Τσολάκης Λοΐζος: “Με δύο διοργανώσεις BREVETS η Αιγιάλεια το 2024”

Η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας-Audax Randonneurs Grece που είναι ο φορέας διαχείρισης των Brevets στην Ελλάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα του 2024.

Εξήντα + brevets θα διοργανωθούν το 2024 σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ποδηλατικές αυτές δράσεις είναι μη ανταγωνιστικοί αγώνες μεγάλων αποστάσεων με αυστηρά χρονικά όρια και συγκεκριμένους κανόνες και έχουν τα χαρακτηριστικά της αντοχής, της δοκιμασίας, τον τουριστικό και περιηγητικό χαρακτήρα και τον μαζικό αθλητισμό.

Ο Αιγιώτης ποδηλάτης υπέρ αποστάσεων Τσολάκης Λοΐζος και μέλος της Λέσχης Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδας, που τυγχάνει να είναι και ο μοναδικός σε όλη την Αιγιάλεια που ασχολείται με το συγκεκριμένο επίπονο άθλημα, εμπνευστής και διοργανωτής των brevets Αιγίου και Ανατολικής Αιγιαλείας και κατεξοχήν γνώστης των θεμάτων που αφορούν τον ποδηλατικό τουρισμό μας δήλωσε:

<< Πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνω μία Ιστορική αναδρομή. Από μικρό παιδί είχα μέσα μου την ποδηλατική κουλτούρα. Στην παιδική μου ηλικία το ποδήλατο είχε ταυτιστεί με τις λέξεις απόδραση και περιπέτεια. Το 1985 που ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, γράφτηκα σε Ποδηλατικό Σύλλογο στην Αθήνα (Π.Ο.Β.Ε) και ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικά με την αγωνιστική ποδηλασία. Την εποχή εκείνη, στο Αίγιο, η λέξη αγωνιστική ποδηλασία ήταν παντελώς άγνωστη. Τα Σαββατοκύριακα που κατέβαινα στο Αίγιο με το ποδήλατο για προπόνηση προσπαθούσα να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις και τις εμπειρίες από τους αγώνες στους δύο καλούς και επιστήθιους φίλους μου, Δημητρακόπουλο Λουκά και Παναγιώτη Κονδύλη με σκοπό να μυήσω όλο και περισσότερα παιδιά στο άθλημα της ποδηλασίας. Το καλοκαίρι του 1989 και αφού τελείωσα τις σπουδές μου εγκαταστάθηκα μόνιμα στην πόλη του Αιγίου.

Με την σύμφωνη γνώμη του Αείμνηστου Δημάρχου Αλέκου Μέγαρη και με την αμέριστη συμπαράσταση του τότε αντιδημάρχου Βαγγέλη Φιλιππάτου το 1990 και μετά είχα αναλάβει ανιδιοτελώς την διοργάνωση του Ποδηλατικού Γύρου Αιγίου, στο πλαίσιο των αθλητικών εκδηλώσεων των Ελικείων.

Στόχος μου η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην ποδηλασία δρόμου. Όπερ και εγένετο.

Θυμάμαι το καλοκαίρι του 1991 στην Πλατεία Δεξαμενής 120+ παιδιά να έχουν δηλώσει συμμετοχή για τον Γύρο!

Μετά από λίγο καιρό δημιουργήθηκε ο πρώτος ποδηλατικός σύλλογος ΑΤΛΑΣ ΑΙΓΙΟΥ από τον οποίο μου έγινε και πρόταση να αναλάβω την θέση του προπονητή, πρόταση που δεν αποδέχτηκα λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.   

Το 1997 το κεφάλαιο αγωνιστική ποδηλασία έκλεισε οριστικά και την σκυτάλη παρέλαβε ο Γιώργος Τζάκης ιδρύοντας τον ποδηλατικό σύλλογο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΑΙΓΙΟΥ.

Ένα σύλλογο που εδραίωσε το άθλημα της ποδηλασίας στην πόλη μας και με εξαιρετικά αποτελέσματα στον αγωνιστικό τομέα.

Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όλοι οι σημερινοί διακεκριμένοι και μη Αιγιώτες ποδηλάτες είναι οι “απόγονοι” της τότε εποχής. Είναι τα “εγγόνια” μου.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια ποδηλατικής απραξίας (2012) το άκουσμα της λέξης Brevet με ξύπνησε από τον ποδηλατικό λήθαργο. Μία λέξη που για μένα προσωπικά ταυτίστηκε με την άθληση, την περιήγηση, την περιπέτεια και την περιπλάνηση.

