Το ΥΠΕΞ απαντά για τα Ιμια: Να συνέλθει η Τουρκία και να κάνει την αυτοκριτική της

Για παραλογισμούς και προκλητική καταστρατήγηση του ευρωπαϊκού δικαίου από την πλευρά της Αγκυρας κάνει λόγο το ΥΠΕΞ απαντώντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και στην οποία αναφέρει ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καλεί την Τουρκία να συνέλθει και να κάνει την αυτοκριτική της με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή της πορεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

kathimerini.gr