Τρία λεπτά συν ΦΠΑ η πλαστική σακούλα από την 1η Ιανουαρίου 2018

Τρία λεπτά του ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα καλούνται να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές που θα αγοράζουν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά προϊόντων ή εμπορευμάτων. Συνολικά θα προκύπτει επιβάρυνση 3,72 λεπτών ανά σακούλα.

Εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλήπεριγράφει αναλυτικά τις προσαρμογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν στις ταμειακές μηχανές προκειμένου να αναγράφονται στα παραστατικά πώλησης τόσο το περιβαλλοντικό τέλος (3 λεπτά από την 1η Ιανουαρίου 2018 και 7 λεπτά του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019) όσο και ο ΦΠΑ 24%.

Σε αυτή ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά στις αποδείξεις ως πρόσθετο είδος που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές των δύο ακόλουθων κατηγοριών πλαστικής σακούλας: α) των λεπτών πλαστικών σακουλών με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου) και β) των πλαστικών σακουλών μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών τσαντών μεταφοράς με το ίδιο μήκος τοιχώματος.

Στις μεν πρώτες επιβάλλεται το ειδικό τέλος των 3 λεπτών ανά τεμάχιο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι σακούλες θα τιμολογούνται ελεύθερα από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες επιτρέπεται, εάν το επιθυμούν, να διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των λεγόμενων οξοδιασπώμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
www.cnn.gr