Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, το 1ο Βrevet Αιγίου 200 Km – Δείτε τη διαδρομή

Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η χώρα μας γιορτάζει 200 χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας. 

Το νόημα του 1821 είναι μόνο μία λέξη: Ελευθερία . Είναι αυτό που κατάφερε αυτό το μικρό έθνος. Είναι αυτό που καλούμαστε να συνεχίσουμε.

Έτσι, πλήρως σεβόμενοι την αξία της λέξης αυτής διαμορφώσαμε το 1ο brevet Αιγίου.

Το ίχνος της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής ενώνει τους σημαντικότερους Ιστορικούς,Θρησκευτικούς,Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς πόρους της περιοχής. 

Αναλυτικότερα:

Αφήνοντας πίσω τα ήπια παράλια της Αιγιαλείας και ανηφορίζοντας προς το Άνω Διακοπτό

δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου καθώς μέσα σε λίγα χιλιόμετρα το τοπίο μεταμορφώνεται και αποκαλύπτει σε ελάχιστο χρόνο όλες τις ομορφιές της βουνίσιας Ελλάδας.

Βράχια και απόκοσμοι γκρεμοί, μικρούς ορεινούς οικισμούς κτισμένους μέσα στις κερασιές με απίστευτη θέα, το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού και με  τον Παρνασσό να αποκαλύπτει τις εντυπωσιακές του ορθοπλαγιές, θεόρατα έλατα όπου πίσω τους ποζάρουν οι ατίθασοι όγκοι των Αχαϊκών βουνών θυμίζοντας τον Ευρωπαϊκό Βορρά, κρυστάλλινα ποτάμια που στολίζουν σκιερά πλατανοδάση, θα παρελαύνουν στο οπτικό σου πεδίο με ταχύτητα ντοκιμαντέρ.   

Το σύνολο της διαδρομής υπόσχεται φοβερές ορεινές εικόνες και ευκαιρίες για άφθονες στάσεις σε σημαντικά αξιοθέατα όπως: 

Η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Η Αρχαιότερη Μονή στην Ελλάδα ,που είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού.

Τα Καλάβρυτα. Μικρή ορεινή κωμόπολη εν αντιθέσει του μεγάλου ιστορικού της παρελθόντος τόσο κατά την διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 όσο και κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής(Τόπος Θυσίας).  

Τα Καστριά. Το Σπήλαιο Λιμνών αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης με τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ορόφους πράγμα, που το καθιστά μοναδικό στο είδος του στον κόσμο!

Η Πλατανιώτισσα. Ορεινό χωριό που βρίσκεται στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Κερυνίτη, με άφθονα κρύα νερά. Εκεί βρίσκεται  το εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης. 

Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. 

Η εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας» είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Έτσι ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό. 

Τα Μπουφούσκια. Το Mini Grand Canyon του Αιγίου. 

Ημιορεινό χωριό που βρίσκεται δίπλα στο χείμαρρο Κερυνίτη. Η περιοχή του αριστερού πρανούς του προς την πεδιάδα του Αιγίου και το ανοιχτό φαράγγι που σχηματίζεται έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. 

Φυλάξαμε το καλύτερο για το τέλος!

Ο λεπτομερής σχεδιασμός της διαδρομής μας έδωσε την δυνατότητα να τοποθετήσουμε τα Control σε μέρη που θα μπορούσαν άνετα να διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο φωτογραφίας τοπίου.  

1o control Πλανητέρο. Λίγα χιλιόμετρα πριν την Kλειτορία θα βρούμε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων σε ένα απίστευτο δάσος που κυριαρχούν οι καρυδιές και τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τα ορμητικά νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000. 

2ο control Κάτω Ζαχλωρού. Η Κάτω Ζαχλωρού είναι ένα “κουκλίστικο” ορεινό χωριό κτισμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού και πάνω από το ποτάμι, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Βρίσκεται στη μέση της σιδηροδρομικής διαδρομής του Οδοντωτού Διακοπτό-Καλάβρυτα. Περνώντας την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα, το σκηνικό  είναι κινηματογραφικό. Από τη μια τα πέτρινα κτίρια του σταθμού και από την άλλη η πλούσια βλάστηση του φαραγγιού του Βουραϊκού με τους ήχους του ποταμού, να είναι η απόλυτη απόδραση από την καθημερινότητα. Κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων. Η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών Natura 2000. 

Με λίγα λόγια, στο Brevet του Αιγίου θα δείτε τόπους ξεχωριστούς,μοναδικούς που θα σας χαρίσουν αφειδώς τα πολύτιμα δώρα μιας φύσης που εδώ στα μεγάλα υψόμετρα και τα μετερίζια των βουνών διατηρείται ακόμα ζωντανή και αλώβητη.  

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΛΟΪΖΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Αίγιο (ψηλά αλώνια) Εκκίνηση 8.00 π.μ

Διακοπτό-Ακράτα-Δερβένι 38 km

Επιστροφή προς

Πούντα-Μέγα Σπήλαιο-Καλάβρυτα 90 km

Καστριά 

Πλανητέρο 113 km control 1 

Κλειτορία-Πριόλιθος-Καλάβρυτα 

Κάτω Ζαχλωρού (Σταθμός Τραίνου) 162km control 2

Δουμενά-Βιλιβίνα-Πλατανιώτισσα-Μπουφούσκια

Γέφυρα Τσαγρή 

Αίγιο 202 km (ψηλά αλώνια) Τερματισμός 

-Το όριο χρόνου είναι 13 h και 30 min.

-Τρείς μέρες πριν την έναρξη του Brevet κλείνουν οι συμμετοχές των αθλητών που θα λάβουν μέρος. 

-Η δράση ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού με υλοποίηση της διοργάνωσης στα πλαίσια της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parissien υπό την επίβλεψη του Audax Randonneurs Greece. Το ίχνος της συγκεκριμένης ποδηλατικής διαδρομής ενώνει τους σημαντικότερους Θρησκευτικούς , Ιστορικούς ,Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς πόρους της περιοχής.