Τρεις απλές αλλαγές για να χάσετε βάρος

Η αποτελεσματική ρύθμιση του σωματικού βάρους αποτελεί σημαντικό στόχο για πολλούς που έχουν λίγα ή περισσότερα «παραπανίσια» κιλά.

Οι αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς εξαρτώνται από τις τρέχουσες συνήθειες διατροφής.
Έτσι, για κάποιους μπορεί να είναι πολλές και για άλλους λιγότερες ή να διαφοροποιούνται όσον αφορά στο βαθμό δυσκολίας. Παρακάτω, όμως, θα δείτε 3 απλές «κινήσεις», που μπορούν να βοηθήσουν τους περισσότερους στην προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους:

Μετρήστε το ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο που περιέχει «καλά» λιπαρά και πλήθος ευεργετικών συστατικών. Ωστόσο, διαθέτει και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα με 1 κουταλιά της σούπας να αποδίδει περίπου 135 θερμίδες. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν προστίθεται στο φαγητό και τη σαλάτα «με το μάτι» είναι πολύ εύκολο υπερκαταναλωθεί, αυξάνοντας σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος.

Δώστε προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού: Το ψωμί είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό τρόφιμο, που συνοδεύει σχεδόν πάντα τα γεύματά μας. Βέβαια, η ποσότητα κατανάλωσης παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού αν δεν τηρηθεί το μέτρο, είναι πολύ πιθανό να ξεφύγουμε θερμιδικά. Επομένως, επιλέξτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ελεγχόμενη ποσότητα ψωμιού και αποφύγετε την κατανάλωσή του όταν το γεύμα περιέχει άλλες πηγές αμύλου, όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.

Τηρήστε τον «κανόνα του πιάτου»: Σύμφωνα με τον εν λόγω κανόνα, ένα πλήρες και ισορροπημένο πιάτο θα πρέπει να διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το ½ της επιφάνειάς του να περιλαμβάνει σαλάτα εποχής από ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά ή/και κάποιο φρούτο, το ¼ μια πηγή πρωτεΐνης, κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια, αυγό ή τυρί και το υπόλοιπο ¼ μια πηγή αμυλούχων τροφίμων, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες κλπ.
Η παραπάνω κατανομή εξασφαλίζει κατανάλωση όλων των βασικών ομάδων τροφίμων και παράλληλα, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας, γεγονός που μπορεί να περιορίσει και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Συνεπώς, φροντίστε να ακολουθείτε τον «κανόνα του πιάτου» στα κυρίως γεύματά σας, τόσο στο σπίτι όσο και όταν τρώτε έξω.

 

 

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr