Υπεγράφη η σύμβαση, ξεκινούν τα έργα συντήρησης του δρόμου από Κάτω Αχαΐα προς Αεροδρόμιο Αράξου και Λάππα

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία, μπαίνει σε φάση υλοποίησης, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση του οδικού άξονα Κάτω Αχαΐα- Αεροδρόμιο Αράξου- Λάππα προϋπολογισμού 6,3 εκ. ευρώ και πλέον, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο σχεδιασμό της για την αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στα εθνικά οδικά δίκτυα, έχει καταγράψει και ιεραρχήσει τις ανάγκες, έχει εξασφαλίσει πόρους και στο πλαίσιο αυτό επεμβαίνει σε δώδεκα συνολικά σημεία του δρόμου από Κάτω Αχαΐα προς Αεροδρόμιο Αράξου, Λάππα και εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Ένας οδικός άξονας με κρίσιμο χαρακτήρα για τις μετακινήσεις και μεταφορές στη Δυτική Αχαΐα αλλά και για τον Τουρισμό της περιοχής.

«Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο και να αρθεί η επικινδυνότητα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο τμήμα από τα όρια της Κάτω Αχαΐας και διαμέσου του Αράξου έως την Νέα Εθνική οδό μέσω του τοπικού διαμερίσματος Λάππα. Προηγήθηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε σημαντικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Διεκδικήσαμε κι εξασφαλίσαμε τους πόρους για να μπορέσουμε σήμερα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός έργου που ενισχύει τόσο τον τουρισμό, όσο και τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η υφιστάμενη οδός διέρχεται από πολλούς οικισμούς και το αεροδρόμιο, έχει αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται η κίνηση με τους επισκέπτες και χρήστες της οδού. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην έναρξη, όσο και στην εξέλιξη των εργασιών. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα με τους καθαρισμούς καθ’ όλο το μήκος του δρόμου και θα δοθεί προτεραιότητα στην ανακατασκευή του οδοστρώματος στα πλέον φθαρμένα τμήματα της οδού, προκειμένου να εξασφαλιστούν άμεσα ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας στους χρήστες της οδού.

Όπως αναφέρθηκε, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 12 σημεία που χρήζουν άμεσων επεμβάσεων. Προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες ανάπλασης και βελτίωσης κατά τμήματα σε όλο τον άξονα με αναβάθμιση των παροχών ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμού στις οικιστικές περιοχές. Καθαρισμοί και ανακατασκευή όπου απαιτείται των υπαρχόντων τεχνικών, καθαρισμοί τάφρων και παρόδιας βλάστησης, αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πινακίδων και τοποθέτηση νέων.

Επίσης θα γίνει ανακατασκευή του οδοστρώματος επισκευάζοντας τα φθαρμένα τμήματα και κατασκευάζοντας νέα ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας. Τέλος θα γίνει διαγράμμιση σε όλο το μήκος της οδού τόσο στον άξονα όσο και στις οριογραμμές, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας και μεταλλικοί ανακλαστήρες οδοστρώματος βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια.

Οι παρεμβάσεις σε οδικά έργα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας θα συνεχιστούν για όλο το 2019 αφού ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες, ενώ ολοκληρώνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και απομένουν τα διαδικαστικά που προβλέπονται από την νομοθεσία για την υπογραφή και νέων συμβάσεων. Πρόκειται για παρεμβάσεις για τις οποίες έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων.