Το μάνιουαλ του καραντινιάρη

…ή για να το πούµε αλλιώς : Πώς να την βγάλεις καθαρή εν µέσω καραντίνας !  

Ένας χειµώνας έρχεται βαρύς κι αν βαριά είναι και η διάθεση, µακρύτερος κι αβάσταχτος θα φανεί !  Οπότε, ας πάρουµε, εδώ τουλάχιστον, την κατάσταση στα χέρια µας, διότι στα υπόλοιπα άλλοι κάνουν κουµάντο !

Αγαπητέ καραντινιάρη, σαν σκάσει µύτη ο ήλιος και σηκωθείς µετά από τρεις τουλάχιστον αναβολές χουζούρικης διάθεσης απ΄ το κρεβάτι και πάρεις τον πηγαιµό για την κουζίνα φρόντισε ο δρόµος να ναι µακρύ.  

Πώς το πετυχαίνουµε αυτό; Το  ν’  απολαύσουµε την µακράν διαδροµή;  Ξεκινάς από το δωµάτιο των παιδιών… να χαζέψεις µε στοργή τα δηµιουργήµατά σου, άφωνα και ακούνητα … Πότε ξανά µες στη µέρα θα  ‘χεις αυτό το προνόµιο, ε; Ποτές! Οπότε απόλαυσε ! 

Μετά στάση στην σάλ ντε µπάν… το µπάνιο στα γαλλικά ακούγεται µεγαλειώδες, ούτε στ΄ανάκτορα  του Βασιλέως έτσι! Νίβεσαι και για πρώτη φορά µετά από καιρό βλέπεις έναν άλλον εαυτό στον καθρέφτη! Πάνε οι µαύροι κύκλοι της αϋπνίας και οι σακκούλες στα µάτια! Το µάγουλο τσίτα ροδαλό! Όχι πες …απ΄ τα φοιτητικά χρόνια που ΄λιωνες στον ύπνο είχες να σε δεις έτσι!  Καµάρωσε φίλε µου, αναθάρρησε  και συνέχισε τον απόλυτα αργό περίπατό σου µες στο σπίτι!  Άνοιξε παράθυρα και µπαλκονόπορτες  να µπει ο ήλιος µέσα. Καληµέρισε τον καλοπροαίρετο γείτονα, ναι αυτόν που σου έφερνε ανά δυο µέρες την αστυνοµία για διατάραξη κοινής ησυχίας, όταν έκανε εξάσκηση ο Ρούλης  σου στο πιάνο και συ απορούσες πως  γινόταν ο Μπετόβεν να είχε έναν τόσο φανατισµένο εχθρό! Ναι, αυτόν. Χαιρέτα τον και συ και πάρε και τα τέσσερα κοµµάτια κέικ, τα ζεστά, που µόλις έβγαλε η γυναίκα του απ΄ το φούρνο… και κάνε το µε χαµόγελο ευχαρίστησης… αλλά µετά πέτα τα αστραπή στον σκουπιδοτενεκέ… Ποτέ δεν ξέρεις µε τους µουρλούς, γιατί ο Ρούλης έχει χρόνια Ωδείου  µπροστά του! Πόσο ν΄ αλλάξει µια καραντίνα τον άνθρωπο! Εδώ µιλάµε για πολλές στρώσεις γαϊδουριάς στους συγκεκριµένους !

Βάλε τον καφέ να γίνεται στο µάτι αργά, να κάνει και καϊµάκι και περιφρόνησε την εσπρεσιέρα  που σου φαινόταν πως αργούσε στις 5 το πρωί όταν εγκατέλειπες µε τον καφέ στο χέρι το σπίτι! Χάζεψε το φρεσκοστρωµένο σπίτι, τα τρία είδη γλυκού στο ψυγείο, το φροντισµένο µ΄ εποχικά φυτά µπαλκόνι σου και τα κάγκελα που εσύ ο ίδιος µε τα χεράκια σου ξεσκούριασες και έβαψες! Τελικά, το Μαράκι σου, δεν είναι ακαµάτρα όπως την ανεβάζει και την κατεβάζει, ασανσέρ, καθηµερινώς η µανούλα! Χρόνο δεν έβρισκε η έρµη! Τώρα τα πάντα εν τάξη και αρµονία ποιεί !

Ναι, να την πάρεις να πάτε βόλτα µετά, όσο τα παιδιά απασχοληµένα µε την τηλεκπαίδευση θα ΄ναι, να περπατήσετε κοντά στη θάλασσα ή σ ένα πάρκο, να συζητήσετε, να γελάσετε ή να προβληµατιστείτε…µαζί.

Ζευγάρι… όπως στην αρχή … πριν τα παιδιά και το κοµφούζιο των υποχρεώσεων. Ναι, ναι! Ναι παιδί µου και  βεβαίως να την στριµώξεις κάπου, να δει τον Πάνο, τον Μέγα, ξεκούραστο κι αθληταρά όπως τον πρωτογνώρισε !

Μέχρι να ξυπνήσει όµως το Μαράκι, είπαµε, σλόου µόσιον, απόλαυση! ∆εν ανοίγουµε τηλεόραση, ούτε στο µουγκό! Ραδιοφωνάκι, µουσική, άραξε καναπέ ή µπαλκόνι αν δε κάνει κρύο και διάβασε καµιά δεκαριά σελίδες απ΄ το βιβλίο που ΄χεις αρχίσει  έως να ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι!

Α, να!… ήρθε κι ο σκύλος σου δίπλα! Στριµώχτηκε στον καναπέ και µε την ουρά του, τρελή στο κούνηµα από χαρά, που σ΄ έχει µαζί, ξεσκονίσει το φωτιστικό στο διπλανό τραπεζάκι τόσο καλά, που τύφλα να ΄χει το σουίφερ! Αγαλλιάσανε κι αυτά τα έρµα τα κατοικίδια που τα παίρνουµε να µας κρατούν συντροφιά και τα παρατάµε µισή µέρα µόνα σ΄ ένα διαµέρισµα! Τώρα παρεούλα, βόλτες και χουχούλιασµα ! Σούπερ!

Αν το καλοσκεφτούµε, µια τέτοια ζωή ονειρευόµασταν από παιδιά εµείς οι τωρινοί µεσήλικες! Μια ζωή µε άπλετο ελεύθερο χρόνο! Βέβαια τώρα την έχουµε σχετικά πρόωρα κάτω απ΄ το φόβο του ιού και της οικονοµικής αστάθειας! 

Φέτος, που θα ΄χουµε περισσότερο χρόνο εγκλεισµού ας σκεφτούµε τρόπους που θα κάνουν κάτι παρόµοιο στο µέλλον να µη µας καθηλώσει και τροµάξει! Ας αναθεωρήσουµε τις αξίες µας, ας συγκροτηθούµε κι ας ανασυντάξουµε τις δυνάµεις µας! Α και ας µη φάµε πολύ ! Ας κρατήσουµε τους εαυτούς µας ψυχικά και σωµατικά υγιείς κι ας έρθουµε κοντά µε τους δικούς µας ανθρώπους ! Ας µείνουµε µακριά απ τον αρνητισµό και ας γίνουµε κύριοι του εαυτού µας! Τρόπο και κόπο θέλει! Τον χρόνο τον έχουµε σύµµαχο !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χρονογράφημα στον “ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 19/11/2020