Τοξοβολία: Για πρώτη φορά το Ολυμπιακό άθλημα στο Αίγιο – Ελάτε να το γνωρίσετε

Ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» φέρνει στην Αιγιάλεια τα αγωνίσματα της Τοξοβολίας. Σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτές και προπονητές, η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες (από 10 και άνω) και αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να βρείτε την αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος.

Η τοξοβολία είναι Ολυμπιακό άθλημα που ξεκίνησε το 1900. Το 1920 στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας βγήκε από τη διοργάνωση, για να καθιερωθεί και πάλι το 1972 στους Ολυμπιακούς του Μονάχου. Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ το 1988 προστέθηκε και το ομαδικό.

Πρώτη γνωριμία

Πρόκειται για ένα σπορ, το οποίο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης, προσόντων και δύναμης, καθώς στηρίζεται κυρίως στην ικανότητα του αθλητή να συγκεντρώνεται. Χωρίς να καταπονεί το σώμα, βοηθά τον τοξότη να κατανοήσει καλύτερα το σώμα του, να εξασκήσει την αυτοπειθαρχία του, να τονώσει την αυτοπεποίθησή του και να του διδάξει αυτοσυγκέντρωση. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ψυχαγωγία και διασκέδαση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία σε αυτούς που την πρωτογνωρίζουν. Παρόλο που χρειάζεται και η σωματική δύναμη, σημαντικότερη είναι η νοητική συμμετοχή. Είναι μια προσπάθεια με αντίπαλο τον εαυτό μας. Επίσης είναι πολύ προσιτό αφού πρόκειται για ένα από τα πιο «φθηνά» αθλήματα, αφού οι Σύλλογοι προσφέρουν δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισμό στους αρχάριους για να ξεκινήσουν.

Εάν θέλεις κι εσύ να γνωρίσεις το συναρπαστικό άθλημα της Τοξοβολίας, μπορείς να απευθυνθείς στα γραφεία του συλλόγου Εισοδίων και Φιλοποίμενος (“Σκαλάκια” Αιγίου) Δευτέρα, Τετάρτη 6-9 μ.μ. και Σάββατο 5-9 μ.μ. ή να τηλεφωνήσεις στο 6972229748 (Σταύρος Σταυρίδης).

Η τοξοβολία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα

Αποτελεί ένα από τα αθλήματα που στην απαρχή του αντιμετωπιζόταν σαν τέχνη, και όχι αμιγώς σαν άθλημα γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβανόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς θεωρούνταν ότι δεν αναδείκνυε την ανδρεία του πολεμιστή.

Παρόλα αυτά ήταν από τις αγαπημένες ενασχολήσεις, αφού υπάρχουν πάμπολες αναφορές γι’ αυτό τόσο στη μυθολογία, αφού εμφανίζονταν Θεοί να έχουν σημαντικές ικανότητες στο τόξο (Άρτεμις, Απόλλων κ.λ.π.) όσο και στην ιστορία.

Ιδιαιτερότητα της τοξοβολίας…

Η ιδιαιτερότητα της τοξοβολίας έναντι των άλλων αθλημάτων έγκειται στον γεγονός ότι δεν είναι απλά ένα σπορ, αλλά πρόκειται για μια φιλοσοφία. Βασίζεται, εκτός από τη φυσική ενδυνάμωση, στην απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.

Ο αθλητής γυμνάζεται με ασκήσεις με βάρη για τα χέρια και την πλάτη, για να ενδυναμώσει το πάνω μέρος του σώματος του, και γενικά να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση.

Το κυριότερο όμως για να γίνει κάποιος καλός τοξότης, είναι να μπει στη φιλοσοφία του αθλήματος, που δεν είναι άλλη από τον μάθει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού του, των κινήσεών και των σκέψεών του.

Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να εξασκηθεί πολύ στην εστίαση της προσοχής του. Πρέπει να μάθει να αδιαφορεί για τους εξωτερικούς θορύβους και να «ακούει» μόνο το σώμα του και να ακολουθεί το ρυθμό του.

Αυτό θα τον βοηθήσει να βρει τη σωστή σωματική στάση, το σωστό ρυθμό αναπνοής και την αίσθηση των μελών του σώματος του. Έτσι μαθαίνει να κυριαρχεί απόλυτα τις αισθήσεις του και καλλιεργεί την αρμονία  ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα του. Απελευθερώνεται από τους αγχωτικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και καταφέρνει με αυτοσυγκέντρωση να «ακούσει» το σώμα του, να βρει το ρυθμό του και να συγκεντρωθεί στο στόχο του.