Το Δημόσιο στο debate – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για απολύσεις, διαφθορά και γραφειοκρατία

Στην ενότητα Διοίκηση και Κοινωνική πολιτική, που ετέθη επί τάπητος κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν στίγμα για το «τι δημόσιο» επιθυμούν. Απάντησαν ως εξής:

Ο Π. Καμμένος ερωτηθείς αν θα δεχόταν την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών για να γίνει ελαφρύτερο το ασφαλιστικό, τόνισε χαρακτηριστικά: “Αν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που θα ιδιωτικοποιηθούν και θα κερδίσει ο λαός, καμία αντίρρηση. Ωστόσο όσες έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία θα πρέπει να μείνουν δημόσιες”. Παράλληλα είπε ότι η διαφθορά σκοτώνει τη χώρα, και ότι -η μάχη κατά της διαφθοράς- είναι ο συμβολισμός πίσω από την επιλογή της επικεφαλής του Επικρατείας του κόμματός του. Θα ψηφίσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους που συμφωνούμε, αλλά θα παλέψουμε να αλλάξουμε ό,τι μπορούμε, είπε.

Ο Δ. Κουτσούμπας, σε ερώτηση για την ευθύνη του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου, απάντησε ότι ο καπιταλιστικός δημόσιος τομές έχει διαφθαρεί και σαπίσει, λόγω της πολιτικής των εκάστοτε εξουσιών και των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ παλεύει για μία κοινωνικοποιημένη οικονομία, δήλωσε. Σε ερώτηση για τον αριστερό συνδικαλισμό και το μεγάλο δημόσιο, απάντησε ότι, για παράδειγμα, στα δημόσια νοσοκομεία και στην εκπαίδευση είναι τεράστιες οι ελλείψεις. Χρειάζονται θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε.

Ο Π. Λαφαζάνης ερωτηθείς κατά πόσο η Λαϊκή Ενότητα θέλει δημόσια διοίκηση αστικού κράτους ή κεντρικού κρατικού σχεδιασμού, απάντησε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη, «ένα σοσιαλιστικό κράτος» όπως χαρακτηριστικά απάντησε, απορρίπτοντας το «κράτος πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής». «Αυτό το κράτος δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια σε συνθήκες καταλήστευσης του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε σε νέα προοδευτική πολιτική ανασυγκρότησης».

Ο Στ. Θεοδωράκης ερωτηθείς για το «μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο», όπως ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει, και για το κατά πόσο στην περίπτωση που την επόμενη της 20ής Σεπτεμβρίου βρεθεί στη θέση κυβερνητικού εταίρου θα ενθαρρύνει ή θα αποτρέψει απολύσεις στο δημόσιο, έκανε λόγο για πελατειακές σχέσεις και για παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι το δημόσιο έχει 1641 οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου αλλά και τις περισσότερες γενικές γραμματείες από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. «Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν μια γωνία να βολεύουν τα παιδιά τους» είπε χαρακτηριστικά προτάσσοντας την αντικατάσταση του νυν δημοσίου με αυτό «που δουλεύει και παράγει», ενώ έδωσε ως παράδειγμα την κατάργηση των πολεοδομιών και ηλεκτρονική ανάρτηση των αδειών. Κληθείς να πάρει θέση κατά πόσο ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων της ΕΡΤ, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση του δημοσίων υπαλλήλων, η αξιολόγηση των δομών «κάτι που δεν έκανε η Νέα Δημοκρατία» αλλά το κυριότερο είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου.

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, όχι όμως οι επίορκοι. Eρωτηθείσα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια του εισαγγελέα και εκείνος κάνει τις κατάλληλες ενέργειες.