Τα Brevet είναι μία καινοτόμος δραστηριότητα στον τουριστικό τομέα.

Με τις δραστηριότητες αυτές μπορεί να γίνει η τουριστική προβολή μιας ευρύτερης περιοχής μέσω του αειφόρου τουρισμού αρκεί βέβαια να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να δραστηριοποιηθούν οι τοπικές αρχές και να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν στον καθορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής τους.

Αυτός είναι και ο νέος μου στόχος.

Τι χρειάζεται; Όραμα, Δημιουργικότητα και Οργάνωση.

Και αυτό κάνω από το 2021 και μέχρι σήμερα.

Για το 2024 η Αιγιάλεια θα διοργανώνει δύο Brevets τον χρόνο.

-Το Brevet Αιγίου “Βοστίτσα-Το μπαλκόνι του Κορινθιακού” συνολικής αποστάσεως 200km το οποίο θα έχει ως αφετηρία και τερματισμό την πλατεία των Υψηλών

Αλωνίων χωρίς καμία απολύτως τροποποίηση της υπάρχουσας διαδρομής.

Ένα brevet που από τον πρώτο κιόλας χρόνο της διοργάνωσης εντάχθηκε ανάμεσα στα κορυφαία τόσο από πλευράς χάραξης διαδρομής και της μοναδικότητας των τοπίων όσο και από πλευράς φιλοξενίας των αθλητών.      

Ημερομηνία διεξαγωγής: 25/5/2024 και

-Το νέο Brevet της Ανατολικής Αιγιαλείας “Δημήτρης Χατζηπαυλής” συνολικής αποστάσεως 200 km το οποίο θα έχει ως αφετηρία και τερματισμό την παραλία της Ακράτας.

Ένα Brevet που αποτελεί ένα ελάχιστο “φόρο τιμής” στον αγαπημένο μου φίλο και ποδηλάτη, τον γνωστό σε όλους μας ταχυδρόμο, του οποίου το όνομα είχε ταυτιστεί με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής της Ανατολικής Αιγιαλείας, τον άνθρωπο της προσφοράς και από τους πλέον αγαπητούς στην περιοχή.

Το ποδηλατικό ίχνος της συγκεκριμένης διαδρομής περνά από το Αρχαίο θέατρο Αιγείρας, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας που βρίσκεται σε μία χαρισματική θέση προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα του Κορινθιακού Κόλπου και συνεχίζει προς τα χωριά της Ανατολικής Αιγιαλείας κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ευρωστίνης με κατεύθυνση προς Μοναστήρι, Σελιάνα, Όαση, Αμπελόκηπους,  Βαλιμή και Ζαρούχλα (το ορεινό θέρετρο της περιοχής μας) αφού προηγουμένως οι ποδηλάτες επισκεφτούν την Λίμνη Τσιβλού, ένα μαγικό υδάτινο βασίλειο, ένας ύμνος σε μία φύση προικισμένη που με την απαράμιλλη ομορφιά της και του αλπικού τοπίου τη λένε και μικρή  Ελβετία! 

Ημερομηνία διεξαγωγής: 12/10/2024

Με τις δύο αυτές ποδηλατικές διαδρομές προβάλλονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής με ένα κόστος μηδενικό!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που στήριξαν την πρωτοβουλία μου, χορηγώντας τοπικά εδέσματα και όχι μόνο, τα οποία δόθηκαν στους ποδηλάτες είτε στον τερματισμό προς αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας είτε υπό μορφή αναμνηστικών δώρων στους τερματίσαντες, σε μια εποχή που η λέξη Brevetήταν παντελώς άγνωστη στην πόλη μας.

Αγαπάω πραγματικά τον τόπο μου και θα ήθελα να δω την πόλη του Αιγίου σε πορεία εξέλιξης και όχι στασιμότητας, μια πόλη αναβαθμισμένη και όχι υποβαθμισμένη, μια πόλη με ανθηρή οικονομία, μια πόλη πρότυπο σαν τον παλιό καλό καιρό. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την Αιγιάλεια Προορισμό!>>