουλα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο

Ύπουλα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο

Τρεις προκλήσεις σε τρεις μέρες.

Τον χορό άνοιξε ο Ερντογάν θέτοντας εδαφικό ζήτημα με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Τη σκυτάλη πήραν οι κεμαλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο τουλάχιστον 16 ελληνικά νησιά. Ακολούθησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσφέροντας κάλυψη σε όλες τις ‘γκρίζες’ διεκδικήσεις.
Θέματα συνόρων (που δεν έχουν καθοριστεί) και νησίδων (η κυριαρχία των οποίων αμφισβητείται) επαναφέρουν εμφαντικά οι Τούρκοι στο Αιγαίο, μέσα από ένα μπαράζ προκλητικών παρεμβάσεων που ξεκίνησαν μεν υπό τον μανδύα μιας ενδοτουρκικής κόντρας (ισλαμιστές εναντίον κεμαλιστών)… για να στραφούν ωστόσο στην πορεία απροκάλυπτα εναντίον της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο να αμφισβητήσει εκ νέου τα όρια της κυριαρχίας στο Αιγαίο.Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη (περί νησιών που δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης), και του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την Παρασκευή (περί τουλάχιστον 16 νησιών που κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα στο Αιγαίο).